Träningsdagbok inför Kalmar Järnman den 28 juli 2007 (träning 2007)

 

Tid kvar att träna till Kalmar Ironman:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totalt: 274 timmar

 

Cykel: 112 timmar

Löpning: 104 timmar

Simning: 23 timmar

Styrketräning: 19 timmar

Övrig (mma, rodd och skidor): 16 timmar

Januari: Dålig månad, bla pga uppehåll i Goshindo-träningen.
Februari: Ryggskada. Tappar känseln i fötter och vader. Mycket otäckt.
Mars: Får tillbaka känseln och bestämmer mig att köra Stockholm marathon.
April: Fortsatt träning. Problem med vänster fot, hälsena, samt utsidan av höger underben.
Maj: Lättare träning och uppladdning inför Stockholm marathon.
Juni: Stockholm marathon avklaras på 4h18min. Gick lätt och fint!
Juli: Lägger om träningen inför Lidingö Triathlon
Augusti: Lidingö triathon. Gick riktigt bra. Bestämmer mig att satsa på Kalmar Järnman.
September: Drar på mig löparknä. Kan bara cykla.
Oktober: Fortsatt rehab av knäet.
November: Knäet ok, börjar springa igen.
December: Träningen går riktigt bra. Dock känner jag av höger knä igen i slutet av månaden.

Mål för 2007:
Hålla mig skadefri
Stockholm marathon på 3:45
Kalmar triathlon på 13:00


 

Summering av december månad:

Tidsmässigt blev månaden bra (34 timmar), men jag missade ett av mina huvudmål genom att dra på mig en onödig knäskada. Anledningen var att jag åkte till Bryssel 6-8 dec, vilket gjorde att jag hamnade efter min tidsplanering. Jag försökte kompensera den förlorade träningstiden genom att öka träningsmängden, vilket är en dödssynd. En gammal skada (löparknä) kom tillbaka den 23 dec. Jag tror framförallt att det var träningen mellan den 15-18 dec som blev för hård. Jag borde ha simmat den 16:e istället för löptränat. Nu börjar några veckor av rehab, istället för välbehövlig grundträning. Jag har som vanligt försummat simningen, det ska jag försöka komma tillrätta med under januari månad.

 

Lärdomen från denna månad blir:

1) Kompensera aldrig utebliven träning genom hårdare träning.

2) Jag ska aldrig löpträna två dagar efter varandra.

3) Jag ska variera träningen mer (cykel, löpning, simning, skidor, rodd och styrke.)

4) När jag kör spinning ska jag sitta ned och hålla en kandens på 80-90 rpm. 

 

2006-12-30

60 min spinning på lördag morgon och 15 min styrke. Knäet känns fin-fint. Har stretchat och sitter nu med en kylpåse på knäet. Om ett par veckor är jag ute i skogen och slåss med korna igen!!

Jag satt ned större delen av spinningpasset, även när alla andra stod upp och trots att ett antal medelålders män - alltså män i min egen ålder - ständigt ropade: "Keom ijeäään nääääuuuuu", på sån där nystockholmska. Vet inte varför, men jag blir smått irriterad när jag kör så hårt jag kan (jag är ju trots allt ofta rätt sliten) och ändå ska folk som jag inte känner - och inte vill känna - hålla på att peppa en. Men... jag vet att dom vill bara väl, problemet att jag inte är van vid klämmig SATS-gruppträning. Jag njuter mer i min ensamhet bland kringströvande kossor och skenande rådjur på mina orienteringsrundor på Järvafältet.

2006-12-29

Hemkommen efter mitt första rullskidpass på 15 år. Isigt och grusigt, men riktigt skoj! Det skulle dock vara 100ggr trevligare att få lite snö att åka på! Knäet känns för övrigt ok när man åker längdskidor.

 

2006-12-28

Körde ett spinningpass idag. Knäet kändes helt OK! Jag tror på aktiv rehab, snarare än vila... och... hur fasen ska jag kunna vila? :-) Som sagt, om två veckor börjar jag löpa så smått igen, till dess är det simning, cykel, rodd och rullskidor som gäller... och om vädergudarna är på dess bästa humör, så kan jag kanske komplettera med både längdskidor och långfärdsskrillor! Man måste se möjligheterna!

 

2006-12-28

Ha, jag trodde att mina skador var ett minne blott, men tji fick jag! Julträningen blev inte riktigt som planerat. Normalt brukar jag varva cykel och löpning, och hade istället tänkt varva längdskidor och löpning, men tyvärr hade det inte kommit någon snö i Piteå så det blev bara löpning. Och eftersom jag kört lite väl hårt innan juluppehållet drog jag på mig knäont igen. Min kondis är uppenbarligen bättre än vad mina stackars senor klarar av.

Symtomen var lite diffus, lite känningar under ett löppass (söndag). Dagen efter gjorde det bara lite lite ont, så jag tänkte att det kanske inte var så allvarligt. Löppasset därpå (onsdag) gjorde det aningen ont, men inte så farlig. Dock så förstod jag under passet att skadan kunde var värre än det kändes och jag fick rätt. Idag gör det rejält ont att gå nedför trappor.

