Teveapparater på fem minuter

En kort snabbgenomgång om de frågor och funderingar som ställs om teveapparater om år 2008. Vi får se hur länge mina ord håller sig aktuella.


Lcd vs. Plasma

Många gamla sanningar är idag moderna myter. Skillnaden handlar mer om vilken färdig produkt du köper än om själva tekniken bakom. Fast några fundamentala skillnader är:

1. Plasma vinner kontrast i mörka scener. Detta uppskattas av filmälskare.

2. Lcd vinner kontrast i ljusa scener vilket passar rum med mycket ljus.

3. Lcd är ofta för ljusstarkt inställd för behaglig bild på kvällen. Därför bör det finns ett enkelt reglage som påverkar belysningen hos teven. Och det är inte det reglage som heter "Ljusstyrka" då detta istället styr bildens mörka delar.

4. Lcd ger sämre bild när du tittar från sidorna och det varierar oerhört med betraktningsvinkeln. Det kan vara så illa att tre personer i samma soffa får olika bildupplevelse. Men detta kan du själv kontrollera i butik.

5. Plasma drar i slutändan mer ström. Men det handlar om inställningen då lcd-teve från början är inställd på för ljusstark och strömslukande bild. Då kan det lika gärna vara tvärtom. Sänks belysningen erhålls behagligare bild och du sparar ordentligt med ström. Just därför är det centralt att en lcd-teve har rätt sorts reglage.


HD Ready mot full hd

HD Ready är en europeisk standard som garanterar att apparaten kan visa hd-signaler. Full hd är en teknisk detalj och betyder inte mer än att skärmen är uppbyggd av 1920x1080 bildpunkter. Etiketten ”Full hd” garanterar ingenting om apparatens funktion, framtidssäkerhet eller kvalitet.

Tvärtom vad många tror finns det inget motsatsförhållande mellan HD Ready och full hd. Alla full hd-apparater som säljs idag är samtidigt HD Ready. Däremot finns den nyare märkningen HD Ready 1080p som garanterar att en apparat som är full hd också fungerar på rätt sätt. Ska du välja full hd, välj en som har HD Ready 1080p-märkningen.


Storlek och avstånd

Storleken är på gott och ont avgörande för upplevelsen. Med hdtv, blu-ray och även dvd kan du kliva nära och förstärka bildupplevelsen. Dessvärre ser vanliga tevesändningar inte så bra ut på nära håll, så du kanske måste kompromissa utifrån vad du tittar mest på.

Detta kan man stämma av i butik. Mät upp avståndet soffa-teve och flytta dig på samma sätt. Då får du ett hum om skillnaderna och kan kontrollera hur en lcd-teve fungerar med exempelvis hörnsoffan.

Tumregeln är 3 meter för 32-tum, 4 meter för 42-tum och 5 meter för 50-tum. Är du innanför den gränsen förstärker du hdtv-upplevelsen men riskerar en sämre upplevelse med vanlig teve. Ju längre utanför gränsen desto svårare blir det att se de stora skillnaderna mellan dvd, hdtv, Blu-ray och vanlig teve.

Exakt vilket avstånd är då bäst? Det är omöjligt att svara på eftersom det varierar efter din teve, dina ögon och det material du tittar på. Du måste bestämma själv utifrån vad du prioriterar. Filmälskare med Blu-ray kommer att vilja sitta närmare än vad som ger okey bild med analog kabelteve till exempel.


Etiketter och förkortningar

Teveapparaterna i butik är full av klisterlappar med häftig text. De enda som säger något är HD Ready och HDTV-märkningarna från EICTA. Övrigt är mer eller mindre snömos där du måste läsa tillverkarnas reklam för att begripa vad de menar. Till exempel ”100 Hz”-begreppet som kan betyda olika saker. Mycket är repetition från broschyren, till exempel effekt på högtalarna eller mängden hdmi-kontakter.

Sedan finns det en rad bluffvärden. Kontrastsiffrorna är helt godtyckliga för att ingen tillverkare använder samma mätmetod eller så hittar de på siffror i syfte att positionera sig mot konkurrenterna. Du kan aldrig jämföra kontrastsiffrorna från olika apparater och dra några slutsatser om kvaliteten! Så även med betraktningsvinkel som mäts med så hög tolerans att nya apparater lätt klarar 178 gradersgränsen

.WS_hdready

De inbyggda boxarna

Majoriteten mottagare fungerar inte med mpeg-4 som kommer att bli standarden. Endast ett fåtal fungerar med hdtv-sändningar. Dessutom varierar bildkvaliteten och handhavandet enormt.

Gemensamt för alla apparater är att du inte kan få annat än acceptabel bild med analog teve från kabeljacket. Köper du platt så bör du byta till digitalteve. Antingen marksända gratisutbudet och exempelvis inomhusantenn eller ett dyrt abonnemang.

Räkna med att behöva köpa en separat box. Om inte idag så i framtiden.


Framtidssäkerheten

Många önskar köpa en teve som är "framtidssäker". Glöm det. Det finns bara inte. Försäljaren pekar gärna på en teve och säger att den är bäst och framtidssäker. För gör inte han det så gör någon annan det.

Tekniken utvecklas för snabbt och tillverkarna har inga kristallkulor om vad som kommer att bli de tekniska kraven två eller tre år framåt. Köper du en teve som är ”säker” 2008, så kommer den vara säker kanske tio år senare med just den teknik som var aktuell 2008. 


Inställningar och korrekt bild

Det finns tydiga regler för hur internationell masskommunikation ska ske och dit hör tevebilden. Annars skulle Vasaloppet sändas med blå eller kanske grön snö beroende på vilken kamera som filmade.

När du kliver in i en butik idag så är det just så du får vasaloppet presenterat; med olika färg på snön! Det är resultatet av att tillverkarna måste slåss om ditt blickfång genom att överträffa konkurrenternas bild med den extremaste kontrasten och starkaste färgerna. Allt enligt vad tillverkaren anser är deras ”unika karaktär”.

Så vad vi ser i butik är inte bättre eller sämre produkter utan vi jämför i första hand olika sorters inställningar där alla egentligen är helt fel. Ingen apparat ser ut som i kontrollrummet hos SVT. Detta kombinerat med att du inte riktigt vet vad för bild som handlaren visat. Är det dvd, blu-ray eller hdtv säger det inget om den inbyggda digitalmottagaren. Därför vet köparen egentligen aldrig riktigt vad han eller hon väljer.

Även om det finns möjlighet att få hyfsat korrekt bild är det svårt att hitta rätt bland dussintals svårbegripliga reglage. Det minsta man kan göra är att kliva ur de bildlägen som kallas ”Dynamisk” eller ”Livfull”. Oftast är de som heter ”standard”, ”normal” och framför allt ”Bio” eller ”Film” de som ger en mer korrekt bild.


Kalibrering

De som idag betalar 3000 kronor för en yrkesmässig kalibrering är de riktiga entusiasterna. I dagsläget gör detta endast för dvd- och Blu-ray eftersom det inte sänds några lämpliga testbilder från exempelvis SVT. Utan dessa kan inte digitalboxen kalibreras. 

Fast detta är ju helt klart en lämplig framtida service till tittarna hur de ska få till de grundläggande delarna av tevebilden. Hellre 50 procent rätt än 100 procent fel.