BORGAFJÄLL

 

 

 

på gränsen mellan Jämtland och Lappland


Det finns många platser i den norrländska myllan som är underbara att besöka. Borgafjäll som är en by i fjällkommunen Dorotea, vilken räknas som Lapplands sydport är bara en av dem. Många åker hit vintertid för att fiska, men även sommaren har mycket att erbjuda besökarna här uppe. En storslagen fjällvärld med orörd vildmark ger betraktaren den ro och inre tillfredsställelse han/hon behöver för att en stund koppla av storstadens och arbetets krav som under övriga året pockar på.

För att komma till Borgafjäll kör man till Dorotea och därifrån tar man Konstvägen 7 älvar, vilken slutar i den lilla byn Borgafjäll. Men vägen fortsätter ännu en liten bit in i fjällvärlden som grusväg. Inte så långt från Borgafjäll ligger länsgränsen mellan Jämtland och Västerbotten. Vid vägens ände ligger platsen Storjola, som är en fantastisk plats i sig. Härifrån har man en vidunderlig utsikt över de södra Borgafjällen och Borgasjön. Om man åker Konstvägen 7 älvar från Umeå till Storjola, korsar man sju olika älvar. Umeälven, Vindelälven, Öre och Lögdö älvar, Gideälven, Ångermanälven och Saxälven.

Borgafjällen är två fjäll som ligger på ömse sidor om gränsen mellan Jämtland och Lappland. Södra Borgafjället ligger i Jämtland och ligger 1157 meter över havet, medan norra Borgafjället ligger i Lappland och ligger 1455 meter över havet. I dalgången mellan fjällen ligger Borgasjön, 450,8 meter över havet. Under Borgafjällens branter brer Borgasjön ut sig, längs med den glest bebyggda dalgången. Sjön får sitt vatten från vildmarksområdena runt Raukasjö i Jämtland.

Gränsen till Lappland går rakt igenom Borgasjön, och vid sjöns västra ände följer den Slipsikån, delar sjön Slipsiken i två halvor och går vidare mot Stekenjokk. Vid skyltarna Västerbottens län och Jämtlands län var vi tvungna att stanna. Här var det ett öronbedövande dån från Slipsikån. Anledningen till dånet torde vara att ån måste passera en två km djup ravin innan den når Borgasjön. Dånet, när Slipsikån i våldsam fart rusar ut i Borgasjön är så starkt att alla andra ljud försvinner. Medan Bruno testar fisket i utloppet, försöker jag fånga något av den storslagna fjällvärlden på bild. Slipsikån kommer från sjön Slipsiken, som även den ligger i både Jämtland och Västerbottens län. Vid Slipsikån, på kalfjället, finns ett nätverk av tjärnar och småbäckar. Detta är fiskevatten och mål för naturälskare i allmänhet  som söker avskildhet i storslagen  fjällnatur.

Liksom Slipsikån fyller på vatten i Borgasjön, har Saxån en annan uppgift. Att leda vattnet vidare från Borgasjön till StorDabbsjön. Saxån rinner ner i en dalgång omgiven av stora granskogar. Vid StorDabbsjön öppnar sig landskapet, och från byn Dabbnäs har man en vidunderlig utsikt över den långsmala sjön.

Det är en fantastisk vy som möter den som vandrar efter Saxåns strand. Den mäktiga Borgahällan ändrar hela tiden utseende allteftersom man förflyttar sig efter ån. Ensamma i den tysta vildmarken slog vi oss ner, tog en kopp kaffe till ljudet av fågelsången och Saxåns brusande. Bruno fiskade och jag passade på att fånga naturens egen symfoni av färger som spelade omkring hällan.

Det som ger Borgafjäll sin karaktär, är de båda fjällen Klöverfjället  med 1303 m ö h och Borgahällan med sina 1149 meter.Det är inte svårt att förstå dess namn, då själva fjället ser ut som en klöver. Borgahällan har en mycket speciell profil med sitt nästan 800 meters lodräta stup ner mot Borgasjön. Tack vare hällans unika profil kan man på långt håll utskilja den var man än skådar utöver Borgafjällens vidder. Fjället Jengegietje med sina 1477 m ö h är det högsta fjället i området, och tillhör Norra Borgafjällen. En bestigning av dess topp ger dig en vidunderlig utsikt ända in i Norge.

Genom byn Borgafjäll flyter också Korpån som rinner upp i de Norra Borgafjällen. Korpån gör verkligen skäl för sitt namn. När vi besökte platsen år 2000 hade korpparet fått sina ungar för året, och det var ett fasligt liv på föräldrarna som hela tiden vakade över sina ungar. Korpån får det mesta av sitt vatten från Norra Borgafjällens sluttningar. Ån börjar som en anspråkslös bäck väster om fjället Gruoneke. Den slingrar sig genom skogar och myrlandskap innan den når byn Borgafjäll, där den flyter förbi campingplatsen. Området mellan Saxån och Korpån är mycket kuperat.

FISKEHISTORIA FRÅN BORGAFJÄLL

 En dag när Bruno gick efter Korpån för att fiska fick han höra ett våldsamt plask. När han vände sig om fick han se vattenrörelser efter vad han trodde, ett stort fiskvak. Han kastade mot vaket i hopp att lyckas få fisken på kroken. Den här fisken måste vara stor tänkte han. Bäst vad det är får han se något som han tror är en pinne, komma flytande på vattnet. Men snart upptäcker han att det är ryggen på en stor bäver. Nu förstod Bruno att det ljud han hörde var bävern som plaskade med stjärten på vattnet. Troligtvis hade den ungar, och vid åsynen av Bruno varnade den ungarna att gömma sig genom att plaska med stjärten.

Borgafjäll ligger inte så långt från platser som Stora Blåsjön. Men liksom mellan Tjeggelvas och Kvikkjokk vars avstånd är ungefär tre mil, måste man  åka en väldig omväg för att komma till platser som Stora Blåsjön. Det finns inga vägar över fjällen, och det är ju positivt på sitt sätt. Låt oss få behålla de platser som ännu finns kvar, där man kan få uppleva tystnad från biltrafik, fabrikers surrande och arbetets stress. 

 Tillbaka till första sida  

   Bruno och Rode Nordin           

Våra sidor har låg upplösning. Skulle du vilja beställa bilder med bästa kvalité kan du maila här. Du får gärna säga vad du tycker om våra sidor också.

Några intressanta sidor  om Borgafjäll

Naturbilder och Naturblogg från Bl.a Borgafjäll och andra platser i Norrland

Läs om våra turer runt  Borgafjäll: Storvikens lappläger   Korpån och Saxån  Borgafjäll i höstdräkt                               

Borgafjälls byasida

Fiskecentrum Borgafjällen