Nåja, det spelar inte så stor roll. Jag har kört lite för lite simning senaste månaderna, så jag får kompensera detta nu. Dessutom kan jag köra cykel och rullskidor utan problem. Och antagligen rodd också. ag lägger ned löpningen i ett par veckor och börjar därefter rehabba genom att springa 5 min efter spinningpassen. Hey, jag börjar bli van!! :-)

2006-12-21

Sista arbetsdagen detta år avslutades med ett härligt terrängpass. Jag hade kompassen i fickan, men jag börjar känna min skog så väl, att jag sällan springer vilse. Inte ens i vintermörkret.

Jag spänstade genom halvfrusen terräng, upp för kullar, ned för släntar. Jag älskar att springa i skogen med pannlampa. Man blir ett med stunden. Allt oväsentligt skärmas av. Tankarna vandrar, medan man med lätta steg, och utan ansträngning flyter fram i vinternatten. En vattenpöl undviks i sista stund, ett rådjur spänstar förbi, man duckar för en gren, och hux flux är man i mål. 70 minuter har passerat utan att man har märkt det. Det enda som återstår av passet är lyckan. Och längtan till nästa pass.

2006-12-17

Idag sprang jag till gymmet, ca 8-9 km skulle jag tro. Där körde jag ett spinningpass på 55 min, och sedan sprang jag hem igen. Perfekt söndagsträning under vintern!! Kändes riktigt bra. Löpningen gick lätt och fin, trots ryggsäck. Spinningen kändes lite småseg, men det är bara för att jag är ovan att springa innan. Jag satt ner hela passet, när dom andra studsade upp och ned i sadeln.

 

2006-12-16

Är varken skadad eller slitet. Känns märkligt. Idag lunkade jag ca 13 km på 70 min, med frugan. Imorrn funderar jag på att simma på morgonen, men jag vet inte om jag ids köra ett cykelpass. Börjar bli lite småless på distanscyklingen i kyla och mörker, längtar efter snö och längdskidåkning!! Blir kanske ett löppass efter simpasset istället.

 

2006-12-12

Ok, jag får erkänna att det är lite skillnad att lyssna på Iron Maiden, än P1 Filosofiska rummet när man är ute och springer. Idag slog jag rekord på 10 min på min 12-13km terrängrunda. Äntligen börjar det bli lite fart i benen!

 

2006-12-11

Idag körde jag rätt bra övergångsträning. Först 15 min styrketräning (chins, sit-ups, rygg-ups & frivändingar). Sen började själva träningen: 60 min spinning följt av 20 min löpning på löpband. Jag försökte springa 4 min/km. Jag vet att det låter långsamt för de flesta av er löpare ute i cyberrymden, men för mig är det riktigt snabbt. Lungorna tjöt kämpade så länge jag kunde. Övriga i gymmet måste ha trott att jag fått ett astmaanfall, men anledningen var att pulsen konstant låg på ca 92% av max.

 

2006-12-10

4h15min cykel. Körde fel och vilse. Rätt usel runda, men det ger ju åtminstone lite timmar till träningsdagboken...

 

2006-12-09

Nyss hemkommen från tjänsteresa till Bryssel, den trevligaste och mest lärorika sedan jag började på mitt jobb för 7 år sedan. Jag hade packat löpdojorna, men det är så grymt trist att springa i stadsmiljö, särskilt i städer man inte hittar så bra, så jag skippade träningen. Sprang ett litet pass när jag kom hem istället. 1h50min i lungt tempo. Idag lyssnade jag på Godmorgon världen, Filosofiska rummet samt P1 Pengar. Ja just det. Sprang in bland en massa kossor. Plötsligt vände en av dem upp och började gå mot mig. Det var tjuren. Shit så rädd jag blev. Jag sprang bakom en stor stenbumlig, kastade en blick över axeln och rusade rakt in i skogen. Tjuren stannade. Puh. Därefter flankerade jag dem med 100 meters avstånd.

 

2006-12-05

Ännu ett underbart terrängpass. Denna gång hann jag lyssna på tre radiosändningar. P1 Ekots lördagsintervju, P1 Filosofiska rummet och P1 Pengar. Pod-radion har förvandlat mina långa mörka träningspass i gyttja upp till knävecken, till riktigt allmänbildade och intressanta tillställningar!

 

2006-12-03

Söndagar är härliga. Sov länge idag. Till 10. Sen drog jag till simhallen och simmade en timme. Mest teknik, men även några intervaller. Sedan spelade jag sällskapsspel (A&A) med en kompis. På kvällen drog jag ut på en löprunda med frugan. 13,2km på 70 min (5:18 min/km). En söndag kan inte bli bättre än så här!

