Diezel är en intressant/märklig historia. I augusti 1990 så sändes detta hårdrock program i radio, efter tre program så var det slut. Sen 7 månader senare så uppstod Diezel med samma programledare fast i TV form. Varför och hur SVT och SR gjorde som dom gjorde vet jag inte, kanske en dag jag gör det och då står det naturligtvis här!

För ett tag sen, dvs 12 februari 2007, så fick jag en lite förklaring av Pär Fontander himself, angående Diezel och Riff-Raff:

-Anledningen till att Diezel i radioform kom till var att jag gjorde programmen som, mer eller mindre, rena musikprogram, eftersom det inte fanns tid för att göra research eller intervjuer. Därför kunde jag inte kalla programmen Rockbox, eftersom Rockbox var ett program med grundligt journalistiskt innehåll. Samma sak med Riff-Raff - som spelade en del äldre rockenroll, och tungrock, om jag minns det hela rätt.

Förutom detta vet hitills är att radio versionen av Diezel skulle bara sändas tre gånger eftersom Pär nämner detta. Varför kan man undra varför det står om Deizel på denna Rockbox sida? Jo, visst, är det kuriosa, men faktum är att både Rockbox och Diezel har samma programledare och samma inriktning av musikstil, dvs hårdrock/Heavy Metal, inte dödsmetall eller grunge utan hårdrock/Heavy Metal.

Och det är vad man kan kalla en efterföljare som helst inte skulle missas och därför får det en lite plats på denna sida. Med lite tur kommer jag även att lägga in om ett program som hette Riff-Raff som enligt mig är samma sak som Rockbox och Diezel. Samma musikform samma programledare, mer om detta vid tillfälle.

 

 
 

Och nu till TV-versionen av Diezel!

 
 

Programmet Diezel ingick i ett annat program som hette Kosmopol som leddes av programledarna Ellinor Persson? och Jan nånting. Kosmopol var ett ungdomprogram som gick varje fredag och innehöll musik, reportage och annat som de vuxna på Sveriges Television trodde att vi ungdomar ville se.

 
 

Av någon bra anledning stoppade de in ett
halvtimslångt hårdrocksinslag kl 16:30 som kallades Diezel vid fyra tillfällen under mars 1991. Till vår stora glädje fick Pär Fontander bli programledare.

 
 

Diezel återkom senare (hösten 1993, tror jag), men då med Tony Balogh som programledare. Programmet höll en lika hög standard som förut, men lades ner efter ett tag. Jag har valt att bara ta med de avsnitt som leddes av Pär Fontander eftersom han är länken till Rockbox som är huvudämnet för den här sidan.