Djur på besök

Det kommer många djur på besök till vår trädgård. En anledning är säkert att trädgården är så varierad med många olika biotoper. En annan att vi ytterst, ytterst sällan använder gifter. En tredje att det finns vildväxta hörn med tistlar, nässlor och annat ogräs.
Djuren är mer eller mindre välkomna. Det finns gott om spanska skogssniglar men de försöker vi avliva så fort vi kan. Andra sniglar, som den svartgrå kölsnigeln, får däremot stanna. De hör till vår natur.

Det är samma sak med snäckorna. De får stanna trots att de kan ställa till med en hel del skada.
Svartgrå kölsnigel
Snäcka Snäcka
De stora trollsländorna är något speciellt. De är så stora och verkar komma från urtiden. Mosaiktrollsländan hör till de vackraste. En del av dem kommer från vår egen damm. Sländan till höger har just krupit ur sitt larvskal. Mosaiktrollslända
Mosaiktrollslända


Gräshoppor och vårtbitare är andra kul insekter. Vårtbitarna (till höger) är hiskeligt stora och jag har ingen större lust att ta i dem. Enligt namnet kan de bita. Jag har ingen aning om det stämmer men jag tänker inte prova! Honorna är lätta att känna igen på det långa äggläggningsröret. Gräshopporna däremot tycker jag bara är söta.

Grashoppa
Vårtbitarhane


Bärfisarna är inte så roliga om man råkar klämma på dem. De luktar verkligen illa! Tittar man däremot bara på dem upptäcker man att de verkligen är märkliga insekter. Kantiga med underliga färger. Den här gröna ser väl tjusig ut på de röda nyponen?
Det finns gott om olika skalbaggar. Ibland ser man humlebaggar och guldbaggar. Särskilt guldbaggarna ser väldigt exotiska ut. Humlebaggen försöker likna, och skrämmas, som en humla och den lyckas riktigt bra! Myskbocken är en stor skalbagge och den är Bohusläs landskapsinsekt.
Bärfis Guldbagge
Humlebagge Myskbock


Blomfluga
Det finns gott om blomflugor. De ser ibland ut som bin och getingar men när de svävar alldeles orörligt framför en blomma - i det här fallet en Hosta - kan man vara säker på att det är just en blomfluga.

En annan flygande insekt är den lilla stinksländan. Den är så spröd. Här har en hittat en röd solhatt.

Stinkslända
Bi Bin vill man ha! Hur ska man annars få frukt och bär i trädgården? Dessutom är de gulliga med sin päls. Hos oss finns det mest gula bin men en del är nästan svarta. Det beror på vilken ras de omgivande biodlarna håller.
Bland de tidigaste insekterna på våren finns humlorna. De är så runda och ulliga. Tittar man närmare så ser man att de varierar en hel del i färg. En del är nästan svarta, andra randiga i svart, gult och vitt. Humla


Bland de allra vackraste insekterna finns fjärilarna. Det finns många olika sorter hos oss. Eftersom vi har gott om nässlor är nässelfjärilen och påfågelögat bland de allra vanligaste. Larverna äter just nässlor och det får de gärna göra. Citronfjärilen är också vanlig. Det finns brakved i de vilda, buskiga partiena på tomten och det ger mat till citronfjärilslarverna.
Amiralerna brukar dyka upp under högsommaren. De första som kommer brukar vara ganska misshandlade p g a att de rest långt innan de kom till kalla Norden. Andra generationen däremot är praktfull!
Aurorafjäril, vinbärsfuks, olika sorters pärlemorfjärilar och många andra ser vi också då och då.
Ibland ser man larver som man inte vet vad de ska bli när de blir stora. Just den här sorten var fullkomligt självlysande! Förmodligen är det larven till någon nattlevande fjäril.
Citronfjäril
Citronfjäril
Amiral
Amiral
Tistelfjäril
Tistelfjäril
Nässelfjäril
Nässelfjäril
Grönsnabbvinge
Grönsnabbvinge
Luktgräsfjäril
Luktgräsfjäril
Pärlemorfjäril
Stor pärlemorfjäril
Larv
Vad kan det bli av denna?

Sedan har vi ju det här med spindlar... Jag skulle aldrig döda en spindel men jag kan inte påstå att jag gillar dem. Detta är i alla fall en liten art som faktiskt är riktigt trevlig; harlekinspindeln. Fast, som man kan se på bilden så är det fortfarande ett rovdjur! Nedan en annan liten art.

Spindel
Harlekinspindel
Den stora källarspindeln är en stor art. Som tur är så är den "snäll"...

Stor källarspindelGroda

Nu till ryggradsdjuren! Först groddjur. De hör till mina favoriter! Se bara på grodan ovan och dess fina ögon! Den här hade hittat en skön plats på ett Hosta-blad och verkade inte alls ha något emot att bli fotograferad.
Paddor är också trevliga men eftersom de är mer nattlevande ser vi dem inte lika ofta. Den till höger var inte förtjust i att bli fotograferad och vände ryggen till. Den nedan var mer sällskaplig.
Padda
Padda Padda
Vattensalamandrar ser vi också sällan. De föredrar lite mer fuktig miljö och oftast är det när man gör något i eller runt dammen som man kan få syn på någon.
Vattensalamander
Här är en annan art.
Vattensalamander


Sköldpadda
Ibland ser vi reptiler också men det verkar bara finnas en representant för gruppen. Det är kopparödlan. Några ormar har vi ännu inte sett. Jag tycker faktiskt att det är synd.
Vi har faktiskt haft ytterligare en reptil på besök; en förrymd sköldpadda! Sekunden efter fotografiet är taget så öppnade den munnen och väste åt oss!
Kopparödla

Det finns gott om fåglar. Vi ger dem mat under vintern och de tackar med att äta upp en massa skadeinsekter under sommaren. Visserligen tar de en hel del av körsbär, vinbär och amerikanska blåbär också men... Häromåret, när jag närmade mig vinrankan, blev jag nästan omkullflugen. Det var en koltrasthona. Jag vet inte vem som blev räddast av oss... Vi vande oss snart vid varandra och jag kunde ta de här korten.

Blåmes
Koltrastbo


Till sist däggdjur! Vi har sett älg, rådjur, hare, igelkott, ekorre, råtta, större och mindre skogsmus, olika arter av sork och näbbmus. Dessutom har vi sett spår av räv och grävling. Trots detta överflöd av djur har vi knappt lyckats fotografera något! De som får representera däggdjuren här är en älg jag mötte en dag, en liten mus och en av grannarnas katt!
Älg Älg
Mus Katt