 

2006-12-02

Det sägs att ur lidande föds skapande. Ja, i så fall ska jag skapa utav bara tusan idag. Hade tänkt köra en mysigt 4-timmars cykelpass idag, men det blev två timmar av lidande. 6 grader och regn. Efter 1 timme hade jag ingen känsel i fötterna. Det enda glädjeämnet var pod-radion. Jag lyssnade på P3 Dokumentär om Stureplansmorden, samt två avsnitt av Filosofiska rummet. Otroligt intressant. Handlade bl.a. om kognitiv psykoterapi. Idag behövde jag det! :-) Det är sånna här dagar man funderar varför i helsike mina förfäder flyttade till Sverige för si så där 5.000 år sedan. Eller varför de inte utvandrade till Minnesota på 1800-talet.

 


 

Summering av november månad:

November blev en ganska bra månad rent tidsmässigt. Fick njursten i mitten av månaden, men kom trots detta upp i  35 timmars träning, fördelat på Cykel 16h05 - Löpning 12h20 - Simning 2h45 - Styrke 3h20 - Övrigt 0h30.

 

Simningen har gått hyfsat. Kan kanske köra något pass ytterligare, men har ingen panik. Tekniken sitter sedan barnsben. Kommer att köra hårdare när våren kommer. Cyklingen har gått bra och spinningpassen känns ok. Kul att köra med min nya racer, men jag tycker att MTB är rätt tråkigt när det är snö, kallt och slask. Jag hoppas att kunna byta ut MTB till längdskidåkning när väl snön kommer. Om den nu kommer i år. Löpningen har gått bra. Två månaders uppehåll pga. löparknä är nu till ända. Jag ska försöka ligga på ca 15 timmar nästa månad. Styrketräningen går också bra, 3 timmar räcker gott och väl. Fokus har legat på lats, rygg och mage.

 

Jag har funnit att det är fysiskt lättare att köra renodlade pass, än att först köra cykel, följt av löpning.

 

2006-11-28

Idag har jag varit på den mest underbara löprundan på över 15 år. Helt otroligt. Jag har misströstat lite den senaste månaden och tyckt att utvecklingen gått långsamt. Många timmar utan resultat, men idag lossnade det. Vilket tryck jag hade i benen. Sprang med pannlampa, karta och kompass längs leriga stigar i 85 min. Helt otroligt. Jag började med lätt jogg och låg på 70-75% av maxpuls. Men sedan växlade jag tempo och tryckte på rejält. Låg länge på 85-90%, utan att krokna. Jag pressade uppför leriga och branta backar. Jag blev visserligen rejält  andfådd, men kroknar inte och drog inte på mig mjölksyra. Det var nästan en magisk känsla, som jag önskar att alla där ute i zyberrymden skulle få uppleva. All träning börjar bära frukt. Idag är det 248 dagar kvar till Kalmar Ironman. Måhända kommer det gå vägen, trots allt.

 

2006-11-25

Hemkommen från ett 3,5 timmars 10-mila cykelpass. Gick via böljande små vägar, nordöst och Stockholm, bland bonngårdar och täta skogar. Mysigt trots att det var rätt grått och trist väder. Idag hann jag lyssna på P3 dokumentär om västtyska ambassaden, samt tvångssteriliseringarna och lobotomi i Sverige från 1933-1975. Urs, det var nästan jobbigt att lyssna till grymheterna. Jag rekommenderar verkligen det avsnittet. Folkhemmets Sverige var nedlusat med elitistiska tankar, om kollektivism och om att hålla rasen ren. Fy fasen. Liksom en blandning mellan nazism och kommunism, men i svensk socialistisk tappning. Huvva.

 

2006-11-23

Puh, så var veckans träning till ända. Idag blev det ett mycket lätt återhämtningspass. Ca 8km på 50 min. Jag var helt tom på energi, så det ska bli skönt med en vilodag imorgon. Jag har för övrigt bytt alla vajrar och vajerhöljen på racerhojen, naturligtvis använde jag Campagnolo originalprylar. Nu smider växlarna fint igen. Dessutom har jag bytt lindorna på styret. Och igår innan jag skulle gå och lägga mig smörjde jag kedjan med både omsorg och en gnutta kärlek. En droppe per länk. Varken mer eller mindre. Sedan torkade jag bort all överflödig olja. På lördag ska jag nog ge mig ut på en 4 timmars cykeltur, om det varma vädret håller i sig. Funderar på att öka österut, mot Kårsta. Där finns många fina småvägar. 

 

2006-11-21

Egentligen hade jag vilodag idag, men jag kände mig så grymt pigg, att jag var tvungen att köra en liten löprunda. Ca 15 km på 80 min. Sprang in i en kohage, men denna gång var det inte bara en kossa som blängde på mig, utan 20. Dessutom stod en stor tjur en bit från övriga flocken. Jag vände på klacken och flankerade flocken.

Laddade för övrigt hem P3 dokumentär till min mp3 och lyssnade om militärliga. Otroligt intressant.

