STAR WARS

EPISOD II-MÖTE FÖR LICENSINNEHAVARE

av Janne Helander

Följande text skrevs ursprungligen i starwars.nu:s Episod II-forum 6 december 2001. Gå gärna dit om du vill kommentera min rapport.

Idag har jag, i egenskap av STAR WARS-översättare för Egmont Serieförlaget, varit på ett "STAR WARS: Episode II Licensee Meeting" för större delen av de nordiska licensinnehavarna.

Under mötet presenterades många av de produkter som kommer att finnas till salu nästa år … från Lego, Hasbro, LucasArts m.fl.
Dessutom fick vi ta del av Fox planer för lanseringen av filmen.

Men bäst av allt:
Paul Southern, Lucasfilms "Director of International Licensing and Marketing", var på plats och bjöd oss på en rad godbitar.

Det hela började med en kort "Making Of"-film med massor av bilder från inspelningen, inklusive några riktigt roliga bloopers. En som jag skrattade gott åt var när Natalie Portman råkade tappade sin blaster i golvet så att den gick i tusen bitar. Hennes reaktion var väldigt intressant -- typ, "hoppsan, George, bli inte arg på mig nu".
Man fick även se farbror George själv svinga en ljussabel!
Som sagt, mycket rolig film. Inget tal, dock. Bara en massa korta klipp till tonerna av Thin Lizzys "The Boys Are Back in Town"! :-D

Sedan följde en ca. 30 minuter lång film som gick igenom handlingen i Episod II in i minsta detalj!
OHMIGOD! LAWDAMERCY! :-O
Jag har hållit mig näst intill spoilerfri hittills, men nu fick jag veta precis allt! Och det var alldeles … alldeles … underbart!
Lugn, alla spoilofobiker, jag kommer inte att avslöja något om handlingen. Jag har tystnadsplikt. ;-)
Filmen började med den välkända blå texten "A long time ago in a galaxy far, far away ….".Sedan den gula STAR WARS-loggan mot den svarta rymden, musiken, och hela rulltexten som den kommer att se ut i filmen … med ett undantag. Titeln var inte fastställd när rulltexten gjordes, så vad vi fick läsa var:

STAR
WARS

Episode II
JAR JAR'S ADVENTURE
:-D

Filmen fortsatte med en ingående beskrivning av Episod II. En berättarröst gav oss handlingen och vi fick se stillbilder, storyboards, modeller, skisser och målningar som illustrerade berättelsen åt oss. Ungefär två femtedelar av filmen bestod av dessa stillbilder.
Resten bestod av rörliga bilder. *dregel*
Vi fick se en rad långa actionsekvenser. Det var inga färdigställda scener, utan en blandning av filmat material och "animatics" (d.v.s. animerade storyboards).
Vissa scener var väldigt komiska eftersom de var filmade med stand-ins (i stället för de riktiga skådespelarna) som rörde sig i en sorts "animatics-värld". Det påminde lite om bilscenerna i gamla filmer från 60-talet … ni vet när bakgrunden rör sig helt galet.
Nåväl, det gav i alla fall en bra inblick i hur scenerna kommer att se ut när filmen är klar.
Vi fick även se några av scenerna som finns med i trailrarna i sin helhet! Och trots att de flesta visuella effekterna inte var klara (de var ofta ersatta med animatics, och man kunde skymta en och annan bluescreen och ljussabelkäpp) så kan jag nog lova er att AOTC kommer att bli en makalös bioupplevelse.

Efter detta bombardemang av läckerheter fick vi se "Breathing", "Forbidden Love" och "Mystery" i stort härligt format, och Paul berättade lite om Lucasfilms tankar bakom utformningen av dessa trailers. Dessutom bekräftade han att ännu en biotrailer är planerad till nästa år.

När mötet var avslutat fick vi varsin Episode II-påse (ni vet en sån där glassig påse som man får när man handlar i fiiiina butiker) innehållandes en teaserposter och en videokassett med "Breathing" och "Forbidden Love" (fast det stod "True Love" på kassetten).

Puh … jag måste nog smälta det här ett tag. :-)
Jag återkommer om jag kommer på något mer intressant att säga.

Och ni får gärna ställa frågor, men jag kommer inte att avslöja några spoilers, bara så ni vet.