eb_minimalismus.jpg


CHROM – Synthetic Movement

Sitter och tittar på dom bladlösa björkarna på baksidan av huset som studion är upprättad i när jag får denna skiva inslängd till mig, eller lagd på bordet kanske är mer korrekt, och undrar hur lång tid det kan tänkas vara kvar innan det ploppar fram små knoppar på björkarnas grenar. Lite så känns det efter dom första låtarna av denna skiva, melodiskt och tungt medryckande filosofiskt skönt på det där gosiga viset. Så varför blir det bara en etta i betyg på GOSA undrar du kanske då? Ja du, det är bara så att ibland räcker det helt enkelt inte hela vägen till en två eller trea och det är definitivt ingen nolla så det blir en stark etta skriver jag och låter som prettomuppen Strage i egen sits. Hyfsat sköna basgångar gör betyget på STUFFA desto högre då det rycker i höfterna och svänger ända ner i tårna så kör hårt. Jepp!

CHROM_Synthetic-Movement.jpg
GOSA - 1
STUFFA - 2
LADDA - 2

Polly Scattergood – Arrows


Typiskt bossen att dyvla på mig skivor han inte pallar att recensera själv och denna fick jag alldeles nyss med en ditsatt post-itlapp (en rosa!!) med texten: "Knepigt.. berg-och-dalbana (Nyckelpigan).. snyggt" vilket jag antar är bossens minnesanteckningar nedklottrade under hans - misslyckade som det verkar - försök att på egen hand recensera en skiva som inte går i elektronikens elljusspår. Han är så patetisk ibland men här tror jag banne mig han var inne på rätt spår för det är en väldigt snygg platta rent ljudmässigt och lite som en barnvänlig berg- och dalbana. Vad nyckelpigor har med saken att skaffa förstår jag dock inte men det är lite så han fungerar. Bossen. Jepp!
BY NOR-MAN

Polly_Scattergood-Arrows.jpg
GOSA - 3
STUFFA - 0
LADDA - 1

Alien Vampires – Harshlizer

No Way Back heter första spåret på denna skiva och det sammanfattar mycket väl hela detta väldigt snyggt förpackade lilla mästerverk. Jag vill bara fortsätta framåt till nästa melodi för att se om den överträffar den jag nyss lyssnat på och för det mesta gör den så. Som tur är finns det instucket några pulsdämpande melodier - Before It's Too Late är en - för att hålla kvar känslan och förväntningarna i kropp och själ till nästa käftsmäll; Lies strax efter.
Det kompakta mörkret utanför studiofönstret är den perfekta inramningen till denna mycket jämna skiva som av någon anledning fått etiketten 'Parental Advisory' ditsatt men den kan ni strunta helt i för det finns inte en enda, som Spotify kallar dom, explicit låt, bara lite blod, död, ondska och ett inhopp av Johan van Roy från Suicide Commando. Allt som gör en bra skiva bra helt enkelt. Sista melodin, Her Blood Into My Veins, för tankarna till Sookie Stackhouse och det kan väl inte vara en tillfällighet att jag köpte första boken i den serien igår? Eller? Jepp!

N/A
GOSA - 2
STUFFA - 3
LADDA - 2

EB_Informative_Kolumnerna.png


Noisuf-X - Tinnitus

För de av oss som sover gott på nätterna - varför går vi ej närmare in på - är detta den ultimata skivan att starta dagen med, eller en av dom för det finns naturligtvis fler som passar in på detta. Själv tycker jag det är extra skönt att börja en söndag - som troligtvis kommer att bli både trist och grå - med takter av detta slag; tungt, ödesmättat och väldigt pedagogiskt ju högre volym du väljer så var en smula försiktig.
Att det sedan inte förekommer så mycket sång är bara en fördel för vilken klant vill sitta och lyssna på en massa ord sammansatta i någon form av ordning som skall likna meningar men inte betyder ett skvatt för den oinvigde. Eller om dom är på exempelvis serbokratiska eller ryska. Nä, söndagmornar skall vara fyllda av tunga beats och syntetiska slingor utan krusiduller och denna skiva innehåller låtar av just det slaget så bara kila iväg till skivnasaren och köpa ett, eller tre, exemplar. Jepp!

