Blu-ray: hör du skillnaden?

Låter det bättre med bitstream från spelaren eller är det bättre att avkoda ljudet i spelaren och skicka om pcm-ljud?

Nog för att det kommer frågor om skillnader i bilden hos Blu-ray-spelare. Det som det kanske diskuteras ännu oftare är frågor om skillnaden hos ljudet. Kanske inte så mycket som ”Vilken låter bäst?” som det är frågor om skillnader mellan att avkoda i spelaren jämfört med att avkoda i förstärkaren. Det vill säga att skicka hd-ljudet som bitstream (och få Dts Master Audio- eller True HD-loggan i förstärkarens display) jämfört med att skicka ljudet färdigavkodad som 7-1 eller 5.1 PCM.

Här kan jag inte alls ge lika självklar och säkra svar att ge. När det jämförs bild finns det standarder att följa och ställer man in spelarna för att följa standard är skillnaderna så små att de är försumbara för 99,5 procent av apparaterna där ute. Det vill säga de apparater som ändå inte är kalibrerade och därför kommer varje persons godtyckliga inställningar i slutändan avgöra vad som är ”bäst bild”.

Jag har endast jämfört ljudet från spelarna med två, tja – tre förstärkare. En Pioneer VSX-LX50 förhandsexemplar, min gamla och numera sålda Denon AVC-A1SE med SR-uppgradering (som inte klarar de nya hd-ljuden annat än analogt) samt den Pioneer VSX-LX70 som jag kör nu. Jag har lyssnat till en lång rad förstärkare, fler än jag orkar minnas, men dessa tre är de som jag haft under kontrollerade förhållanden. Såväl ensamma som kombinerade.

Det låter bättre att köra bitstream till förstärkaren. Ljudet kommer till att börja med med högre volym och justerat efter detta (du måste alltid justera efter volym) så är det högre dynamik och mer ”punch” i alla register. Det första intrycket av att byta från spelarnas inbyggda avkodning till att köra bitstream från en stationär Blu-ray-spelare är verkligen ”wow!”. Justerat efter volym är det mindre solklar skillnad med visst finns den kvar. För övrigt precis samma upplevelse med hd-dvd när jag bytte från från Toshiba EP-30 till EP-35.  

Men! Ja, detta är verkligen MEN: jag har inte kört några andra förstärkare än framför allt VSX-LX70 under kontrollerade förhållanden. Att det låter bättre med bitstream kan vara ett resultat av just hur VSX-LX70 fungerar. Det är onekligen en svart låda där jag inte vet exakt vad som tillämpas eller inte beroende på vad som ramlar in via hdmi-kabeln. Det kan mycket väl vara så att med en Marantz, Onkyo, Denon eller något annat så är det annan upplevelse därför att de hanterar ljudsignalerna olika, tillämpar olika former av rumskorrigering eller liknande.

Jag vet inte alls därför att jag inte har testat med andra förstärkare och därmed heller inte kunnat dra några slutsatser annat än att man kan få rätt olika upplevelse av ljudet på Blu-ray och att den upplevelsen beror på i hög grad på hur man matchar sina prylar. 

Som det alltid har varit med andra ord.