Skolfartyget LAGAREN,
ex Fyrskeppet SVINBÅDAN

- Läs även:

På SVINBÅDAN år 1940 (448 kB)
LAGAREN från 1894 till nu! (270 kB)
Var är klockan och lanterninen?! (107 kB)
LAGAREN blir skolfartyg! (1,1 MB)
Kollosegling med LAGAREN!
SHAMROCK, LAGAREN och gården
LAGARENs konsekvenser
När Ingvar blev stimchief (88 kB)
Sillfrukost 16/12 -06 (107 kB)
Jubel-Presentation 3 2005 (300 kB)Ingvar Rylander i skolfartyget LAGARENs kabyss - här vid ett annat tillfälle på frivakt under tjänst som maskinchef ombord.Ur Shamrocknytt 2005-01   -   Ingvar Rylander berättar om provturen med LAGAREN hösten 2004:

En resa med m/s Lagaren ur ett intendentur-perspektiv


Under våren och sommaren diskuterades möjligheten att genomföra en dag- eller helgutflykt med Lagaren. Anledningen härtill var dels att besättningen kände behovet av att andas sjöluft, dels behovet att testa fartygets funktioner, såväl tekniskt som funktionellt.
    Fartyget hade under hösten 2003 begåvats med en ny stormast med tillhörande bredfock. Hur skulle detta påverka stabilitet och manöverförmåga?
    En lämplig helg bestämdes vara den 20-22 augusti och intresseförfrågan sändes ut av Holger varefter drygt tjugotalet anmälningar inkom. Resan förbereddes genom att bl.a. bunkra upp vatten och drivmedel samt tömma septiktankar och i övrigt se till att all nödvändig utrustning fanns ombord.
    Med över tjugo personer ombord erfordrades också en fungerande intendentur varför Holger hade kontakt med en dam som var villig att mönstra intendent/kock om hon bara fick hjälp med erforderliga inköp. Holger bad därför undertecknad om hjälp med inhandling av proviant, men veckan före avsegling ringde Holger till mig på Öland och omtalade att den tillfrågade kockan hade fått förhinder och istället bad han mig att ta ansvaret för intendenturen.
    Redan före min semestervistelse på Öland hade jag, turligt nog, upprättat förslag till spiordning ombord och kunde därför snabbt upprätta en inköpslista och med ett par dagars varsel proviantera fartyget:


m/s LAGAREN
Spisordning

F R E D A G
Middag

Pannbiff med lök och kokt potatis, saltgurka och hårt bröd
Citronfromage med vindruvor


L Ö R D A G
Frukost

Kokt ägg, gröt, fil, müsli, bröd, kaffe och té
Lunch
Sill, ägg, köttbullar, potatis, bröd
Kaffe/the

Middag
Ugnsstekt kassler med ris och championsås
Glass med fruktcocktail


S Ö N D A G
Frukost

Kokt ägg, gröt, fil, müsli, bröd, kaffe och thé
Lunch
Stekta spätta-/flundrafiléer med kokt potatis och remouladsås
Aprikoskräm med ananasbitar

    Att laga mat samt utspisa ett 25-tal personer visade sig fungera bra trots den begränsade yta som byssan är begåvad med. Det visade sig också att tre personer kan arbeta i byssan samtidigt utan större kollisioner.
    Minst två personer måste vara engagerade i intendenturen för att allt skall fungera tillfredsställande och jag hade ovärderlig hjälp av framför allt två personer, inga nämnda och inga glömda. Under resans gång fick jag många uppskattande kommentarer över kosthållet, vilket var något som både värmde och inspirerade.
    Det tekniskt viktiga jobbet som maskinist sköttes av sådana skickliga medarbetare som Karl-Erhard och Arnold, medan vi på den nautiska avdelningen hade två så styva befäl som Thore och Leif.
    På fredagskvällen vid 19-tiden avgick vi Skeppsholmen för att vara tillbaka vid 17-tiden på söndagen. Var vi seglade samt låg till ankars nattetid vet jag ej då jag i övrigt var fullt sysselsatt. Jag vet dock att vi vid något tillfälle satte upp provisoriska segel och t.o.m. seglade med god fart.

Ingvar Rylander


Vad händer med Lagaren just nu:
hem.bredband.net/lagaren

30 april 2007