N/A
GOSA - 3
STUFFA - 1
LADDA - 2

Welle:Erdball – Computerklang Vollversion

Vaknar du upp och känner dig lite sliten, grå och trist så är detta singeln för dig då den skänker dig färg och lyster. Din morgon blir helt enkelt lite ljusare och livet ter sig inte lika dystert som det gjorde innan du lyssnade på denna pärla. Sen att den ligger helt i tiden med sina kvinnliga sångröster och könsuppdelning av låtarna, Computerklang finns nämligen både i en maskulin och en feminin version, är ett stort plus i sammanhanget speciellt för oss som värnar om könsfördelning överallt och ingenstans. Undrar varför dom inte slängde med en neutral när dom var i farten? Jepp!

N/A
GOSA - 2
STUFFA - 1
LADDA - 1

Linda Hesse – Ich bin ja kein Mann

Söndag kväll och jag får en CD-singel i näven och redaktören säger åt mig på skarpen att skriva minst 100 ord om den och visst. Inga problem om det inte var för den detaljen att skivan bara innehåller en låt. Visserligen i tre olika mixar men vete tusan om det gör någon skillnad för jag hör då inga större på dom.
Linda Hesse ja, vem är då denna puttisnuffsa som redaktören lyckats nosa upp om inte en ny tyska som sjunger schlagers och detta är singeln från hennes debutalbum Punktgenaue Landung som kom ut i februari förra året och jag misstänker att den snart ligger framför mig inlindad i rött, omönstrat smörpapper. Lite så är denna singel så jag ser med skräckblandad förtjusning fram emot den dagen. "hur många ord är det? 133? Tack"
Köp albumet om du gillar detta, hoppa över singeln för den tillför inget nytt. Jepp!
BY NOR-MAN

N/A
GOSA - 2
STUFFA - 1
LADDA - 0

Neon – Memories: 1980-1986


Morgonmysiga låtar från åttiotalet kan väl aldrig vara fel och det stämmer men mer än så är det tyvärr inte. Så är du inte skadad och tycker om att starta dagen med nåt svängigt av Front 242, Leather strip eller And One är detta skivan för dig. Kan ju alltid luta stolen tillbaka och tänka på alla trevliga saker som hände under, som vi ibland kallar det, the DECADE! Jepp!

N/A
GOSA - 1
STUFFA - 0
LADDA - 1
800px_Skull_Blooddrops_ebmgos.png EB_Informative_140308.png

Michelle – L'Amour


Hade väl tänkt att inte recensera någon av min schlagerprinsessas skivor här på sajten men det blir inte alltid som en tänkt sig så här sitter jag nu och lyssnar på hennes senaste skiva från 2012 med en som jag hoppas glädjetår rinnande ned för min högra kind då jag nåtts av ryktet att det inte också var hennes sista. Framtiden får utvisa hur sant det ryktet är och att titeln på sista spåret kan tolkas lite annorlunda än farväl.
Innan dagens lyssning var det tre låtar som stack ut lite extra - även om samtliga är mycket väl framförda - och dessa är: Das Hotel in St. Germain, Große Liebe och tidigare nämnda Wiedersehn men i morse snurrade glorian till en aning när jag hörde Michelle svära i låten Wie. Ingen sjunger verdammt lika vackert så nu måste jag lägga till den låten till listan.
Spela med fördel Tu's Nicht högt på kontoret eller någon annan plats med folk inte bara för att den är skön utan även för humorn i att se alla kolla på sina mobiler i början (00:07). Jepp!

Michelle_Lamour.jpg
GOSA - 3
STUFFA - 1
LADDA - 3

Christina Stürmer – Ich hör auf mein Herz

"Tänk inuti lådan och utanför ramarna men framför allt på bredden"
Så löd chefens ord när han i förbifarten slängde åt mig denna skiva att recensera och jag tänkte såklart direkt självklart. Tills jag satte på eländet för det är just precis vad detta är, inget annat. Från första låten hoppades jag innerligt att nästa låt skulle vara den sista men icke då, hela tolv stycken helt intetsägande melodier har dom lyckats knåpa ihop och det finns nog bara en sak att säga om denna skiva: Christina Stürmer har snygga skulderblad i alla fall och det är ju alltid en fördel, även om det egentligen är en bakdel..tiHi. Jepp!
BY NOR-MAN

N/A
GOSA - 0
STUFFA - 0
LADDA - 0

Christina Stürmer – Freier Fall

"Tänk på Nena under tiden" löd chefens ord när han gav mig ännu en skiva av denna .?. denna där är det närmaste jag kan komma på samtidigt som jag låter tankarna vandra fritt i skallen när skivan snurrar igång med första låten och lite Nena finns det kanske i hennes röst. Djupt därinne någonstans men den vill inte riktigt blomma ut på samma sätt som Nenas inte ens i tredje låten 'Anzug' som riktigt skriker JAG-VILL-LÅTA-SOM-NENA men tyvärr söta Christina, det finns bara en liten, mycket liten, antydan till det och för att det ska bli något annat betyg än det nu blir krävs mycket, mycket mer än en antydan. Det enda jag kan säga till hennes fördel är att hon ser hyfsat bra ut men vem - med undantag av vår musikredaktör - köper en skiva för den sakens skull? Just det. Jepp!
BY NOR-MAN