2006-11-19

Innebandy är livsfarligt. Jäklar vilken träningsvärk jag har haft, sedan i fredags. Gluteus maximus säger aj aj. Kunde inte träna igår, men idag tvingade jag mig själv att cykla 90 min och sedan köra 60 min styrketräning. Aldrig mera innebandy!!

Anyway: I förra veckan bestämde jag mig för att spola kröken. Anledningen är enkel: Det går inte att kombinera med min Ironman-satsning. Inte ens mycket små mängder. Mina 3-4 timmars pass på helgen tar knäcken på mig. Dessutom tycker jag inte längre att vin och whiskey smakar gott! Mycket märkligt. Jag undrar vad det beror på, men det är väl kroppens sätt att säga att den inte orkar med både Ironman och Laphroig. Men shit vilket rabalder detta vållar. Alla jag pratar kommer med 1000 motargument, om hur nyttigt det är, hur gott det är bla bla bla. Jag ska väl inte bli absolutist, men fram till den 4 augusti ska jag vara mycket återhållsam.

 

2006-11-16

Idag var jag ute på en liten terrängrunda. Otroligt vått i marken, men härligt friskt ute. Sprang med pannlampa. Hux flux sprang jag rätt in i Highland cattle. Ni må tro att jag hoppade högt. Besten (som säkert var jättesnäll) stod och blängde på mig på ca 2 meters avstånd. Jag retirerande snabbt och sprang vidare, bland mockar och slask! Det blev 13 km på 75 min. Jätte lugnt och fint. Och riktigt skoj!!

 

2006-11-15

Efter tre dagar i sängen är man åter uppe på benen. Smärtan nådde sin kulmen efter 7-8 timmar och har sedan successivt försvunnit. Är ännu lite öm, men känner mig fullt frisk i övrigt. Jag längtar verkligen after att få komma ut i löpspåret igen. Det var kanske bra att få några dagar "ledigt" - trots smärtan - för att få vila kroppen lite. Måhända har jag ökat träningsmängden lite väl mycket de senaste veckorna.

 

Jag talade för övrigt med min mor idag. Hon förstod att jag körde lite väl hårt, eftersom jag i en tidigare blogg hade irriterat mig över en hund som skällde på mig. Hon sa att jag i normala fall skulle aldrig skulle ha irriterat mig på en hund. Det är liksom inte TriathlonLarson. Och att klaga över att det var regn, 4 grader och gyttja är liksom inte jag. Intressant notering. Antagligen låg jag på gränsen att bli övertränad. Man ska lyssna på sina mödrar!!

 

2006-11-12

Så har man - antagligen - åkt på njursten igen ... Aj, aj, aj. Frugan har precis åkt iväg för att köpa en back lättöl, som jag ska bälja i mig. Det är urindrivande. Jag hoppas att stenhelvetet släpper fort denna gång, så att inte hela veckans träning blir lidande.
 

2006-11-11

Det finns underbara träningspass, och det finns träningspass som inte är fullt så underbara. Idag var det inte så underbart. 4 grader och regn. Eftersom jag varit lite krasslig tog jag det riktigt lugnt idag. Först 60 min simning och sen 90 min MTB. Järvafältet var som en enda stor kall gyttjepöl. Jag ser inte klok ut just nu.

Förkylningen är dock som bortblåst och knäet känns fin fint.

Brrrr, nje, det är kanske dags att hoppa in i duschen ... och stretcha!! :-)

 

2006-11-10

Har varit förkyld i två dagar. Kände mig dålig i morse också. Ont i huvudet och halsont. Fasen tänkte jag. Ingen träning i dag heller. Men så vid lunch började det lätta, och när jag åkte hem kände jag mig fullt frisk. Grejt!! På med pannlampa, löpdojor och träningskläder. Dags för en terrängrunda. Gick rätt hyfsat. Brakade igenom isig sankmark ett par gånger och sprang lite fel. Men det blev ca 13km på 75 min. Vid två tillfällen gjorde knäet ont. Alltså riktigt ont. Vid 55 min och vid 70 min. Men smärtan försvann lika fort som den kom, och nu efter passet känner jag ingenting. Så det är nog ingen fara på taket.

Imorrn är det en långrunda som gäller. Ska dock köra lite kortare än vanligt, med tanke på att jag varit sjuk. Siktar på 2 timmar MTB följt av 1 timme löpning. Det ska bli härligt härligt!

 

2006-11-08

Det finns få saker som gör mig så irriterad, som alla dessa hundägare som inte har koll på sina jyckar. Järvafältet, där jag tränar, är ett naturreservat och alla hundar måste vara kopplade. Likväl springer hundar lösa. Och det är väl inte hela världen, förutsatt att man har en disciplinerad hund, men idag när jag kom cyklande stod en irländsk sätter och hade ståndskall på mig. Hunden sprang sedan bredvid mig ett bra tag och skällde. Men det som irriterar mig mest, är att ägaren som stod en bit längre fram, inte kommenderade hunden att vara tyst. Hussen stod istället och låtsades som det regnade. Men det regnade inte. Jag var mycket nära att hoppa av cykeln och ta ett snack med ägaren, men eftersom jag inte är fransman, bloggar jag om det istället.

