Arizona Wild West Guide

Hemsidan, om Arizona med Monument Valley, Grand Canyon, Hooverdammen.

Klicka för Arizona karta.


Du är besökare nr:

"  Young man, Go West !!!   "

Klicka på länk

 <<  för mer info  >>

Du besöker nu hemsidan som presenterar tre storslagna sevärdheter i amerikanska delstaten Arizona. Med Indian Country och Grand Canyon Country.

       

Copyright ©  År 2000  Jonas Forslund  Sweden.  

Klicka för info om släkten Forslund


A r i z o n a.

Arizona (AZ), delstat i sydvästra USA, vid gränsen till Mexiko 295.023 km². Huvudstad är Phoenix. Av delstaten Arizonas 2,5 miljoner inv. är drygt 90% vita, 5% indianer, och 3% svarta. Indianbefolkningen lever till stor del i reservat. Södra Arizona upptas av ökenområden. I norr utbreder sig den 2000 - 3000 m höga Coloradoplatån, som genomskärs av Coloradoflodens djupa kanjon, Grand Canyon. I vilken jordens mäktigaste skärning genom berggrundslager finns. Den säregna och storslagna naturen med Grand Canyon samt andra unika naturscenerier som t.ex. Painted Desert, Petrified Forest, Arizonakratern och Meteor Crater har gjort att turismen blivit en viktig inkomstkälla. Medeltemperaturen varierar i januari mellan 0 och 10 grader, medan den i juli är 20 - 30 grader i större delen av staten. Arizona har rika mineralfyndigheter och är bl.a. USA´s ledande kopparproducent. Arizona har haft en rik indiankultur, som uppburits av bofasta jordbrukande Pueblostammar som Hopi och stridbara nomader som Navaho. Arizona tillhörde Mexico fram till 1848 då detta land avstod större delen av området till USA. Södra Arizona förvärvades av USA genom köp 1854. Arizona organiserades som territorium 1863 men upptogs först 1912 som delstat i USA.  
( Källa: Bra böckers lexikon del 1 )

Mail to Webmaster.

 

Link to the State of Arizona

Wellcome to the State of Arizona

Arizona State Highway map


                                                          

<<    Klicka för länk till Route 66    >>

 

På sin 2.448 miles långa väg genom USA från Chicago i norr till 
Los Angeles vid Stilla havet passera Route 66  även Arizona.

kingman.jpg (58254 byte)    WinonaBridge.jpg (47822 byte)

 

Wyatt Earp ! Sheriffen från Tombstone ?? 

Solen över Arizona värmer skönt även i slutet av januari, på Interstate Highway 17 några miles norr om Phoenix. Här lurar skallerormarna i det höga gräset vid vägkanten, tag de uppsatta varningsskyltarna på största allvar. Vi färdas norr ut i vår Pontiac, och har lämnat södra Arizona och jättekaktusarna, som är symbol för delstaten. Färden går mot de röda bergen i Sedona, där ett flertal kända Vilda Västernfilmer har spelats in. Men innan dess gör vi ett stopp vid "Montezuma Castle" en gammal indiansk bosättning inhuggen i berget. Efter staden Sedona följer vi väg 179 norrut upp genom Oak Creek Canyon till Flagstaff och träffar där på den legendomsusade "Mother road" Route 66. Staden Flagstaff är utgångspunkt för många turer till och omkring Grand Canyon. 

 

I väntan på Greyhound bussen ??

På morgonen den 30 januari lämnade vi Flagstaff och passerar Santa Fe Railway. Vi närmar oss nu Navajo Indian Nation, och är nu på riktigt inne i Indianerna land, i det sterila och ofruktbara landskap som tilldelades den Amerikanska urbefolkningen.  Vi stäcker på benen och känner av tidsskillnaden i kroppen ( 8 timmar ). Vi hade för 2 dagar sedan anlänt med flyg till Phoenix från Stockholm via Chicago. Och skulle innan vi lämnade Vilda Västernstaten Arizona och nådde slutmålet vid Stilla havet och staden med dom branta backarna, San Francisco. Bland mycket annat få uppleva nedan följande tre stora sevärdheter i Arizona (Monument Valley, Grand Canyon och Hooverdammen).

 

Dagens Cowboys !!!

" Five hundred miles away from home "

 


Se egna bilder från Norra Arizona. 

 

 


Monument Valley.          Navajo Tribal Park. Arizona / Utah

Monument Valley, Navajo Tribal Park är ett stycke fascinerande och skräckinjagande natur. I det nordöstra hörnet av delstaten Arizona, mycket nära gränsen till Utah. I Mystery Valley kan man se dessa röda stenpelare, majestätiska som totempålar, sticka så högt som 300 m upp i luften. De sagolika klipporna har använts som kulisser i otaliga cowboyfilmer. Det är inte svårt att föreställa sig John Wayne komma ridande genom landskapet.

 

Till Monument Valley skall man naturligtvis komma med bil i soluppgången, som Thelma och Louise gjorde i Ridley Scott´s film med samma namn. Från Monument Valley kör ni Provincial Highway 163 till Kayenta, därefter US Highway 160, ca: 80 miles västerut, förbi Tuba CityNär ni kommer ut på US Highway 89, åk den 16 miles söder ut till Cameron Junction, sväng västerut 31 miles på väg 64 till delstatens Arizonas och kanske USA´s mest kända nationalpark, Grand Canyon.

monumentbild2.jpg (64751 byte)      monumentbild3.jpg (56198 byte)     
Stenstoderna i Monument Valley.

