En rundvandring 1

Sidan 2 Sidan 3 Sidan 4
Hur mycket vi än har att göra så börjar vi varje dag med en runda i trädgården.

Första rabatterna är de uppe vid huset. Eftersom huset är så gammalt har vi försökt att enbart ha gamla växter där. En del fanns redan när vi tog över, som t ex gammal fylld kanelros. Den finns med på ett fotografi taget 1928! Ett gammalt äppleträd av sorten ’Flädie’ sattes på 30-talet. Det välte häromåret men lever, frodas och bär fortfarande frukt. Andra växter som vi ärvt är bl a Finlands Vita Ros, höga luktastrar, praktlysing, höga mörkblå stormhattar. Vänner med gamla trädgårdar har delat med sig av andra gamla växtsorter.
På gårdsplanen finns dessutom alla mina fuchsior och pelargoner samlade.
Nästa plantering är ett litet stenparti. Det var från början en hög med stenar som man bara lämnat en gång för länge sedan. Stenarna hade hunnit få patina och hela högen såg så naturlig ut att vi naturligtvis var tvungna att utnyttja den för växter! Alla skrevor och tomrum fylldes med grus och jord och nu växter sockblomma, krypvide, en liten rododendron och olika sorters blåklockor där. Vi gillar blåklockor och har många olika sorter utspridda i trädgården. De röda och vita prickklockorna och den silverblå Campanula rigidipila hör till mina favoriter.
När man fortsätter rundan ser man en daggros och ett par gamla körsbärsträd med honungsros ’Hybrida’ och alpklematis. Daggrosens rödaktiga bladverk och honungsrosen blandar sig med varandra.
På andra sidan är det den rödbladiga japanska lönnen och hängcypressen som gör det största intrycket.
Mitt emot finns Gula Rabatten. Gulbladig hässlebrodd, gulbladig brunnäva och gulbladigt pennigblad ger den gula färgen. En japansk azalea ger blommor på försommaren.
Går man förbi körsbärsträden öppnar sig trädgården. Det man först tänker på är den stora rabatten med en gång av skifferplattor runt om. Den är fylld med främst gammaldags buskrosor och olika höga blåklockor.
Till höger finns en rabatt med barrväxter. Där finns en hel del perenner och lövfällande buskar också men gulbarrig idegran, dvärgtall, blågran och koreagran sätter sin prägel på planteringen. Till vänster ligger en lång perennrabatt med MASSOR av växter.
Detta är en lite speciell plantering. Vi hade inget vått hörn på tomten men ville ändå kunna odla skunkkalla och andra våtmarksväxter. Därför fick det bli en våtbädd. Jag grävde ut ca 30 cm jord, täckte hålet med dammfolie och fyllde med jord, löv och annat ”skräp”. Nu växer gul skunkkalla så att man nästan blir rädd och parasollblad och kungsbräken blir enorma. Primula och fylld och vitblommande kabbeleka blommar fint på våren.


Sidan 2 Sidan 3 Sidan 4