Det är inte första gången detta händer i Järvafältet. För en dryg månad sedan sprang frugan in i två rottweilers. Det var mörkt ute och ägaren syntes inte till. Den ena av jyckarna började morra dovt, varpå frugan stannade och drog sig sakta undan. Både frugan och jag är vana vid hundar, men att utmana två rottweilers kan sluta illa.

Men, men... man ska väl inte haka upp sig på detta. Det finns värre saker. Krig exempelvis.

Idag har jag för övrigt varit rätt krasslig. Ont i hals och huvud, så det blev ett riktigt lugnt pass. 70 minuter MTB, med löst styre, icke fungerande bakbroms och fastfrusen växel. Mina nya Shimano SH-M225N kändes dock riktigt riktigt behagliga. Jag köpte 42,5 (dvs. en något bredare modell) vilket är perfekt nu när det är lite kallare ute.

 

2006-11-06

Idag anmälde jag mig till Hortlaxloppet. 42km klassisk stil. Det ska bli riktigt skoj att köra en skidtävling igen. Det har jag inte gjort på ... på ... ja hur läge blir det ... typ 14 år. Shit vad tiden går. Jag hoppas att min gamla simrival Tobias Marklund också ställer upp. Jag såg honom nämligen i en gammal resultatlista. Förra gången han och jag möttes i längdspåret var på "lilla vasaloppet". Då gick vi i sjunde klass. Det var svårvallat den där dagen, och farsan lade på lila Rode. Det var innevallan på den tiden. Jag minns att jag ryckte i den enda backen som fanns, efter ca 2km, och gled sedan in som vinnare efter 10km. Det var tider! :-) Men sedan dess har han hunnit bli svensk mästare på 200 ryggsim... Jag undrar hur tränad han är idag? Hmmm... Nja, det är nog lika bra att lägga sig i hårdträning!!

Idag körde jag för övrigt ett lätt styrkepass (bröst), följt av ett ännu lättare 60 min spinningpass (50-70%). Jag har känt mig riktigt sliten sedan distanspasset i lördags, men det var faktiskt skönt att köra ett litet avslappnande spinningpass.

 

2006-11-04

Revelj! Äntligen träning. Slänger i mig 3 ägg och tar på mig cykelkläderna. Idag är det 0 grader och snöfall. Perfekt. Jag tar min dubbdäcksförsedda MTB och cyklar iväg till simhallen. Där simmar jag 45 min. Därefter tar jag cykeln och kör ytterligare 2 timmar. Jag avslutar passet med en liten löprunda på 1 timma. Totalt 4 timmar. Underbart.

 

Jag fortsätter med min filosofi att inte förse kroppen med något annat än vatten under mina träningspass, alltså ingen sportdryck. Det gör jag för att vänja kroppen att hushålla på glykogenet. När jag började med denna metod minns jag att jag var rätt matt efter 4 timmars träning, men nu har kroppen anpassat sig. Jag hoppas att det kommer att visa sig vara en vinnande strategi den 4 augusti.

 

2006-11-03

Vilodag. Trist. Idag har jag lagt på dubbdäcken på min MTB. Imorrn ska jag köra 1h simning + 2h cykel + 1h löpning. Hoppas det vackra vintervädret håller i sig!! 

 

2006-11-02

Idag var kung Bore på besök i Stockholm. Så snart jag kom hem från jobbet, slet jag på mig pannlampa, löpdojor och träningskläder. Dags för första riktiga löppasset, sedan jag drog på mig löparknä den 18 augusti.

Jag hade tänkt springa en 60 min runda, men det gick så bra att jag inte kunde sluta springa. Det blev 75 min. Knäet känns helt ok. Jag hade förvisso lite "känningar", men det var absolut inte löparknä, det känner man igen från den knivskarpa svidande smärtan. Ibland får jag för mig att det finns ett "smärtminne" i hjärnan, som sänder ut smärtsignaler ett tag efter att man dragit på sig en skada, trots att man är fullt frisk. Det jag kände i knäet idag definierar jag alltså inte som smärta, utan som ... som ... fejksmärta.

Anyway: Det var lite halkigt idag, men farsan – som skolades till löpare på den tiden det inte fanns gasdämpning – brukade i min ungdom säga det var bra att löpträna på halt underlag, eftersom halkan gör att man tvingas springa löpekonomisikt. Trycker man ifrån för hårt i löpsteget släpper det, vilket gör att måste flyta fram som en indian i mockasier. Farsan brukar ha rätt, även om jag aldrig skulle erkänna det! :-)

 

2006-11-01

Härligt, äntligen lite snö. När jag åker upp till Piteå till jul ska jag ta ned några skidpar. Jag hade kontrakt med Madshus en gång i tiden, så jag har ett antal skidor att välja mellan, men det var å andra 10 kilo sedan. Frågan är om jag måste köpa nya i år. Hmmm.

