Medverkade i SVT Plus

Onsdag den 1:a oktober flögs jag till SVT i Umeå för att medverka i programmet Plus. Innan onsdagen hade jag haft flitigt kontakt med några av Plus-redaktionens medarbetare om vad det finns som är värt att ta upp om platta teve. Och det finns mycket att ta upp. Alldeles för mycket.

Samtalen mynnade för övrigt ut i vad som nu finns som artikeln Teveapparater på fem minuter. I teve finns det sällan tid för fem minuter så det hanns knappt med hälften av vad vi planerade att ta upp. För mig var det en utmärkt träning att ”avkomplixifiera” mina kunskaper. Att beskriva vad och varför på så kort tid är en utmaning.

Vad många inte känner till är att Plus spelas in under dagen och sänds på kvällen. Inslagen är bandade och dessutom repeterade för att få till ljud, kameraarbete och inte minst längden på inslaget. De sänds oklippta och utan mer redigering än växlingen av kameravinklar. I övrigt är det så spontant det kan bli. Tror till och med att min lilla ofrivilliga harkling när Sverker inleder inslaget behölls.

Vi gäster flögs tillbaka på eftermiddagen där det efter programmet genomfördes en chat. Denna skedde via telefon där SVT:s medarbetare sorterar ut frågor och läser dem högt för mig. Jag har valt att expandera frågorna i efterhand eftersom det är så mycket av dem som är födda ur missuppfattningar och behöver längre förklaringar.