N/A
GOSA - 0
STUFFA - 0
LADDA - 0

N/A


Acylum – The Enemy

Arbetslivet, ja inte bara arbetslivet utan hela livet, verkar för många vara ett nödvändigt ont som dom spyr galla över varje måndag morgon och hela veckan (den så kallade arbetsveckan) med fallande intensitet fram till strax efter lunch på fredag. Dags att ta ut den där inarbetade flexen (vem fan kom på den grejen!?) och ge sig ut i det fria och trängas med dom andra befriade på olika typer av inköpsinrättningar; systemet, ICA (alt. COOP, Hemköp, Willys eller närbutiken på hörnet), frissan... ja, ni känner stressen bara genom att läsa om den så vi slutar där.
Väl hemma efter detta eldprov kan det när allt placerats i skåp, kylar, frysar och lådor kännas skönt att hälla upp en rejäl grogg (vitt vin och fruktsoda till damerna) och slå sig ner i sköna fåtöljen eller soffan, slänga upp sina tigertasstofflorklädda fötter på bordet och bara - nu kommer det hemska, förbjudna ordet - mysa. Fel, fel, fel! Bara idioter beter sig så. Riktiga njutare (läs: EB) promenerar i lugn takt med många oplanerade stopp vägen från arbetsplatsen till boplatsen där han istället för en grogg, som ju bara fördunklar alla sinnen, sätter på en lugn, avkopplande CD, exempelvis denna. Ligga ner med slutna ögon och blicka upp i taket - nä, just det - bara ligga ner på äkta mattan och njuta av tonerna som strömmar ut och runt i hela rummet, omsluter hårt alla spända nerver och knyter upp all spänning. Jepp!

Acylum-The_Enemy.jpg
GOSA - 2
STUFFA - 1
LADDA - 3

Tarja – What Lies Beneath

Om jag skulle känna behovet att imponera på nån tösabit från landet som är på besök i stora staden Stockholm nån sommarkväll skulle jag sätta på den här skivan, aldrig annars för vad i hela friden är detta om inte mopedrock? Och vilka faller för sån skit? Jo, tjejer från landsbygden som tycker Avici och Yohio är .. bra?! Det där satt långt inne ska ni veta men med uppbyggande av ett stort mått viljestyrka lyckades jag. Hurra för jaget som är jag.
Nä, jag-ville-egentligen-sjunga-opera-tjejer kan se hur bra ut som helst vilket Tarja (ja, hon brukade sjunga i Nightwish) också gör men blanda tunga gitarrer med det blir inte bra, punkt. Ettan på gosa gäller bara om du lyckas få omkull tösen från landet, om inte blir det en nolla där. Jepp!

N/A
GOSA - 1
STUFFA - 0
LADDA - 1

And One – Anguish


Efter en dags pendlande mellan lågkompetensen på plan 10 och högkompetensen på plan 1 med olika hissincidenter under resans gång är det skönt att sjunka ner och andas ut, hämta ny kraft med hjälp av någon form utav högre makt och bara vara till skillnad från Hamlet, den spjuvern. Inget passar bättre för detta ändamål än And One - ska vara Covenant eller AD:key då men det hör inte hit så det tar vi en annan gång - om du tål lite arabiska inslag (Metalhammer) och inte är främmande för den lite tyngre så kallade synten. Dunkar på fett bra när du rensar inkorgen från dagens spamskörd, ger lite nya idéer (Erste Lebe) kring betygsystem och andra viktiga livsfrågor (Kindergarden). Jepp!

N/A

GOSA - 1
STUFFA - 2
LADDA - 2

N/A

Samtliga recensioner är - om inget annat anges - skrivna av Peter M

License/buy our content | Privacy policy | Terms & conditions | Advertising guide | Accessibility | A-Z index | Inside the EB Studio | About us | Work for us

© 2014 Electronic Brotherhood or its affiliated companies. All rights reserved. Registered on Tatooine and in Cimmeria. No. 620306.
Registered office: Fastlagsvägen, Aspudden, 12648 Hägersten, Stockholm