Populär Världsbildsvetenskap
med MedVetTekt  © 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007

"Min avatar
heter Apmel"

Reseskildringar
från en
annan värld

Till Bloggen

Apmel     Besök vår butik
Bokhandeln för vissa och ovissa
  Bokhandeln för vissa
        och ovissa
Söndag 1
april 2007
   INDEX
   LIVSSYN
   WEBBOK
   EZINE
   LÄNKAR
   KONTAKTBeställ boken i tryck!
Draget från oändligheten
andra upplagan ute nu


Beställ boken i tryck!
Mångfaldens mönster
med omslagsbild av Konstnär och illustratör
Tema Närvarokänsla
Del 1
Ingen idé utan känslor
Del 2
Det psykiska arvet
Del 3
Anden ur flaskan

Tema Kunskap
Del 1
Högsta fart i inlärningskurvan
Del 2
Kvantfysik och medvetande

Tema Uttryck
Del 1
Fria val i filosofi och vetenskap
Del 2
Moral och samhälle

Tema Relationer
Del 1
Abstraktioner och konkretioner
Del 2
Påverkan och avsikt

Tema Oändligheten
Arkiverade temaartiklarSite MeterWebdesign Indexkompaniet Nilsson HB


Framsidan
Bokpresentation
Publicerat
Förlagsutgivning
Vem är jag

Aktuellt ezine om världsbildsvetenskap.   Arkiverat

PicoSearch
  Hjälp

Vecka 09
Köp Teorin om ingenting här
 [Skaffa knapp]

                

 

EN PÅSKANMODAN

 

 

 

Detta är ett extrautskick i form av en påskanmodan, inte ett aprilskämt, till alla er som har lite ledig tid i påsk (och inte likt er käre skribent måste stuva om i hela hemmet inför en stundande systemrenovering),

Varför inte börja ett andra liv?

Min avatar heter Apmel Goosson. För er som inte läser bloggen online följer här en summering av hans historia så här långt.

Tuesday, January 16, 2007 Det var lätt att skaffa sig en avatar och ett Second Life. Bara att ge den ett namn och ett kön, typ. Avatar (sanskrit: Avatara) är i indisk mytologi "att stiga ned". Jag stiger först ner på Orientation island. Mitt virtuella alter ego är en man med oskyldigt utseende som först av allt hör ett ljud som av havsvågor, sedan en röst som uppmanar Apmel (som min avatar heter) till något som jag inte hör. Jag koncentrerar mig på att försöka gå fram till en hand som påminner lite om symbolen för "Rör inte min kompis"-rörelsen. Lustigt nog står det Touch me ovanför handen. Jag gör så och får upp "budorden" för den virtuella världens avatarer. De är inte tio men väl sex dödsynder. Man får inte (1) vara intolerant , ej heller utöva (2) trakasserier eller (3) anfalla de "nedstigna" inom skyddszonerna. Man får inte (4) avslöja något som inte är överrenskommet eller redan finns i någons allmänna profil. Man får inte uppträda (5)oanständigt utanför privata områden eller på särskilda "vuxenplatser". Man får inte (6) ofreda andras andra liv. Får man vara full?

