Skolfartyget LAGAREN,
ex Fyrskeppet SVINBÅDAN

I artikeln där Ingvar Rylander skriver om sin första sjömönstring berättas hur Svenska Amerikalinjens ångare Gripsholm första gången anlöper Göteborg - det var fullt av folk utmed kajerna och på bergen på älvens båda sidor:

Än idag finns en SAL-båt i Göteborg – s/s Marieholm!


Utsikt från Ramberget i Göteborg: Masthuggskykan, Lindholmen, Sannegården och Älvsborgsbron
Denna anslående utsikt (horisonten runt) kan avnjutas från Ramberget i Göteborg – man kör ända upp med bil och i den vackra parken finns gott om trevliga pic-nicställen. Missa inte det även om du så bara gör en snabbvisit i staden!
  Bilden är tagen rätt söderut och man skymtar Älvsborgsbron till höger. Nedanför det branta berget stryker vägen ut mot skärgården och vägverkets gratisfärjor mot Hönö och Öckerö.
  Längre österut (nedan) ser man Ullevi och nere vid älven ligger "Maritiman" Göteborgs Maritima Centrum med SAL-ångaren Marieholm:
Utsikt från Ramberget i Göteborg: Ullevi, Göteborgsoperan och Packhuskajen med ångfartygen Marieholm och Småland
... och, akter om Marieholm, ännu ett intressant fartyg – Jagaren Småland med två axlar om vardera 29 000 hästkrafter. De längsta skovlarna i lågtrycksturbinen gick med 252 m/s och HT-/LT-turbinernas varvtal om 3 800 / 3 250 rpm krävde på varje propelleraxel hela 2,8 meter stora reduktionshjul med 2 200 kuggar: Den lilla HT-turbinens varvtal valdes i som synes i underkant, drevet var bara en kvarts meter i diameter och utväxlingen hela 10,2:1 i ett enda steg ... allt för att till vaje pris slippa tillgripa dubbel reduktion! Ångtrycket var i jämförelse med tidigare örlogsfartyg ovanligt högt, 41 bar och ångtemperaturen 450 C.
Svenska Amerikalinjens Gripsholm, Kungsholm och Drottningholm
År 1973 gjorde Kungsholm och Drottningsholm ett ovanligt och sista besök i huvudstaden - i Göteborgs hamn (ovan och nedan) var synen vanligare!
              Göteborgs hamn med Svenska Amerikalinjens Gripsholm och Kungsholm


Vad händer med Lagaren just nu:
hem.bredband.net/lagaren

10 augusti 2007