Skolfartyget LAGAREN,
ex Fyrskeppet SVINBÅDAN

- Läs även:

På SVINBÅDAN år 1940 (448 kB)
LAGAREN från 1894 till nu! (270 kB)
Var är klockan och lanterninen?! (107 kB)
LAGAREN blir skolfartyg! (1,1 MB)
Kollosegling med LAGAREN!
SHAMROCK, LAGAREN och gården
LAGARENs konsekvenser
När Ingvar blev stimchief (88 kB)
Sillfrukost 16/12 -06 (107 kB)
Jubel-Presentation 3 2005 (300 kB)

Ingvar ordnade en betongfylld värmepanna som bojsten, den borde suga fast bra nog...
...men, nej! Den draggade när passbåten nervöst tryckte på för att ingen skådis skulle behöva hamna i drickat!
Thore och Åke i en paus i arbetet med omförtöjningen.


Lagarens Besättning under filminspelningen. Jerker stå bakom kameran.

Ur Shamrocknytt 2004-01   -   Rapport från SVT-inspelningarna hösten 2003:

Lagaren i deckarens värld


Som vanligt jobbade vi ombord på m/s LAGAREN med det som Sjöfartsverket krävde för att vi skulle få henne godkänd. Mycket tid och möda ägnades också åt de båda master hon skulle få.

En dag fick vi veta att Sveriges Television var intresserade av att hyra fartyget för att spela in en TV-serie i deckarmiljö. För att det skulle vara möjligt måste vi först få fartyget godkänt av Sjöfartsverket. Det gällde bl.a. brandlarm, en brandplan, isolering av de olika sektionerna ur brandspridningssynpunkt och godkännande av färskvattnet. lådor för livbälten för alla ombord och brandredskap måste också finnas. De byggdes av Thore, då vi inte hittade några lämpliga så snabbt.

Arbetet kunde redovisas för Jonas Moberg från Sjöfartsverket. Han verkade nöjd med det vi hade gjort och gav oss tillstånd för filminspelningen. Sveriges Television kallade till sammansvetsningsfest den 19 augusti ombord på m/s LAGAREN några dagar innan de skulle hyra henne. Karl-Erhard redogjorde för brandplanen som visar på utrymningsvägar, brandsläckare och brandlarmanläggningen.

Vi fick träffa alla skådespelare och den övriga personal som behövds för att spela in film. Vi fick intrycket att de är trevliga, ett uttryck som stärkts under inspelningstidens gång. Vi blev bjudna på god mat under ett partytak på kajen.

Lördagen den 23 augusti samlades besättningen ombord på fartyget. Vår destination var kajen vid Ropsten, dit kolbåtarna till Gasverket gick när det var koleldat. Eftersom masten är för hög för Lidingöbron måste vi gå runt ön. Vi fick tid över innan den tid vi hade lovat vara vid kajen. Vi beslutade att ta en tur upp till Sandviken vid Stora Värtan för att titta på hur det ser ut. Fartygets manöverbarhet testades i viken genom att göra en helomvändning "på en femöring".

Väl framme i Ropsten fick vi hjälp av Mats Schmidt från SVT att förtöja. När det var gjort gällde det att en person alltid skulle finnas ombord. Denne skulle hjälpa till med det som SVT önskade av oss.

Måndagen den 25 augusti började filminspelningarna. Jag ställde bl.a. upp en gång med att hålla i en vattenslang i regnet, så att inte spridaren skulle hänga ner. Luncherna bjöd SVT på men övriga måltider fick vi stå för själva.

Karl-Erhard fick sticka upp händerna då en skådespelerska skulle köra fartyget och senare fälla ankare. Han skulle göra detta utan att synas i bild.

Tisdagen den 2 september förhalade vi till Sandviken. En bojsten hade gjorts i ordning för att användas till akterförtöjning. Den sjösattes från en båt och i den förtöjdes LAGARENs akter. I fören använde vi ankare. Fartyget förtöjdes tvärs viken på en förutbestämd position. på redden ska vi vara 5 personer ombord för att kunna flytta fartyget om det behövs.

När SVT:s personal kom på morgonen med en sightseeingbåt lade de sig mot babordssidan med sådan kraft att bojstenen flyttade sig något.

Kocken och en ur inspelningspersonalen bodde ombord den tid vi låg i viken. Besättningsbyte och besök skedde med en båt som anslöt till Stickling udde brygga på Lidingö, där man kunde ta en buss.

Bojstenen som hade flyttat sig hade tappat fästet i botten. Vi hade endast ankaret i fören att lita på. Thore tog initiativet att vi skulle förtöja aktern till ett träd i land. Thore och jag rodde i väg i hans gummibåt med förtöjningsgods påmanade av Karl-Erhard och Åke ombord på LAGAREN.

Ingvar och Rolf tog en annan gummibåt och tog sig iland på ett annat ställe för att hjälpa till med att fästa tampen mot ett träd. Karl-Erhard och Åke kom till undsättning i en tredje gummibåt då de tampar vi fått inte räckte. När aktern var knopad mot trädet sträckte vi upp förtöjningen.

Tisdagen den 9 september förhalades fartyget till Skeppsholmen. Det var inspelningar in i det sista på eftermiddagen. Nästan allt färskvatten hade gått åt och mycket brännolja, då en generator hade använts hela tiden i Sandviken.

Den 8 november förhalades fartyget i dimman till Värtahamnen utanför hotell Ariadne. Mats Schmidt från SVT hjälpte till med förtöjningarna även denna gång. Filminspelningarna är på dagtid och på vardagarna, skall ske inombords och pågå fram till Lucia.

Vår förläggning är akterskansen. Stig Elenius från HKF kom förbi en helg när jag hade jour och bidrog med en väska böcker, så att det finns att läsa i kajutlampans sken. Några arbeten har pågått, främst på kvällar och helger för de kräver tystnad under inspelningarna. Vädret har inte varit så bra att man kan vara ute på fritiden, alltså då de inte filmar. När jag skriver detta har ungefär halva tiden gått av tiden i Värtan.


BESÄTTNING:
Rolf Alfredsson
Thore Hansson
Karl-Erhard Johansson
Arnold Rauden
Ingvar Rylander
Åke Sjöström
Jerker Ståhl (vid pennan)


Vad händer med Lagaren just nu:
hem.bredband.net/lagaren

30 april 2007