SKEPPSKATTEN 2002
Här kommer lite skeppskatts bilder från sommaren 2002Här är jag och min kattkompis Kajsa som är en riktig veteran till sjöss. Själv är jag på min första resa och därför har jag koppel eftersom jag ännu inte lärt mig sjökatts-vett.
Det här är ett av mina favoritställen. Här har man jättefin utsikt över fiskarna.Här har man full kontroll över vad som händer både inne i båten och utanför.
Här under tallgrenen kan man ligga i timmar och spana efter skogsmöss utan att synas.


I somras, när jag låg på båten Tjalle och filosoferade över livet, skrev jag det här vykortet till mina bekanta och berättade om min första båtsemester.

När jag kom till matte och husse berättade de att jag skulle bli skeppskatt men det tog jag med ro just då. Men i juni var det dags första gången. Jag packades in i kattkorgen tillsammans med min tjejkompis Kajsa som har sex års erfarenhet av husses och mattes sommarliv. Vi åkte till en motorbåt där det var fullt av konstiga lukter, diesel och olja och sånt. Jag var helt oförberedd på vad som skulle hända. Gissa om jag hoppade högt när motorn startade. Oj vad det lät. Och hualigen vad läbbigt det var när vi åkte. Hela golvet rörde sig och man visste inte var man skulle stå eller ligga. Jag hittade en bra hörna i en trappa där jag camperade hela första dagen. Till slut så stannade gungandet och den gräsliga motorn tystnade. Jag började se mig omkring och upptäckte att det fanns träd och gräs runt omkring.

Matte försökte locka ut mig på den lilla ön men jag tyckte det var väldigt otäckt när det där ljusblå taket var så högt upp och det inte fanns några väggar. Nää, jag stannade hellre inne i den där burken som gungade. Ibland tittade jag ut lite grand på den där stora vattenskålen utanför. Det var en lustig vattenskål för där fanns strömming som rörde sig och det finns det ju inte hemma. Kajsa försökte övertala mig att följa med ut och hon berättade hur kul det var att springa omkring ute och jaga flugor och fjärilar. Och om man hade jättestor jaktlycka kunde man fånga en och annan skogsmus. En sån där liten skinnklädd leksak som jag har hemma, fast levande. Hon berättade också att varje gång hon kom hem med en mus till matte för att glädja henne så skrek matte och hoppade runt. Det lät så kul så dagen därpå bestämde jag mig för att ta en liten tur i det där jättestora rummet som de kallar natur. Jag gick runt och strosade och luktade på blommorna och smakade på grässtråna. Gräset hade lite saltare smak än kattgräset hemma, annars smakade det bra. Men någon mus såg vi inte till.

Nu har vi semester och har legat på en liten ö i närheten av Finnhamn i flera dagar. Här har Kajsa visat mig att man kan klättra upp i träden så att man får bättre utsikt. Kul tycker jag men jag törs bara två meter. Det tycker husse är bra för han är rädd att han skall få lov att klättra efter och plocka ner mig. Kajsa, som är en duktig jägare, har konstaterat att den här ön är helt musfri. Tyvärr, för jag skulle vilja ta hem en mus till matte för att se vad som händer.

En sak som är lite jobbig är att jag blir borstad varje gång jag kommer hem. Det slipper Kajsa för hon har kort päls men mig härjar de med. Matte säger att jag har hela skogen med mig hem i svansen. Men det mesta av skogen är faktiskt kvar på ön, så det så.

Det finns mycket fåglar att titta på. Svanar, ejdrar, fiskmåsar, svalor och många fler. De är kul att titta på men svalorna är inte snälla. De dyker efter mig som stridsplan och då måste jag ducka. Jag undrar om man kan fånga dem och om de smakar bra. Någon gång kommer jag nog att försöka att få tag på någon av de där busarna .

Flera nätter har matte kommit uppfarandes och undrat vad jag håller på med. Jag som bara försöker hålla mygg-och flugfritt inomhus. Jag kan väl inte rå för att det dunsar och brakar när jag , en femkilos kille kommer "flygande" genom båten och är på nattjakt. Förresten så kan de väl plocka undan sina saker när de lägger sig och så kan de skruva fast durkarna lite hårdare så att det inte dunsar så mycket om jag vill jaga på nätterna när jag är instängd i båten.

Härliga båt hälsningar från skeppskatten Cashinawa