Wednesday, January 24, 2007 På Orientation Island orienterar man sig, bokstavligen och kunskapsmässigt. En behändig färdighet är att skifta perspektiv. Antingen ser du din avatar snett bakifrån i ett "utanförkroppenperspektiv" , eller kan du använda "innifrånperspektivet" - då tittar du ut i denna virtuella värld som om du nedstigit där själv. Men det är bara början. Det visar sig snart att du kan bli, om inte Gudalik, så åtminstone en hyfsad magiker. Vad sägs om att flyga? Det är lätt i Second Life. Du hoppar upp och vips är du som Stålmannen. Dessutom kan du titta bakom föremål utan att behöva vare sig flyga eller gå runt till föremålets baksida. Du har en inbyggd "förstoringssyn" också. Det är bra, för det visar sig att här vimlar det av anslagstavlor. En annan sak som känns lite magisk så här i början är att man kan ta i, och förflytta föremål. Ingen stor sak i vanliga fall, men detta är ju virtuella föremål! Det visar sig snart att det som verkar allra roligast är att just kunna göra "vanliga" saker, som i ett andra liv på riktigt så att säga. Du kan "prata" med andra avatarer som på vilken chatt som helst, men istället för att förstärka med emotionsikoner kan man låta sin avatar göra gester och utstöta diverse ljud. Men det ABSOLUT roligaste så här i början är att skapa sig ett personligt utseende. Hög panna? Tunn näsrot? Tjock eller smal? Lättklädd eller påbyltad? Mycket eller lite hår? Här krävs inga plastkirurger eller träningspass. Du kan ändra utseende blixtsnabbt, hur lätt som helst. Det finns till och med en slumpknapp för den som behöver hjälp med fantasin. Könbyte? Ingen match!

Tuesday, January 30, 2007 "Var kan jag köpa vettiga bröstvårtor?" Som vanligt är det roligt (och lärorikt) att tjuvlyssna. Inte minst i Second Life. En kvinnlig avatar (som hade vettiga bröstvårtor synliga under en tunn blus) svarade snabbt sin undrande medsyster. Själv undrade jag först om jag hamnat rätt. Det var ju när alltkomomkring min första teleportering! Jodå, Apmel hade nu avancerat från Orientation Island till Help Island. Här fanns en affär som "sålde" saker som andra avatarer tillverkat till ett förmånligt pris: Gratis. Snabbt införskaffades ett flygplan, en bil och en cykel. Cykeln var roligast. Det var lätt att komma på hur man gjorde en bakåtflip på den. På den här ön finns långa handböcker i hur man tillverkar saker själv. Inte nog med att man med en magisk stav kan trolla fram vilka former som helst. Man kan också mönstra och färglägga och sträcka och rotera och förstora och förminska sina alster. Mindre magiskt men otroligt roligt var att upptäcka att dessa "saker" kunde sättas ihop och fås att agera med hjälp av ett generellt scriptspråk. Inget leksakspråk, utan något för en gammal programmerare att bli begeistrad över. Men först ska jag skicka iväg Apmel att köpa naturtrogen hud och ett par slitna jeans. Tyvärr är sådana helt nödvändiga saker inte gratis.

Tuesday, February 6, 2007 I helgen gick jag på klubb i Rio ( i Second Life ). Ett ställe som hette The Point Arena. Jag teleporterade Apmel dit och fick se en timmes framträdande live av avataren Natalie Moody vars alter ego är en viss singer/songwriter från Göteborg vid namnTherese. Det var som vilken konsert som helst. Hon levererade låtar till gitarr. Egna låtar och låtar av bland andra Lisa Ekdahl och Johnny Cash. Hon småpratade med oss i publiken mellan låtarna. Oftast på engelska, även om ovanligt många svenskar ( = medlemmar i gruppen bakom Second Sweden ) var där. Några idioter försökte störa framträdandet med att kasta saker, gå upp på scen eller prata högt och ovidkommande. De tröttnade när de flesta hellre lyssnade på hennes fina tolkningar. Efteråt intervjuades Therese av svenska medier och förklarade att hon numera nästan hellre uppträder som avatar än på vanligt sätt. Apmel är alltså numera svensk och avslutar ofta sina sessioner med att gå på utedasset på den helsvenska ön Second Sweden som också ståtar med såväl utedansbana som björkar. Apmel har också köpt en blank bok som han tänker fylla med en roman. Jag låter bara min rollfigur agera vad jag själv föresatt mig.