 

På tal om jul. Idag önskade jag mig denna cykeldator av frugan i julklapp: Blackburn, Delphi 3,0. Vi får se vad tomten kommer med... :-)

 


 

Summering av oktober månad:

 

2006-10-30

Efter att ha surfat runt på en cykelhemsida i 30-min och tittat efter special-vinter-shimano-sockar och super-cykel-värme-skoskydd blev jag lite förbannad på mig själv. Vad håller jag på med? Har jag gått och blivit en prylbög, bara för att jag köpt en ny cykel? Och vad kan en italiensk skotillverkare om varma fötter, som inte en fd norrlänning kan? Eller är det så att mina åtta år i Stockholm gjort mig till ett våp? Skrämmande tanke...

Nae, dags att vända prylarna ryggen. Jag tänkte till i 10 min, sedan drog jag till närmaste Inter Sport och köpte en ALU/FILT-sula för 30 spänn. Dessutom köpte jag ett par tunna stickade sockar på ICA för 19kr. Från barnsben har man fått lära sig att man ska isolera underifrån och ha så luftigt som möjligt i skon, för att ha värme.

Väl hemma bytte ut gamla sulan och satte in den nya filtsulan. På fötterna hade jag bara mina stickade sockar, inga innersockar. Även om jag inte kunde dra åt kardborrebanden så hårt på cykelskorna, fick jag på mig dem utan problem. Ovanpå drog jag på mina vanliga tunna regnskydd.

Jag har nu varit och kört MTB i drygt en timme i +2 grader och det funkade perfekt! Varmt och skönt. Yllesockarna suger dessutom åt sig all fukt. Riktig behagligt!!

Så: Mitt jägartips för att hålla värmen under vintern: Köp en filtsula för 30kr plus ett par tunna stickade sockar. Dra sedan på ett vanligt skoskydd, så har ni ett par varma cykelskor under vinterhalvåret!
 

2006-10-29

08:00 Klockan ringer. Dags för veckans långpass. Jag masar mig upp ur sängen och kollar på termometern. -1,5 grader. Idag blir det att ta på sig lite extra. Kränger på mig skoskydd på fötterna. På benen drar jag på mig underställ + två löpartajts. På överkroppen tar jag på mig underställ + två långärmade cykeltröjor och en vindtät cykelväst. På händerna vindtäta tumhanskar och på huvudet en rejäl mössa.

Så var det dags.

Nya cykeln känns bra. Man kan cykla riktigt fort utan att man känner några vibrationer från marken. Även när det gick 55-60 knyck i nedförsbackarna kändes cykeln stabil och trygg. Det är en enorm skillnad mot min förra cykel. Denna cykel är helt enkelt otroligt behaglig att cykla med. Det enda som strulade var framväxeln. Kärvade i kylan. Måste smörja växelvajern. Nåväl, cykelturen gick lugnt och fint. Lite drygt 7,5 mil på 2h44min (27,5 km/h). Vädret var enastående. Höstens vackra färger lystes upp solen, på den klarblå himlen.

Väl hemma drog jag på mig löpardojorna. Jag körde en ”rehabrunda” med frugan, för att testa knäet. Det blev 8 km på 46 min (5,43 min/km). Knäet känns helt OK, men jag sitter ändå med en 3M kylpåse på mitt ”löparknä” för säkerhets skull.

 

2006-10-27

Jag hade tänkt springa igår, men jag hade så grym träningsvärk i låren och framsida underben. Dessutom har jag träningsvärk i bröst och rygg. Och träningsvärken håller i sig även idag. Kan vara viss överträning, ett tecken brukar vara ihållande träningsvärk. Jag har ökat mängdträningen rätt rejält sista månaden, och jag borde kanske dra ned på tempot en aning. Imorrn får jag tyvärr skippa cyklingen och simma istället. Men på söndag ger jag mig ut på racerhojen oavsett hur benen känns. I värsta fall får jag väl amputera dem?!?  

 

2006-10-25

Idag testade jag min nya racer. Första fem minuterarna begrep jag mig inte på växlarna. Dom hoppade och for, rasslade och trasslade. Blev fel hela tiden. Men så plötsligt fick jag in rätt växel. Då kom en EU-moppe dundrade förbi. ”Nu jäklar”, tänkte jag. Jag tryckte på pedalen, och blev minst sagt häpen. Det kändes som den där gången farsan kom hem med en Audi Quattro. Året var 1982. Vi rullade ut från Hortlax, och körde mot Blåsmark. Farsan tryckte plattan i botten, och jag minns hur jag trycktes bak i sätet. En pojkdröm var uppfylld. Idag kände jag samma lycka.

