STAR WARS

EN INTERVJU MED RICH HANDLEY

av Janne Helander

Följande intervju gjordes via e-post 19 juli–5 augusti 2000. En något redigerad version av denna text publicerades i STAR WARS nr 5 * 2000.

JH: Rich. Första gången jag stötte på ditt namn var när jag besökte "The Exhaustive Guide to STAR WARS Comics", din numera nedlagda internetsajt som var precis lika uttömmande som namnet antydde! Du började uppenbarligen som en hängiven läsare och samlare av STAR WARS-serier, och nu har du skrivit en själv, "Lady Luck", som vi publicerar i just det här numret. Kan du berätta lite om hur du först började att skriva och vad som har lett dig till det här skedet av din karriär, med officiella STAR WARS-jobb?

RH: Visst! Du förstår, allt började när mina föräldrar blev mördade, och jag ville hämnas så jag satte på mig en fladdermusdräkt och började smyga omkring på nätterna, bekämpa brott, och … öh, vänta, fel historia. Det som egentligen hände var att jag hade en otrolig massa tur och några mycket generösa vänner. För omkring fyra år sen eller så skrev jag artiklar för några lokaltidningar i New York. På den tiden gav West End Games [WEG] ut STAR WARS ADVENTURE JOURNAL, en officiell serie tidskrifter som publicerade rollspelsmaterial, noveller, etc. Jag blev vän med en av de produktivare författarna i den serien, Charlene Newcomb, som vänligt nog erbjöd mig att skriva en berättelse tillsammans med henne. Resultatet blev "Crimson Bounty" som publicerades i volym 11. Efter att ha sålt min första STAR WARS-berättelse tack vare Char bestämde jag mig för att göra fler jobb. Jag skrev några artiklar för CINEFANTASTIQUE och ett par av WIZARDS specialnummer, och det gav mig den erfarenhet jag behövde för att börja skriva för Topps STAR WARS GALAXY COLLECTOR. Min första artikel för den tidningen förvandlades till en regelbunden spalt om STAR WARS-serier tack vare vänlig hjälp från både Lucasfilms Steve Sansweet och ESSENTIAL GUIDE-författaren Dan Wallace, som gjorde Topps uppmärksamma på mig. När jag skrev spalten för Topps lärde jag känna personalen på Dark Horse ganska väl, speciellt den dåvarande redaktören Peet Janes och PR-människan Shawna Ervin-Gore, som båda var jättetrevliga att jobba med. Jag lärde också känna Darko Macan, den utmärkte författaren av X-WING ROGUE SQUADRON – THE PHANTOM AFFAIR. Han bad mig göra lite korrekturläsning och kolla lite fakta för VADER'S QUEST [se STAR WARS nr 34 * 2000], och sen utövade jag utpressning mot … öh, övertalade jag honom att skriva en serieberättelse tillsammans med mig. Resultatet blev "Lady Luck". Sen dess har jag börjat skriva serier för BATTLESTAR GALACTICA-tidningarna från Realm Press, jag har gjort en hel del jobb för både STAR WARS INSIDER och STAR TREK COMMUNICATOR, Richoch jag har skrivit en uppföljare till "Lady Luck" för Wizards of the Coasts speltidning STAR WARS GAMER.

JH: Så Rich, är det där du i VADER'S QUEST, som trakasserar stackars Luke i hangaren på Yavin?

RH: Japp, det är jag. Visst är jag en stilig karl?

JH: Låt oss prata lite om "Lady Luck". Efter att ha utövat utpressning mot Darko för att få honom att skriva den med dig, skickade ni då ett förslag till Dark Horse och sa "hörni, vi har en Lando-historia som vi vill berätta", eller var det ett förslag som kom från Dark Horse?

RH: Darko var villig att jobba tillsammans och sa att om vi gjorde det så skulle han helst vilja skriva manuset medan jag la upp handlingen. I stort sett betyder det att jag skulle göra en sammanfattning av händelserna i hela berättelsen, och han skulle lägga till dialogen, varefter vi båda skulle putsa upp slutresultatet. Det var okej för mig, så jag skickade honom tre uppslag till olika berättelser. Den om Lando intresserade honom mest (mig också, faktiskt), så han nämnde det för Peet, som också var intresserad. Då bad Peet om en utförlig sammanfattning, och jag blev lite väl entusiastisk och skrev tolv sidor, med enkelt radavstånd. Peet godkände storyn och bad om en mindre utförlig version att skicka till Lucasfilm, så jag skar ner den till en sida. Darko skrev manuset baserat på 12-sidorsstoryn och justerade lite här och där under arbetets gång – och alla hans justeringar var perfekta. Slutresultatet låg väldigt nära ursprungsplanen, men inkluderade Darkos expertis.

JH: Så, bortsett från din Luke-dyrkan, så är Lando en av dina favoritkaraktärer?