Tuesday, February 13, 2007 I Second Life finns det tidningar förstås. Den största tror jag är The Metaverse Messenger som kommer ut varje tisdag. För ett par tisdagar sedan var huvudstoryn på framsidan rubricerad The Swedish are coming! The Swedish are coming! In den artikeln berättar Olle Wästberg att Sverige som första land tänker sätta upp en ambassad i Second Life (läs hela artikeln här). På den nyheten har Carl Bildt svarat att han ställer upp på invigningen, som avatar alltså! Det finns också tabloider i Second life. Den populäraste är nog The Avastar . I redaktionen finns bl a den överallt förekommande svenskan Tina (PetGirl) Bergman, vars grupp i Second Life i veckan uppnådde den aktningsvärda siffran 400 medlemmar. The Avastar (ladda ner senaste numret här) handlar mycket om nöjeslivet i Second Life. Bl a läser jag om att Natalie Moody (Therese från Götet ni vet) uppträtt på The Plaza i Menorca (som lär vara hett "in-world" som det heter). Ett hett tips jag hittade i blaskan var för övrigt konstnärs/artist/designer-kollektivet Artropolis. Just ställe! Nu börjar jag undra om det inte finns plats för ett svenskt förlag i Second Life. Ni vet Indexkompaniet - Förlaget som visar och som ger ut ezinet Populär Världsbildsvetenskap (som ger moderna svar på de gamla filosofiska och religiösa frågorna) :-)

Wednesday, February 21, 2007 Förra veckan skaffade sig Apmel ett "armbandsur" som registrerar varje avatar och plats Apmel besöker i Second Life. Det är statistiken från den man kan se i bannern längst ner i bloggen. Det ger lite spionkänsla att gå omkring med den. Men då får man ju inte göra bort sig som Apmel gjorde när han i helgen besökte Hisingen, Second Life. Jag vet inte hur många utomhuspooler det finns i verklighetens Hisingen, Göteborg. Apmel blev hur som helst inbjuden att flyta omkring i en privat pool på Hisingen, Second Life. Det lustiga var att Apmel utan närmare tanke tog av sig armbandsuret innan han steg ner i poolen, som om den högteknologiska manicken inte skulle ha varit vattentät! Sedan glömde Apmel att ta på den igen (tillsammans med avatarkläderna) efter badet vid rundvandringen på ön. Ja, han glömde att ta på den hela helgen, varför det inte (lyckligtvis kanske) finns några spår av hans helghärjningar i Second Life. Nåväl, nu är uret på igen och statistiken igång. Apmel har bildat en egen grupp nu och känner sig mer ansvarsfull. Tanken är att Indexkompaniets Bokhandel (IB) ska få en avdelning i Second Life där man bläddra i virtuella kopior av förlagets utgivning. Apmel har redan sammanställt en virtuell bokkatalog. Men framförallt har Apmel i uppdrag att förhöra sig om intresset för ett virtuellt filosofiskt bokkafé. Han har blivit IB Agent med rätt att värva nya agenter till sin grupp.

Wednesday, February 28, 2007 Det kan tyckas underligt att man behöver ett ställe att sova i den virtuella världen, man är ju ändå inte där när man loggar ut från Second Life. Apmel upptäckte dock snart att som nybliven IB Agent räcker det inte att bygga stånd i sandlådorna i Second Life och kalla dem Indexkompaniets Bokhandel. Denna bokhandel finns för övrigt i "verkligheten" bara på webben. Men där är den åtminstone permanent. I sandlådorna i Second Life raseras alla byggen efter kort tid, exakt som i vanliga reella sandlådor. Apmel har jobbat duktigt i veckan på en inhyrd tomt på den nyanlagda "ön" Glädjen i Second Life. Där finns en liten stuga att sova och läsa i. Där finns ett stånd med kataloger ( Gladje/173/73/22) över Indexkompaniets böcker i anslutning till en utekafeteria. Den senare är ännu inte öppnad. Framförallt finns där den ståtliga kontorsbyggnaden där Indexkompaniets Förlag framöver ska husera i den virtuella världen. Apmel inser att det återstår en del programmerings och konstruktionsarbete, vilket inte hindrade honom att gå på Metalkonsert i helgen där han prövade en virtuell hallucinatorisk (mental) drog.

