Skolfartyget LAGAREN,
ex Fyrskeppet SVINBÅDAN

- Läs även:

På SVINBÅDAN år 1940 (448 kB)
LAGAREN från 1894 till nu! (270 kB)
Var är klockan och lanterninen?! (107 kB)
LAGAREN blir skolfartyg! (1,1 MB)
Kollosegling med LAGAREN!
SHAMROCK, LAGAREN och gården
LAGARENs konsekvenser
När Ingvar blev stimchief (88 kB)
Sillfrukost 16/12 -06 (107 kB)
Jubel-Presentation 3 2005 (300 kB)Runda rummet, vår fina mäss - här besatt för lite tenta­läsning. Det är en yrkesexamen som hägrar. Alla på bilden klarade sig förstås med väl godkänt!
Arnold och Ingvar i samspråk
efter ett bastubad.
- Slutartiden blev lång och det är
imma på linsen, men den utlovade
bilden finns nu här i alla fall...!

Ur Shamrocknytt 2003-01   -   Ingvar Rylander berättar om en lördag med öppen verksamhet på LAGAREN:

EN LÖRDAG PÅ SKEPPSHOLMEN


Denna lördag började egentligen redan på fredagskvällen då Svante och Henrik organiserade ett trevligt knytkalas på LAGAREN med ett 25-tal inbjudna.

På en hemgårdsknytis är alla välkomna och vi får ta till parallella långbord uppe i hallen på huvuddäck. Efter hand brukar det bli musik och sång medan några väljer samkväm i mäss, skansar (varav en har braskamin!) eller kanske styrhytten med fri sikt över ett Stockholm som går till vila alltmer medan natten sänker sig...

Detta fick till följd att jag och även Jerker övernattade ombord för att vara utvilade och pigga inför lördagens insatser.
    Vaknade straxt efter åtta på lördagsmorgonen varefter jag purrade Jerker för att sedan köra igång kaffebryggaren. Medan jag kokade ägg så dukade Jerker fram en eminent frukost i runda rummet, efter att han hissat flaggan.
    Efter frukosten vidtog planering inför dagens insatser samt diskussion om diverse fartyg m m och i samband med detta dök Åke Sjöström upp och deltog med stor entusiasm.

Åke, trikare från Finnboda, gör mycket för stämningen, särskilt när han börjar berätta om dråpliga händelser i sitt rika liv... Men, vänta litet, här får man passa sig... Det där hände ju ganska nyligen...!

    Så var det dags att göra lite praktisk nytta, medan Jerker diskade och därefter skruvade upp en belysningsarmatur och en strömbrytare i frysrummet så konstruerade och byggde jag en upphängningsanordning för brandslang, livligt påhejad av Åke och därefter beströks konstruktionen med rostskyddsfärg.
    Efter detta pejlade jag oljenivån i drivmedelstankarna och upptäckte därmed att en påfyllning av ca 5,5 m3 olja var en nödvändighet under kommande vecka.
    Övergick sedan till att städa ur byssan efter knytkalaset och därefter var det tid att sätta på potatisen inför lunchen. Medan potatisen kokade förberedde jag utbyte av en strömbrytare samt omkoppling av el-matningen till toan akterut.
    Strax efter kl. 1300 satte vi oss tillbords i runda rummet för att avnjuta den sedvanliga sillunchen, denna gång saknade vi dock Holger som höll sig hemma p.g.a förkylning.
    När lunchen var avklarad och avdukad övergick jag till att koppla om elinstallationen till aktertoan medan Jerker diskade. Därefter var det bara att kasta sig på nästa el-installation, nämligen att koppla in den belysningsarmatur och strömbrytare som Jerker tidigare skruvat upp i rummet för frysboxen. Jerker roade sig samtidigt med att tillverka en låda för förvaring av utombordarens tillbehör.
    Ett jobb återstod sedan innan dagen var slut, nämligen att montera den tidigare tillverkade upphängningsanordningen för brandslang, upphängningen och slangvindan monterades ihop samt hängdes därefter upp på babords sida i entréhallen. Därmed skall nu samtliga brandposter uppfylla inspektionens önskemål.
    Bastun var nu igång och färdig för användning men dessförinnan kom jag på att jag glömt pejla toatankarna, vilket var snabbt avklarat, dessa var fyllda till ca 60 %, varför någon länsning inte blev aktuell. Tur var det, en länsning brukar ta nära en timme i anspråk då en lämplig avloppsbrunn skall uppletas vid smedjan samt slang rullas ut varefter tömning kan ske och då fordras diverse knep för att få länspumpen att ta, vacuumpumpning samt spädmatning med sjövatten mm.
    En annan sak som vi utförde då vi ändå var i förliga skansen, var att återställa till skolsalsändamål inför veckans kurser.
    Så var det då dags för det obligatoriska bastubadet med tillhörande historier och skrönor, stämningen var dock något avslagen beroende på att vi var endast två man i bastun till skillnad mot för två veckor sedan då vi var sju man och många historier.
    Efter lite relaxande var det så tid att bege sig hemåt, varvid vi hade turen att hinna med 18:53-bussen och en lördag på LAGAREN var därmed lagd till handlingarna.

Ingvar Rylander


Vad händer med Lagaren just nu:
hem.bredband.net/lagaren

30 april 2007