 

 

Jag accelererade cykeln och jobbade mig sakta ikapp EU-moppen. 5 meter till bara. Jag kommer in i suget och går ikapp. En snabb koll över vänster axel. Ingen där. Jag trycker hårdare på pedalen och cykeln skjuter fart. Jag dundrar förbi moppen i en hiskelig fart. Måste gå över 60 knyck. Helt otroligt!! Vilken cykel!!! Men då händer det. Plötsligt börjar det bränna i lungorna. Shit, orken börjar tryta. Jag ligger och kör på mitt absoluta max. Det finns inte mer hästkrafter att plocka ut. Jag hör moppe-helvetet närma sig. Jag pressar max. Lungorna bränner. Det går inte! Moppen segar sig ikapp jämsides. I några sekunder ligger vi där sida vid sida. Jag vill inte ge mig! Men tillslut måste jag erkänna mig besegrad. EU-moppen passerar och försvinner i fjärran. Men fy fasen vilket ax min nya racer har! Precis som 1982 års Audi Quattro.

 

Förutom den lilla testrundan tränade jag 20 min rygg/lats + 60 min spinning + 20 min löpning. Latsdragen gick riktigt bra. Jag kör faktiskt på tyngre vikter idag, än när jag var som tyngst. Det måste vara simningen.

 

2006-10-24

Igår (måndag) körde jag ruggigt hård spinning. Låg uppe mot 95% av maxpuls under långa stunder. Känner mig rätt sliten i låren idag, och en sena som löper på utsidan av höger knä är aningen öm, men det är nog ingen fara. Men jag har för säkerhetsskull kylt ned senan med en kylpåse (3M Nexcare). Imorrn ska jag ha sadeln lite lägre, så att jag inte sträcker ut sena så mycket. Och sen ska jag försöka att inte köra så hårt... försöka alltså... :-)

 

2006-10-22

Mitt "löparknä" känns bättre, så nästa onsdag ska jag avluta spinningpasset med 30 min löpning. Jag hoppas att snön inte kommer, så att jag kan testa hojen nästa lördag. Det ser jag verkligen fram emot.

 

Simningen gick si så där. Kände mig lite slitet efter Hawaii Ironman. :-) Jag måste börja köra efter ett fast träningsprogram när det kommer till simning, annars blir jag ganska lat märker jag. Jag kan börja med 500 meter uppvärmning. Sedan frisim 5x100 vila 30, sedan 1000m arm och avsluta med frisim 10x50 vila 15. Jag ska klura lite.

 

2006-10-21

Lördag: Klockan ringde 8:00. Ugh. Dags att stiga upp och förbereda träningen. Bara sova lite till. Somnade till, vaknade och kollade på klockan; 8:40. Shit!! Måste iväg. 9 grader och regn. På med kaffebryggaren. Pumpa däcken, på med cykelkläderna, slänga i sig 2 koppar kaffe. 09:00 Klar! Iväg. Cyklar till Uppsala och tillbaka. Kändes bra. 10,8 mil på 3h57min, dvs. 27.36 km/h.

Väl hemma fick jag ta en snabbdusch. Måste hinna till Sundbyberg till 15:00. Ska nämligen köpa ny cykel. Kollade på den. Verkade bra. Slog till. Perfekt storlek för mig. Det var en 3 år gammal Koga Miyata. Pröjsade 16.000 för den (har kostat över 40.000). Och vilken trevlig tjomme som sålde cykeln! Han var bl.a. med och grundade Stockholm Triathlon; då måste ju cykeln vara bra!! :-)

 Nästa lördag hoppas jag på att ta nytt rekord. Annars reklamerar jag hojjen!! :-)

 

2006-10-09

Så har jag äntligen dragit igång träningen inför Kalmar Ironman. Just nu känns loppet fjärran, och jag förmodar att jag kommer att få svackor, kanske få någon skada, men det känns som mitt livs största utmaning. Alla som går i mål efter 3,8km simning, 180km cykel och 42km löpning är riktiga järnmän. Och jag ska bli en sådan.

I lördags cyklade jag till Uppsala och tebax i måttligt tempo. Lite drygt 10 mil. Det tog 4 timmar och 15 minuter. Regn, rusk och en strulade växel. Härligt! Finns det något trevligare än att få mecka med hojen i hällande regn? :-) Dock så domnade fötterna bort mot slutet pga. vätan och kylan, så nu har jag köpt nya fotskydd (Shimano Goretex).

I söndags simmade jag en timme och idag (måndag) körde jag först ett styrkepass (rygg) och sedan spinning 60 min. Direkt efter spinnigpasset sprang jag 10 min i 5.30 fart för att testa knäet (har dragit på mig "löparknä"). Kändes ok. Ska pö om pö öka löptiden, dock inte mer än 5 min per vecka.

 


 

Summering av september månad:

 

2006-09-07

Idag testade jag knäet igen, men efter ca 7 min var det som att köra in en kniv i knäet. Det känns precis som när jag hade löparknä för 10 år sedan. Om jag inte missminner mig, så höll jag den gången upp i 2 månader. Jag testade att löpa, men det gick inte. Så då höll jag upp ytterligare 3 månader. Så efter totalt 5 månader var jag fit-for-fight.