RH: Det kan man säga, ja. Jag tycker alltid att de nyanserade karaktärerna är fascinerande, och han var den mest nyanserade karaktären i RYMDIMPERIET SLÅR TILLBAKA. De goda och onda är naturligtvis pålitliga arketyper, men de som man inte riktigt kan ge en enkel beskrivning på är så mycket roligare att dissekera. Jag gillade verkligen Billy Dee Williams insats, och jag tyckte särskilt mycket om hans samspel med Leia och Chewie. Ett skäl till att jag tycker att Lando är intressant är helt enkelt att han är den som det har skrivits minst om. Han var helt frånvarande från dagstidningsstripparna på grund av när de utspelade sig; romanerna har mest koncentrerat sig på Luke, Han och Leia; och serierna har gjort förvånansvärt lite med honom genom åren, bortsett från DARK EMPIRE [se STAR WARS nr 4/5/6 * 1996 och 1/2/3 * 1997] och Drebblenågra berättelser i Marvels tidningar. Jag var ganska förtjust över att Darko och jag skulle få sälla oss till den lilla skara som utforskat hans karaktär.

JH: Läsare av Marvels gamla STAR WARS-serier kanske känner igen Landos gamle fiende Drebble [se STJÄRNORNAS KRIG nr 2 * 1985 och MÅNADENS ÄVENTYR nr 5 * 1986 och 9 * 1987]. Kan du berätta lite om vad som inspirerade dig att berätta just den här historien?

RH: Drebbles återkomst var en riktig kupp, och ärligt talat var jag förvånad att de inte strök honom från berättelsen – förvånad, men jätteglad. Jag fick till och med ge honom ett förnamn, ett som passar hans stora kroppshydda. För era icke-engelsktalande läsare: "Barpotomous" är en förvrängning av ordet "hippopotamus" ["flodhäst"]. Darko sa åt mig att "En stor man förtjänar ett stort namn". Vad som inspirerade mig? Tjaa … jag är helt enkelt ett stort fan av de gamla Lando och DrebbleMarvel-serierna och L.A. Times dagstidningsstrippar, och i allt jag skrivit för STAR WARS har jag försökt att lägga in anspelningar på de två serierna. Eftersom det här var en Lando-historia, eftersom den utspelade sig före RYMDIMPERIET SLÅR TILLBAKA, och eftersom de nya filmerna utforskar "prequel"-eran, så var det ett utmärkt tillfälle att göra en "prequel" [uppföljare som utspelar sig före ett tidigare verk] till Marvel-serierna och avslöja varför Drebble var så förbannad på Lando under senare år. Av samma skäl kunde jag inte låta bli att inkludera hans skepp från Marvel-serierna, Cobra. När storyn utvecklade sig såg jag även en möjlighet att förklara varför Lando senare har ett skepp som kallas Lady Luck – det var ju namnet som Tim Zahn gav åt Landos skepp i sina romaner [se STAR WARS nr 3/4/5 * 1998 och 1/2/3 * 1999].

JH: Så, Ymile, eller "Lady Luck", var ditt verk, men Baron Raynor var en existerande figur, eller hur?

RH: Ymile är uppkallad efter min dotter Emily, så på sätt och vis är hon mitt verk, ja. Heh heh… Baron Raynor var en existerande figur på så vis att hans namn nämndes i förbigående i WEG-modulen CRISIS ON CLOUD CITY. Jag bestämde mig för att ge honom ett förnamn, Tallot, men Dan Wallace hann före mig i sin ESSENTIAL CHRONOLOGY och döpte honom till Dominic.

JH: Jag gillar verkligen framställningen av Lando i den här berättelsen, och jag tror att Chris Brunners teckningar har stor del i det. Hur nära samarbetade ni med honom? Försåg du t.ex. honom med Marvel-serierna som referensmaterial?

RH: Tack för komplimangen, Janne, men en del av äran måste naturligtvis gå till min medförfattare, Darko, som var fantastisk att jobba med. Jag pratade faktiskt aldrig med Chris – jag skickade bara referensteckningar från Marvel-serien till Peet Janes och beskrev hur karaktären var, och den informationen skickades sen vidare till Chris. ZlatoHan gjorde ett enastående jobb med att föryngra Drebble, eller hur?

JH: Tyvärr börjar vi få ont om utrymme nu, Rich. Men jag har en sista begäran åt dig. Nästa gång du skriver en STAR WARS-serie vill jag att du ska överväga "Den ohejdbare toydarianen – Berättelsen om Zlato och hur han hamnade i Landos cape". Vad tror du? Jag kanske kan utöva utpressning mot dig för att få dig att skriva den med mig?

RH: Jag tycker att det vore en perfekt avslutning på Lando-trilogin! Du får ursäkta mig, jag måste gå och föreslå den storyn för Dark Horse! Eller, varför inte ge Zlato en egen sexnummers miniserie … "DARK ZLATO"!


Text and illustrations for STAR WARS™ are © Lucasfilm Ltd. Swedish translations are © Egmont Serieförlaget.