Webmaster visit Navajo Country.

 

Links to Monument Valley

Monument Valley Navajo Tribal Park (DesertUSA)

 


Grand Canyon.          Ett av världens naturunderverk

grandcanyon3.jpg (67645 byte)        grandcanyon4.jpg (35213 byte)      

Coloradoflodens lerbruna vatten av sediment. Gräver sig längre och längre ned  i  Grand Canyon. "Floden är för tunn att plöja men för tjockt att dricka"

 

Indianernas land

Grand Canyon, det är svårt att hitta de rätta orden för att beskriva ett sådan enastående stycke natur, ett av denna världens underverk. Ord och bilder kan berätta lite, men döljer mer. grandcanyon5.jpg (57336 byte) Ett par torra fakta att börja med : Grand Canyon är 443 km lång, så mycket som 25 km bred på det bredaste stället och 1,6 km djup. Nere i djupet slingrar sig den lerröda Coloradofloden i ett snabbt tempo att försöka gräva sig ännu djupare ner. Bästa utsiktsplatsen är vid Desert View, varifrån man har en storslagen utsikt över Grand Canyon där den kröker sig. Här ser vi tydligt Coloradofloden och långt in i Navajoindianernas reservat. Painted Desert. Följ sedan den 22 miles långa utsiktsvägen till Grand Canyon Village som är Nationalparkens turistcentrum. Här finns alla möjligheter att utforska The Canyon Land, både från luften och från hästryggen, eller varför inte på flotte på Coloradofloden. 

Efter en vacker soluppgång lämnar vi detta vackra naturunder på väg 64 ca: 7 miles söderut förbi staden Tusayan, staden består i stort sett inte av annat än motell och restauranger för de många besökande turisterna till Grand Canyon, härifrån ordnas också helikopterfärder över Canyon området. Santa Fe lok.jpg (87877 byte) Fortsätt 48 miles söderut till staden Williams där den klassiska Route 66 passerade på sin väg från Chicago till Los Angeles,  här parkerar innevånarna bilarna på snedden framför saloonen på samma sätt som man under Vilda Västern tiden gjorde med sina hästar. Följ sedan den historiska gamla Route 66 förbi landsortshålan Seligman, vägen går sida vid sida med Santa Fe Railway  ända till Kingman, en stökig och trist håla, där tusentals långtradare passerar på Interstate Highway 40 på sin väg mot Los Angeles. Åk direkt norrut 73 miles på US Highway 93 genom öknen för att efter någon timme komma fram till ett av människan byggt underverk, Hooverdammen.

 

canyon3.jpg (43942 byte)

Jonas vid Painted Desert och Coloradofloden i Grand Canyon.     

  

 

 

Links to Grand Canyon

Grand Canyon National Park (DesertUSA)

Grand Canyon National Park, Grand Canyon Official Tourism Page

 


Hooverdammen.          Civil engineering monument ot the millennium

        Hoover Dam and surrounding Areas

Civil Engineering Monument of the Millennium.

Till höger Coloradofloden 1930 i Black Canyon, Hooverdammen skall byggas se de redan borrade spillvattentunnlarna.

 

Den 221 m höga !!! Hooverdammen, ( Kaknästornet i Stockholm är 150 m ). En av USA´s största dammar som reglerar Coloradofloden och utgör gräns mellan Arizona och Nevada. Projekteras redan 1922 under den dåvarande handelsministern, sedermera presidenten Herbert Hoovers tid ( 1929 - 1933) och byggdes 1930-1935 och invigdes av president Franklin D Roosevelt på hösten 1935. Bygget liknade ett Svenskt AMS projekt, och sysselsatte ca: 5000 man under den svåra amerikanska 30-tals depressionen. Ca: 100 av dessa män miste livet under bygget av Boulder Canyon Dam, som var namnet på dammen ända fram till att de i styrande i Washington ändrade det 1947 som en hyllning till USA´s 31 president Herbert Hoover. 

Dammen försörjer befolkningen i södra Kalifornien med vatten och möjliggör också bevattning av stora ökenområden i trakten. Den konstgjorda sjön Lake Mead bakom dammen är 185 km lång och utgör ett mycket välbesökt rekreationsområde för människorna i den tidigare ogästvänliga och torra stenöken i Black Canyon. De 17 turbinerna skulle om kraftverket fanns i Sverige kunna leverera all ström till Stockholmarna. Nu skickas det mesta till Los Angeles området, och sätter också fart på neonskyltarna och de enarmade banditerna i Las Vegas. På Nevadasidan av Coloradofloden ligger en utställningsbyggnad som berättar allt om dammbygget.

hooverdam ny.jpg (77000 byte)

Links to Hoover Dam

http://www.hooverdam.com/

Bildgalleri över Hooverdammen


Nyheter från Sverige och USA

Gå till Aftonbladet

 

Resvägar till Arizona

Link to battleship USS Arizona

USS Arizona Memorial Home Page

 

          

Mail to Webmaster.

Sidan redigerades senast maj 08, 2005.