Siffersyndromets hjärnspöken

En fundering eller snarare ett konstaterande om hur det fokuseras på fel saker när det kommer till teknik i allmänhet och platta teve i synnerhet.

När verkligen är så komplex och så luddig som den är med platta teve griper man lätt efter halmstrån. De delar som är någorlunda begripliga får överdrivet mycket uppmärksamhet vilket kan leda till rätt märkliga diskussioner och snedvridna frågeställningar. Särskilt på forum men också i butiker och över ölglasen på puben.

Det är till exempel lätt att diskutera 720p, 1080p och full hd för att det är gripbart med siffror där den allmänna tolkningen är ”ju högre värde, desto bättre”.

Detta leder till att fokus flyttas från de viktiga frågorna till vad som närmast kan liknas vid jakt efter hjärnspöken. Det lättare att diskutera meriterna hos "hdmi 1.3", "30-bitars färg", "1920x1080 pixlar"och "100 Hz" eftersom det är högre siffror än "hdmi 1.2", "24-bitars färg", "1366x768 pixlar" och "50 Hz".

Sådana frågor som verkligen har betydelse som till exempel "Hur är det med färgstick?", "Kan den avkoda Dolby True HD?" och "vad är den faktiska färgåtergivningen hos själva panelen?" kommer helt i skymundan. Köparna frågar efter information och finesser som i grunden är värdelösa eller intetsägande. Butik och tillverkare hakar på och till slut vet ingen någonting om vad som är rätt eller fel, viktigt eller oviktigt. Allt spinner ur kontroll.

För övrigt upplevde jag precis samma sak på den tiden när jag testade skannrar och skrivare. Det talades nästan enbart om pixlar per tum, 24-30-36-48-bitars färg och det blev helt vrickat när folk på fullt allvar trodde att de köpt en skanner med 9600 ppi - ”står ju på kartongen?” - för 895 kronor på PC City. Deju vu! Och visst, jag var inte mycket bättre själv en gång i tiden.