Fatmomakke

 

 

 

 

När man kommer Vildmarksvägen från Stekenjokk och vidare mot Vilhelmina, kan man inte låta i bli att  ta av stora vägen och besöka ett av Sveriges ännu bevarade kyrkstäder. Fatmomakke, som är en av dem ligger 9 mil nordväst om Vilhelmina vid den norra änden av Kultsjön, intill en av dess vikar. Det finns flera namn på viken, dels Fatmomakkeviken och dels Lill-Nassjoviken. Den samiska kyrkplatsen ligger på ett näs kallat Stornäs tillhörande Kultsjön. Gagnesbäcken som delar näset i två delar har sitt upprinningsområde i Gagnessjön. Varje näs har sin fjälltopp tillhörande Marsfjällets naturreservat. Lill-Nassjo är 758 m ö h och Stor-Nassjo är 786 m ö h. Från Fatmomakke kan man se Marsfjällen eller ta en promenad i Marsfjällets naturreservat. För en fotograf som söker motiv, är Marsfjällsmassivet med sina branta fjällväggar ett paradis. Fjällväggarna som under årens lopp har påverkats utav glaciärernas framfart skapar bilder i mängder.

 

Historiskt har Fatmomakke varit en samlingsplats för samerna där man firat gudstjänst sedan 1700-talet. Från 1820 och framåt fick de sällskap av de första nybyggarna. I Fatmomakke finns närmare 80 kåtor och 20 timrade kyrkstugor. Det var under 1900-talet som kyrkstaden växte. Här ser vi samernas föreningshus som byggdes 1927 och samlingsplatsen där man firar midsommar och andra kyrkliga högtider.

 

Länsmansstugan som ligger alldeles intill vattnet har anor sedan 1700-talet och användes ursprungligen till prästkammare.

 

Den nuvarande kyrkan stod färdig 1884. Det är en enkel rektangulär träbyggnad med torn som har renoverats i två omgångar. Senast detta skedde var 1977-78. Vid senaste renoveringen återfick kyrkan sin ursprungliga altartavla. Även innerväggarna fick samma färg som när den målades första gången. Predikstolen liksom  pardörrarna mellan kyrkorummet och tornet är från 1700-talets förra hälft och har tidigare tillhört Åsele gamla kyrka. Fatmomakke är fortfarande en levande kyrkstad, i jämförelse med många andra kyrkstäder i övre Norrland. Hit kommer fortfarande samer och nybyggarättlingar som deras förfäder gjort i mer än tvåhundra år.

 

Men Fatmomakke är inte bara historia. Här finns idag en trevlig husvagnscamping intill ån som kommer från Gikasjön och rinner ut i Fatmomakkeviken. En restaurang finns på området, och i receptionens kiosk kan man köpa allt från suvenirer och fiskeflugor till Bernhard Nords böcker. Vill man ta en fisketur på Kultsjön är det fullt möjligt att hyra båt till det låga priset av 35 kr/dygn. Hur fiskelyckan ter sig beror helt på vilken tid, plats och väderlek det är vid fisketillfället. För Brunos del lyckades han att få både röding och öring på de turer vi gjorde. Men Fatmomakke är inte bara fiske. För en naturälskande fotograf är det en upplevelse att bara ta en båttur in i Marsfjällets mäktiga naturreservat.

 

När man åker ut på Fatmomakkeviken/ Lill-Nassjoviken kan man inte undgå fjället Stöken sydväst om Marsfjället, som höjer sig 921 m ö h över det omgivande landskapet. Fjället som har en mycket skarp profil ger området en speciell karaktär. På fjällets sluttningar, och i dalen under finns ett stort område med ståtlig urskogsartad granskog med högvuxna träd. Största delen är lågörtsskogar, med betydande inslag av högörtsskog. På sluttande mark finns också rester av sumpgranskog, dominerad av kärrfibbla. Längst in i dalen finns en djup ravin på dalbottnen av Stökbäcken. Här finns spår som minner om höslåtter från nybyggartiden. Hässjepinnar finns inslagna i en del granstammar. Fjället har i sin tur fått ge namn åt både myrar och sjöar i sin omgivning. Stöksjön, Stökåsen och Stökmyran är några exempel. Om man kommer från Vilhelminahållet och skall till Saxnäs, är Stöken det fjäll som ger resvägen dess speciella karaktär. Att som fotograf inte stanna för att ta en bild av det mäktiga fjället, är som att göra resan förgäves. 

 

Från Fatmomakke kan man ta en tur till byn Grundfors och sjön Gikasjön för att prova fiskelyckan. Gikasjön är tillflöde till Kultsjön som i sin tur är en sjö i Ångermanälven. Om man är en van fjällvandrare, är det sedan ingen match att promenera vidare, och följa sjön Ransarn norrut tills man kommer till Gielas i norra delen av Marsfjällets naturreservat, där Vojmån

har sitt utlopp i sjön Fättjarn. 

 


Våra bilder har låg/dålig upplösning. Vad tycker du om vår sida?      

Fler naturbilder från Fatmomakke,

och andra ställen i Norrland hittar du på RODEFOTO 

Du kan också läsa om platser som ligger nära Fatmomakke

Leipikvattnet, Stekenjokk, Röberg, Nästansjö                              

Sidan presenteras av:                                                                                                                                                               Skicka gärna ett mail.

                                                        

Bruno och Rode Nordin

 

Tillbaka till första sidan