Monday, March 5, 2007 Apmel prövade lyckan som DJ på en klubb i helgen. Det blev mest DeepHouse och Classic. I Second Life kan man ofta lära sig saker enbart genom att klicka på något. Apmel kunde således helt plötsligt klara av en stilig moonwalk efter ett klick på diskoboll. Problemet var att stänga av den. Den svenska avundsjukan frodas uppenbarligen även i Second Sweden där Apmel anlagades för att inte vilja dela med sig av gångarten (vilket han inte visste hur man gjorde) och att vilja ha den för sig själv (för att få alla tjejer för sig själv). Det slutade tyvärr med att Apmel blev nerknuffad från en hög bro med en tillönskan om dödlig utgång. Underligt nog den andra gången i Second Sweden som Apmel blivit hotad "till livet". Den första gången av en pistol i nacken. På några andra platser i Second Life har detta inte hänt (och allt vapeninnehav är nu förbjudet på Second Sweden). Att dö (fredligt) i Second Life är förövrigt på sina håll förvandlat till en social tillställning. Det hålls Die-ins!!

Sunday, March 11, 2007 Apmel lär sig nya saker hela tiden. Från högt till lågt. Till det höga hör definitivt att det finns "bosättningar" över den nivå som avatarerna normalt kan ta sig upp till flygande. För att k0mma högre krävs en så kallad flight booster. Av egen kraft kan Apmel flyga uppåt en 500 meter upp i luften. "Bosättningar" högre upp ( i Second Life kan även byggnader "hänga" i luften) kräver en flight booster att nå. På den här höga nivån kan man vara låg nog att undkomma landavgifter. Med en flight booster kan man "dyka" upp i himmelen. Apmel nådde ca 15000 meter upp innan han tröttnade och återvände till det "jordiska". Utomjordiskt på ett annat sätt var en installation med dansare från Second Life Modern Dance Theatre, en dansgrupp bildad av arkitekter vid KTH i Stockholm tillsammans med Moderna Dansteatern. Installationen gick av stapeln i fredags kväll med "live"-bilder på människor som på plats IRL kunde se dansarna som i form av avatarer dansade på en scen in-world som projicerades på stora skärmar IRL. Allt kunde vi avatarer som satt på plats in-world vara en del av. Någon i avatarpubliken som pratade med en teveproducerande annan avatar på plats sa att webben kunde slänga sig i väggen, från och med nu var det detta gränsnsitt som gällde. Apmel har förövrigt på just webben gjort en djupdykning. Det handlar om en hemsida där man kan köpa en plug-in till Second Life som gör att din avatar ser rakt igenom andra avatarers klädsel. Den lanseras under det något låga mottot att bröstvårtor är allas egendom...

Thursday, March 15, 2007 Apmel har nu rest närmare hundra timmar och tittat ungefär lika många "öar" på Second Life och träffat över 1200 avatarer. Han har börjat lära sig SPRÅKET, det gemensamma för de över fyra miljonerna avatarer nedstigna från jordens alla hörn, Linden Scripting Language, ett programmeringsspråk som ser ut som de brukar men inte liknar nåt annat egentligen. En upptäckt av ett annat slag har varit att hela miljön inworld kan fungera som en scen för att spela in machinimafilmer med ljud och allt som man kan dela med sig av till folk som inte har någon avsikt (tror dom) att stiga ner i den världen själva. På den här länken kan ses ett slumpmöte mellan Apmel och två andra avatarer på "ön" Second Sweden: http://www.badongo.com/vid/315837 . Men Apmel fick blodad tand och skaffade på sig en utrustning som gör att man kan göra planerade åkningar (och därmed ta om scener), som på denna scen från Apmels och Indexkompaniets inworldkontor: http://www.badongo.com/vid/315843 .

