[Åter till förstasidan]


Hur börjar man samla länkar?

-En nostalgisk återblick till forntids-www

Eriks samlade dyklänkar har nu uppnått den på internet aktningsvärda åldern 10 år. Med hjälp av fildateringen på en gammal "Flagga A"-ikon som jag hade liggande från den tiden kunde jag datera sidans födelse till november 1994.

I begynnelsen

Egentligen startade det hela redan på hösten 1993 när jag började plugga till civilingenjör på Chalmers tekniska högskola. Maskinsektionens Datacentral hade samma år på prov installerat ett program som hette NCSA Mosaic och var avsett för att läsa information på ett nytt nätverk kallat World Wide Web. Ingen brydde sig egentligen om att tala om för oss studenter hur det hela funkade utan man fick pröva sig fram på egen hand.
Eftersom jag redan då var totalt insnöad på dykning så föll det sig ganska naturligt att börja söka efter dykrelaterad information.
Till en början fanns det inte så mycket att titta på, men bla. Aquanaut tillhörde de sidor man besökte ofta. För att hitta tillbaka erbjöd då Mosaic en möjlighet att lägga sidorna i en sk. "Hotlist" (en föregångare till dagens "Bookmarks"). Snart började min Hotlist att fyllas med dyklänkar. Ett problem med Mosaic var dock att när Hotlisten sträckte sig utanför skärmen så trunkerades den inte, vilket irriterande nog gjorde att man inte kom åt de nedersta länkarna. Vad göra?
Lösningen på problemet blev att helt sonika dumpa länkar i en html-fil istället. Sålunda föddes den dyklänksida som nu fyller tio år och är inne på sitt elfte. Parallellt med dyklänksidan hade jag även en sida för blandade länkar, men denna dog ut när modernare webläsare kom.

De som är intresserade hur www-världen såg ut genom dåtidens webläsare kan gå till Deja Vu och använda deras förtjusande emulatorer. Prova gärna att läsa länksidan med dem!

Sidan tar form

I början slängde jag bara in länkarna huller om buller, men när mängden ökade så började jag införa kategorier för att underlätta navigeringen. Snart började jag även skriva små förklarande kommentarer till varje länk. Språket var till en början på engelska "eftersom ju hela världen skulle kunna gå in och läsa vad man skrev". Efter en tid nyktrade jag dock till och bytte till modersmålet, eftersom jag lärt mig hur man skrev åäö i html-koden. (Jepp, man kodade för hand på den tiden).

Färger,och (brrr!) blinkande text

När så nya webläsare dök upp så följde även helt nya "finesser" som man kunde piffa till sin annars tråkgråa hemsida med. Raskt fick dyklänksidan en bakgrund (vill minnas att den bestod av ett rutat kollegieblock) och lite bjärta färger på texten.
Ganska så snart försvann dock nyhetens behag och sidan tog nu en tvär vändning till det mer sparsmakade och minimalistiska.
Vid den här tiden kunde man tyvärr allt för ofta se hur till och med respektabla företag anlitade webbutvecklare som saknade förmåga att utveckla webbsidor som gick att läsas med mer än ett fåtal webläsarvarianter. Det var denna negativa utveckling som sporrade mig att hålla sidans funktioner till ett minimum och att sträva efter full webläsarkompatibilitet. En total seger för funktion över form!

Websurfarna börjar upptäcka sidan

Ursprungligen var ju sidan enbart ämnad för eget bruk, men ganska snart började det komma mail med glada tillrop och framför allt, tips på nya länkar. Allt från privatpersoner med egna hemsidor till dykcentra och stora tillverkare hörde av sig med tips. Från början stod mina egna länkfynd för merparten av tillväxten men snart växte tipsfloden. Jag minns att jag brukade svara alla som tipsade, men sedan blev jag slarvig och övergick till att rikta ett allmänt tack vid varje uppdatering.
Hursomhelst så medförde min sida, plus ett flitigt debatterande på Usenetgruppen swnet.fritid.sportdykning ett ofrivilligt "kändisskap" som dock kunde upplevas som komiskt ibland. Att jag var såpass aktiv på nätet berodde främst på att jag vid tiden för mitt examensarbete tillbringade abnormt mycket tid bakom terminalen vilket med min arbetsmoral kanske inbjöd till aningens mer surfande än vad som kan anses hälsosamt.

