Runstenar på Järvafältet

KISTASTENEN
HUSBYSTENEN
HANSTASTENEN
EGGEBYSTENEN
SÄBYHÄLLEN
RÅSTASTENEN
GRANBYHÄLLEN
KARTA


    
Hanstastenen U73


Hanstastenen, som är från 1000-talet, står i Hägerstaslund och är ett slags testamente. Ursprungligen fanns det två stenar, som stod intill varandra, men den andra flyttades till Skansen redan 1896. Det antas att samme Visäte, som ristat Husbystenen även ristat de här två.

På Skansenstenen, U72, finns följande inskrift:
Gärdar och Jorund låta resa dessa stenar efter sina systersöner Ärnmund och Ingemund.

Hanstastenen har följer upp med nedanstående inristning:Dessa minnesmärken äro gjorda efter Ingas söner. Hon kom i arv efter dem, men bröderna kom till arv efter henne, Gärdar och hans broder. De dogo i Grekland.

Inga hade alltså två söner, Ärnmund och Ingalund. När Ingas man och deras barn var döda, ärvde hon efter dem. När sedan Inga också hade dött, blev hennes bröder de som fick ta över och arvet gick över till fruns släkt. Förmodligen är detta orsaken till att runstenarna uppförts. Man var rädd att Ingas mans släktingar skulle göra anspråk på godset.

Uppgiften om att Ingas söner, Ärnmund och Ingemund, skulle ha dött i Grekland ser ut som ett senare tillägg och kan kanske vara utgångspunkten för fantasifulla spekulativa gissningar.

Vinterbild