Artikelserie:Del 1 Hemma hos Digital Illusions
Det smattrar från en xbox någonstans, någon susar förbi på en sparkcykel, en matlåda, i en mikrovågsugn, sprider en doft av hemtrevnad samtidigt som en skugga av en pansarvagn faller över mig från väggen intill. Det är krigsromantikens högborg och hur konstigt det än kan låta så småmyser jag trots att jag finner mig stående kikandes rätt in i en hagelmynning, förvisso ditmålad …men ändå.

Det är lunchtid och jag befinner mig, i Svenska spelutvecklares mecka, hemma hos Digital Illusions (Dice) på söder i Stockholm

Historien om hur Dice (eller Digital Illusions Creative Entertainment) grundades är välkänd, Dice grundades i Maj1992 av ett gäng unga entreprenörer i Småland som skapade den numera historiska pinball-serien för Amiga. Utöver det har Dice kommit ut med flera titlar till olika konsoler, och företaget har hunnit växa till ett av världens mest inflytelse- och framgångsrika företag inom spelutveckling, detta utan att bli ett vanligt mainstreamföretag.

Dice lyckas med det de tar för sig, förmodligen för att de i sina anställningar lyckas hitta människor som verkligen lägger ned tid och kärlek på just sin del i spelutvecklingen. Hur ska man annars förklara att spelserien Battlefield har sålts i nästan tio miljoner exemplar och utgör en av grundpelarna för dataspel som spelas online på Internet jorden runt.

På Dice jobbar, nästan 200 personer, varav det, idag,
är ungefär 10 % kvinnor. Det är en företagsledning som är rädd om sina anställda och de vi har träffat som arbetar på Dice har bara gott att säga om sitt arbete. Det är naturligtvis en dröm som går i uppfyllelse för många när de får arbeta med det de tycker är roligast i hela världen.

I skrivande stund har Dice nyligen släppt Battlefield 2142 för PC och nästa år kommer Battlefield Bad Company till konsol. I övrigt har Dice gjort cirka 35 spel sedan starten 1992, men deras mest kända titlar är Battlefield-serien och RalliSport Challenge.

PCgaming.nu har pratat lite med tjugofemåriga John Hargelid. Han är Associate Producer på Live Teamet som tar hand om och vidareutvecklar alla Dices produkter efter att de släppts. Vi undrar naturligtvis vad Dice har för framtidsplaner.
” Närmast så kommer vi anställa utvecklare inom programmering, grafik och design för att kunna skapa fler nya projekt. Vi vill fortsätta att utveckla våra idéer och vara branschledande på det vi gör, både i Sverige och världen.”

John är övertygad om att den svenska spelbranschen kommer att växa ytterligare de närmaste åren. ”Association of Swedish Game Developers (ASGD) förutspår att datorspel kommer att bli Sveriges, nästa stora exportsuccé, och uppskattar antalet anställda i branschen till 25,000 år 2015.” Säger John. Han berättar också hur glad han är att få arbeta här och han vill tacka för alla mejl de får varje dag. ”Det är inspirerande med en så aktiv Community och det är till stor hjälp att få veta vad alla tycker!” avslutar John.

Framtiden ser således väldigt ljus ut för Digital Illusions. Succé efter succé skapas av engagerade kärleksfulla spelmakare i ett luftigt glasbepansrat kontor på Slussen i Stockholm.

Om jag sluter ögonen, här bakom panoramaglaset på Dicekontoret, kan jag ana resterna av ett aldrig svunnet minne vilandes i väggarna. Som ett av åren blekt men ytterst närvarande bildfragment, talar det nya kontoret om en svunnen tid, och om fem speltokiga grabbar som en gång kodade pinball i en korridor någonstans i Småland. Grabbar som en gång drömde om att de en dag kunna leva på det de tycker är roligast i världen…
Mina funderingar avbryts dock snabbt av min inre commanders rop: “Were losing this deadline, start working or I´ll find someone who can…”

Dice släppta titlar

(C)PCgaming.nu 2006/Text: Magdalena Larsson


Feedback
Hem