Entrepenörerna börjar upptäcka sidan

Med den ökande populariteten hos min sida och den allmäna IT-hysterin som rådde kring slutet av förra århundradet, följde ett antal "lukrativa" affärsförslag från allehanda entrepenörer. Det kunde variera från att de ville lägga upp reklambanners till att var fjärde länk skulle vara betald av deras annonsörer. Det fanns ingen hejd på hur mycket pengar jag skulle kunna tjäna, vilket ter sig lite komiskt såhär i efterhand. Då sidan fortfarande låg på mitt studentkonto på Chalmers server, var svaret enkelt eftersom reglerna förbjöd kommersiellt användande av högskolans nätverk. Dessutom kändes det inte rätt att tjäna pengar, om än fickpengar, på andras tipsarbete.

Den enda ekonomiska fördel jag har dragit av länksidan är att jag en gång lät mig bjudas på en gratis utfärd till Amasis i utbyte mot att jag lade upp en länk till utfärdsarrangörens hemsida (vilket jag i och för sig hade gjort ändå, även utan muta), men det lär vara preskriberat vid det här laget.

Plagiatörerna börjar upptäcka sidan

När det var som hippast att ha en egen hemsida i cyberspace och man till och med kunde lära sig html på mjölkpaketens baksida, dök plagiatörerna upp. Varje dykare med hemsida skulle ju också ha en massa länkar och då är det enkelt att bara göra Copy & Paste på den största samling länkar man kunde hitta.
När de första plagiaten dök upp blev jag ganska irriterad och lade ner en del arbete på att författa arga mail till missdådarna, men efter ett tag insåg jag det meningslösa i detta. Man kan faktiskt hitta en del av dessa sidor än idag, men när de inte har uppdaterats sedan -99 så inser man att de lika gärna kan få hållas. Det var ändå ganska roande när jag fann en italiensk sida som kopierat stora stycken av min sida och där mina kommentarer på svenska blandats huller om buller med italienska.

Tiderna förändras

När mina studier avslutats så tvingades jag flytta min sida till ett gratiskonto på Passagen. Att inte vara student längre medförde också en viss begränsning av tid tillgänglig för uppdatering av länksidan. Hursomhelst förflöt tiden med sporadiska uppdateringar fram till i början av detta året. Eftersom Passagen börjat inkräkta på sidinnehållet i form av banners och popup-fönster så beslöt jag att ånyo flytta sidan. I och med flytten fick jag dessutom tummen ur och omstrukturerade sidan till dagens uppdelning i underavdelningar med separata sidor. Tyvärr har min lättja återigen tagit överhanden och målsättningen med månadsvisa uppdateringar misslyckades.

Framtiden

Vad kommer att hända under nästa tioårsperiod? Vem vet, men förhoppningsvis har jag fortfarande dykintresset kvar och om internetflugan inte går över så finns nog sidan kvar, men då med fler länkar.

Mitt dåliga samvete för brist på uppdateringar lär vara kvar, men min tacksamhet för länktips likaså!
Tio år må vara lång tid men min dykhistorik är äldre och jag kommer med all säkerhet att fortsätta prioritera dykning framför att sitta bakom datorn.

Så, det var en liten reflektion över en simpel websida. Jag tackar för ordet och överlåter nu åt er att surfa vidare.

Mölndal, den 3/11 2004
//Erik Lindberg

[Åter till förstasidan]Cirkulera! Här finns inget mer att se!

Elvis has left the building...