Det är trist att inte kunna träna som man vill, men det är sånt som händer. Livet är långt och förhoppningsvis har jag många härliga mil kvar att springa, innan jag faller för ätteklubban.

Jag kommer att ta en paus i löpandet till december, då ska jag successivt övergå till löpträning igen. Fram till dess kommer jag att hålla mig till cykel, simning och längdskidåkning. Jag hoppas att vi får lite snö här i Stockholm i år igen.

 

2006-09-03

Så var det dags för veckans simpass. Läste på Sollentuna simhalls hemsida att de skulle ha alla banor öppet för motionssim från kl. 16.00. Perfekt, tänkte jag! Då har dom säkert en för oss snabbsimmare också. Så jag åkte dit. Jag hann dock bara simma i 10-15 min, innan alla banor utom en stängdes av. En massa ungar skulle nämligen ha simskola. Så i den enda motionsbanan skulle 30 motionärer tränas. Och det gick helt enkelt inte, så jag gick upp och åkte hem. Arg som ett bi.

Jag får köra med våtdräkt några veckor till, men hur ska jag orka Kalmar Ironman om jag inte kan träna simning ordentligt under vintern?

Hade jag varit simhallschef, hade jag styrt upp verksamheten. På en bana borde det stå: "Motionssim - Snabb bana". På den andra borde det stå: "Motionssim".

Grrrr...

 

2006-09-02
Idag formligen öppnade sig himlen. Tor måste ha varit på sitt allra sämsta humör. Regnet dånade ner. Och det är då man finner dem. Småleende ger dom sig ut från sina hålor och gryt. Man ser dem spänsta fram i gyttjiga löparspår. Eller cyklandes på slingriga skogsstigar. Vi hälsar alltid på varandra. Småler lite. Njuter av utmaningen.


Vissa finner alltid ursäkter att träna.


Vissa finner alltid ursäkter att inte träna.

 


 

Summering av augusti månad:


2006-08-31

Idag tog jag mitt förnuft tillfånga (händer inte så ofta) och la löpningen på hyllan. Istället monterade jag 20w lampan på cykelhjälmen, laddade mp3-spelaren full med AC/DC och Iron Maiden, pumpade mitt nylagade däck och cyklade iväg. Jag kände ingen smärta överhuvudtaget i knäet. Helt fantastiskt. Jag körde visserligen inte så hårt, 43 km på 90 min, men knäet kändes helt ok! Vilken skillnad mot igår!

Jag hade för övrigt inte ont i knäet idag, vilket jag brukar få dagen efter löppass. Lite stel bara. Jag tror att det beror på att jag kylde ned knäet direkt när jag kom hem igår. Jag tog ut ett dussin isbitar från kylen och satte dom i en påse, som jag sedan höll mot knäet tills alla isbitar smält. Idag gör jag samma sak. På Stockholm triathlons hemsida står det att det är bra att kyla ned ett löparknä, och det verkar ju stämma.

 

2006-08-29

Och jag som trodde att jag kunde något om rehabilitering... Bah! Vilket bull-shit från min sida. Knäet kändes hyfsat bra när jag var ute och sprang igår, men nu kan jag inte gå i trapper igen.

Det är dags att lägga löpardojorna på hyllan ett par månader, laga punkan på cykeln och putsa simglasögonen. Lidingöloppsplanerna ter sig allt mer fjärran. Snyft snyft.

 

2006-08-21

Körde en lätt 10 km löprunda idag. Det var årspremiär att använda pannlämpa. Rätt mysigt, faktiskt. Och jösses så många djur jag stötte på. Förutom de vanliga kossorna och hästarna, paddorna och mördarsniglarna, passerade jag minst 5 rådjur med kid på 5-6 meters avstånd.

Jag var lite rädd att det skulle göra rejält ont i höger knä idag, men det kändes hyfsat. Jag stretchade benen ordenligt efter 10 minuters löpning, och så fort det började "ila" på utsidan av knäet (ungefär var 10 minut), stannade jag och stretchade. Då gick det över. Jag tror att jag är fit-for-fight på ungefär en vecka.

 

2006-08-20

Aj, aj. Fredagens löpning hem från jobbet slet mer på kroppen än jag förväntat (18km). Jag skulle ha tagit fler vilodagar efter Lidingö Triathlon. Jag har dragit på mig en rejäl inflammation i vänster höftböjare, och dessutom gör det "svidande ont" på utsidan av höger knäskålen och snett in i knäet. Jag har haft en sån smärta en gång tidigare, för ca 10 år sedan, och då hade jag dragit på mig en riktigt besvärlig skada (löparknä). Jag hoppas verkligen att jag inte dragit på mig det, det tog mer än ett halvår innan jag kunde springa igen...

Jag trodde inte att det skulle vara några problem att växla från kortsidans triathlonträning till långdistanslöpning, men ack vad jag bedrog mig. Ökar man tränignsdosen för snabbt kommer skadorna som ett brev på posten. Att man aldrig lär sig??