BÅTSIDAN                               

 

Vår båt heter Tjalle och har ett stålskrov. Båten byggdes av mig och min far i början av1970- talet. Båten byggdes i Bålsta / Kalmarsand och bogserades hem till Bällstaviken 1972. Båten är 11.20 lång och 3.65 bred, djupgåendet är ca 1.5 vid fulla tankar.

Båtlivet passar oss perfekt, man kan byta utsikt och grannar när man vill. Vi brukar tillbringa hela våra semestrar ute i skärgården men på helgerna åker vi mest i Mälaren, mycket beroende på att hemmahamnen ligger där och den långa färdvägen till obebyggd skärgård.

Åren går och snart är båtbygget bara historia men det kanske kan vara kul för någon som funderar på att bygga båt att veta hur någon annan gjorde och det kan ses på sidan med byggerfarenheter. Dock bör man hålla i minnet att båten byggdes på det absolut billigaste sättet och att byggmetoden går att göra betydligt enklare och smidigare vilket jag starkt rekommenderar.

Tjalle gjorde sin första färd 1973 för egen motor och turerna gjordes mest i östra delen av Mälaren. Året efter 1974 så bar det av till Åland, 1975 så åkte vi Göta Kanal / Göta älv ned till Göteborg och tog kustvägen hem. Den resan innehöll så mycket att det kan bli ett eget kapitel på hemsidan. Därefter så har det snart blivit hela Östersjön utom öststats länderna på grund av våra Skeppskatter men de tidigare så stränga djurinförsel reglerna har ju nu luckrats upp så man vet aldrig vad som kan hända.

Vi brukar oftast tillbringa semestrarna i Stockholms skärgård - från Arholma till Landsort - och besöker återkommande Nassa, Norrpada, Ut- och Infredelarna, Rödlöga-Storskär, Nämdö och Utö med alla dess arkipelager. Vi har också gjort strandhugg på Svenska Högarna och gjort avstickare till Öregrund, Nyköping, Öland och Gotland.

Men det är inte bara somrarna som gör båtlivet så härligt, höstresan i slutet av september och början på oktober är en riktig höjdare. Då är svampplockningen det som lockar i skärgården förutom de alla lediga vikarna och mysiga förtöjningsställen som bara bjuder in oss i all sin ensamhet.