Friday, March 23, 2007 Sedan Apmel skaffade sig en inomhuspool har han kämpat med en bekväm lösning på problemet att kunna plaska där naken (har man skaffat sig könsdetaljer vill man ju kunna njuta av dem ifred på "hemmaplan") utan insyn från grannarna. Glädjen är en liten "ö" och Apmels tomt ligger i mitten. Samtidigt är det rogivande att ligga i poolen och se ut på de vackra omgivningarna genom de stora, mycket stora, fönstren. Lösningen blev speciell för Second Life. Här går det nämligen, upptäckte Apmel, att ha genomskinliga glas på innerväggarna samtidigt som man har helkaklat på utsidan. Det bästa av två världar! Egentligen går Apmels tankegångar åt tre världar för närvarande. Som IB Agent planerar han en kampanj där Indexkompaniets böcker finns tillgängliga samtidigt såväl i Second Life som på webben och i tryck! Detta är desto mer passande som den typ av installation som Second Life Modern Dance Theatre nyligen utförde, där in world och real world blandas, kan kallas multiversell - och Indexkompaniets hela utgivning kretsar kring tankar om multiversum. Svenska tankar om multiversum i multiversum skulle kunna bli IB agenternas slogan. Ett njutbart exempel på multiversum är för Apmel att kunna ligga i sin pool och titta på riktiga filmer som överförts till ett webbformat för rörliga bilder som Apmel i sin tur se på sin nyinköpta plattbildsteve i Second Life.

Tuesday, March 27, 2007 Second Life är beroendeframkallande och jag är förtjust i min avatar. Efter något drygt dygns bortvaro känns det som om Apmel missat väsentligheter. Som bara det att det ryktas om att Svenska Skatteverket bjuder på skumpa om man hänvisar till Second Life! Denna blogg börjar också få en viss, om än obetydlig, uppmärksamhet in world. Apmel har fått uppmaningen att det är så dags i hans utveckling i Second Life att skaffa sig en partner... Kan man förälska sig i en avatar? Vem är ens avatar? Är det jag själv? Till en viss del. En del skulle kanske säga till en större del. Då menar jag att avataren kan utveckla sidor som kanske inte är lika lätta att utvecka IRL. Nog är jag filosofiskt lagd (och har fått förslag om att hålla föreläsningar som filosofisk avatar) men som avatar i Second Life är det egentligen omöjligt att inte bli intresserad även av konst, design och arkitektur. Finsk noise metal musik passade emellertid bättre i bilen än avatarliv. But now I'm back!!

Varför ska ni börja ett andra liv just nu?

Timingen är den rätta. Svensköar finns nu tillgängliga för de som är intresserade av en "hemlik" miljö (med björkar, granar och allt). Det är lätt att få hjälp av den växande skaran svenskar att känna sig till rätta nu innan nästa stora revolution inom Second Life tar vid. Redan nu betatestas en version där man inte som nu skriver in sin dialog i pratbubblor ovan sin avatar, utan pratar direkt in i datormikrofonen.

Er skribents dröm att starta ett virtuellt filosofiskt bokkafé ter sig i det perspektivet desto mer passande. Filosofiska bokkaféer finns i de större städerna, men tänk att kunna slå sig ner och diskutera med filosofiskt intresserade från alla hörn av Sverige på kaféet i Second Sweden, eller något annat kafé i Second Life (efterfesten kan vi ha i min trädgård på Glädjen, Second Life).

Det kostar inget!

Stig ner i ett andra liv till påsk! Skicka ett Instant Message till Apmel Goosson när du är där så blir du upphöjd till IB agent... Vi ses därnere!
MedVetTekt -veckans notiser inom Medicin Vetenskap och Teknik
Nu även som blogg med RSS-feedTema Penrose
Beställ PVs boknummer

Tema Dawkins
Nytt nummer
Tema Historier
PV gratis i din epost

Lennart Nilssons bloggsamling
Utan jag i himmelen

Teckningar

Gåtans njutning Läs mer
Idéer
Den mänskliga personligheten..Läs mer
Minnen
”I min själs universum är jag solen”, sa Jenny............. Läs mer
Varsel
Fantasier låter oss få armbågsutrymme mellan stimuli... Läs mer
Bokversion

Ute nu. 184:- Beställ!