RIESKASIVU

fruktfat

Rakastan rieskaa ja olen kerännyt yhteen monta reseptiä, en tosin ole kokeillu jokaista. Jos omistat reseptin jota et löydä näistä, voit lähettää e-postissa minulle.

lingon

Nyrkkirieska

1 ½ l karkeita ohrajauhoja
½ l vettä
2tl suolaa

lisää veteen suola ja jauhot. Alusta kova taikina. Leivo noin 2cm vahvuinen rieska. Pistele ennen paistamista. Paista rieska kuumassa uunissa. Tämän rieskan voi tehdä vain erikoisjauhetuista jauhoista. Niitä ei tänä päivänä saa kaupoista.

lingon

Nykyajan rieska

1l maitoa
1 pala hiivaa
2tl suolaa
ohrajauhoja silmäkaojeella eli sopivasti

Hiiva sekoitetaan kädenlämpöiseen maitoon ja jauhoja niin paljon, että saadaan sopivan vahvuinen taikina, ei liian kova. Taikinaa ei kohoteta, vaan leivotaan ja annetaan hetken aikaa kohota leivinpöydällä ja sitten uuniin. Sähköuuni saa olla 300 ast. Paistetaan kypsiksi.

lingon

Rieska

1 tlk kermaviiliä
2 dl ruis- tai ohrajauhoja

Sekoita kermaviili ja jauhot. Jaa taikina neljään osaan pellille ja levitä ne ohuiksi rieskoiksi. Paista 250 asteessa noin 20 minuuttia.

lingon

RUISRIESKA

2 dl ruisjauhoja
2 dl ruisrouhetta
1 dl vehnäjauhoja
suolaa
1,5 dl sulatettua rasvaa
2 dl kermaviiliä

Sekoita kuivataineet kulhosssa keskenään. Lisää selatettu rasva ja kermaviili. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. Tasoita taikina lastalla tai jauhotetuin käsin. Pistele taikinaan reikiä haarukalla. Paista 225C asteisessa uunissa noin 15-20 min. Syö rieska lämpimänä keiton kera.

lingon

Ohrarieskat (10-12 kpl)

1/2 pss (200 g=4 dl) pakasteperunamuusiainesta
2 dl kiehuvaa vettä
1/2 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita
n. 3 dl ohrajauhoja
1/2 tl suolaa

Sekoita pakastemuusiaines kiehuvan veden joukkoon. Lisää ohrasuurimot ja anna turvota hetki. Lisää suola ja ohrajauhot rivakasti kauhalla sekoittaen, mutta älä vaivaa. Nosta taikinasta kakkaroita pellille ja painele ne jauhotetuin käsin ohuiksi. Paista heti 250-300 asteessa 13-15 min. Maistuvat parhailta kuumina.

lingon

Perunarieskat

3 dl perunasosetta
1 dl keitinvettä
tilkka rypsiöljyä
2-3 dl ohrajauhoja

Sekoita kylmään perunasoseeseen kylmä keitinvesi, tilkka öljyä ja sen verran ohrajauhoja, että saat pehmeän taikinan. Kaada taikina leivinpöydälle ja lisää jauhoja tarvittaessa. Pyörittele taikina pallomaiseksi ja edelleen pötköksi jauhotetulla alustalla. Leikkaa parin sentin paloja ja taputtele jauhoisin käsin puolen sentin paksuisia pyöreitä rieskoja. Tärpi rieskojen pintaan ristikkokuvio parin sentin välein ja 5-6 läpimenevää reikää. Pintakuvion ansiosta rieska saa kaunistäpläisen pinnan, ja reikien pistäminen estää kuoren irtoamista. Jos et omista tärppiä, tee kuviot ja reiät haarukalla oman näkemykseksi mukaan. Siirrä hiilet pois uunista ja luudi arina. Paista rieskat kuumalla arinalla ruskean kukertaviksi, käännä tarvittaessa. Nosta koriin ja peitä liinalla. Rieskat maistuvat parhailta lämpiminä. Ilman leivinuunia voit paistaa rieskat hyvin kuumassa uunissa. Anna pellin kuumeta uunissa ennen kuin nostat rieskat sille.

lingon

Rieska

3 dl hiivaleipäjauhoja
½ tl suolaa
noin 1 ½ dl kylmää vettä

Sekoita jauhot ja suola, lisää kylmää vettä sen verran, että taikinasta tulee kiinteä ja pehmeä. Anna taikinan levät liinan alla ½-2 tuntia. Jaa taikina neljään osaan, pyöritä palloiksi ja kaaviloi ohuiksi leiviksi. Paista leivät kuumalla pannulla ilman rasvaa yksitellen. Leivät ovat valmiit, kun ne ovat hiukan kohonneet ja niiden pinnassa on pieniä laikkuja.

lingon

Ohrarieska

1 kpl
3-5 dl Vettä tai maitoa tai piimää
1 pussi Hiivaa
1/3 Ohrajauhoja, vehnäjauhoja, ruisjauhoja ...

siten että taikina on muovailtavissa muotoonsa muttei kovin kovaa. Jos käytät ryynejä esim 4 viljan ryynejä anna niiden liota osassa vesimäärää joka on kiehuvaa noin 5 min, sen jälkeen lisää loput jauhot ja vedet, muista että taikinan on oltava kädenlämpöistä ennen kuin pistät kuivahiivan joukkoon. Anna taikinan kohota noin puolituntia, sen jälkeen siirrä taikina möykkynä pellille jossa on leivinpaperi. Anna taikinan kohota tässä sen aikaa että uuni on lämmennyt 225 asteeseen. Nyt taikinan pitäisi näyttää jokseenkin leivältä. Pinnan voi voidella maidolla, piimällä, vedellä ... Älä anna taikinan kohota niin paljoa että siihen alkaa tulla hiivan aiheuttamia reikiä jottei leivän siirto aiheuttaisi sen laskeutumista. Kun leipä on päältä kypsynyt voit laskea uunin lämmön noin 200 asteeseen. Yhteensä rieska saa olla uunissa noin puolituntia. Rieska on parasta kun siihen on käytetty paljon erilaisia aineksia esim porkkanoita, puuroa, leipää, perunoita... mitä ikinä keksitkin ja tietenkin heti uunista otettua.

lingon

Ohra rieska

1/2 l perunasosetta tai kuorittujen perunoiden keitinvettä
1/2 tl suolaa
1-2 dl vehnäjauhoja
6-10 dl ohrajauhoja

Leipomiseen:
ohrajauhoja

Lisää perunasoseeseen tai keitinveteen ensin suola, sitten vehnäjauhot - perunasoseeseen pienempi määrä kuin pelkkään veteen. Sekoita ja lisää ohra-jauhoja niin paljon, että saat kiinteän taikinan. Nosta taikina leivinpöydälle ja jaa 2-3 palaan. Taputtele pa-lat ohrajauhojen avulla kakuik-si ja kaaviloi litteiksi rieskoik-si leivinpaperille pellille. Vedä rieskojen pintaan kuvioita ja pistele ne haarukalla. Kypsennä 250-asteisessa uunissa kunnes pintaan tulee hiukan väriä.

lingon

[TAKAISIN]