Kattfakta

Katten är det vanligaste husdjuret i Sverige. Det finns (i Sverige) ca en miljon katter.

PRIS: En bondkatt som bl.a. Gizmo kostar 50 öre och uppåt. Raskatter som bl.a. Bebis och Nitan kostar 3000 kr och uppåt. Både Nitan och Bebis är perserkatter. Nu ska perserkatter och exotic ha väldigt kort nos. Desto kortare nos ju dyrare. Men som tur är gäller det bara perser och exotic (som ska ha kort nos).

MAT: En katt ska minst ha mat 2 gånger om dagen. Burkmat är tungt men bättre än torrfoder, för att när de äter torrfoder och inte dricker tillräkligt kan de få njursten. Katter ska alltid ha tillgång till vatten.

SKÖTSEL: Alla katter ska ha tillgång till kattlåda (toalett för katter) och klösbräda. Annars blir möblerna förstörda.
Långhåriga katter som Perser, Birma, Norskskogskatt och Turkisk van katt ska kammas varje dag så inte pälsen inte tovar

ÅLDER:

Människoår kattens ålder

1

2

4

7

10

15

20

Kattår kattens ålder:

15

25

40

50

60

75

105

RASER: Här är de vanligaste rasrerna i Sverige: Klicka på den rasen som du vill veta mer om.


LÅNGHÅR

BIRMA: Birman kallas "Burmas heliga katt". Den har längre och smalare kropp än persern. Den har maskning som påminner om Siamesen.

PERSER:PerserPerser är en klassisk långhårskatt. Den har massiv kropp, runt huvud och ansikte, kort nos, runda ögon och korta kraftiga ben. Pälsen är lång, mjuk och ullig underpäls som täcks av något längre och grövre täckhår. En del perserfärger kommer från Persien (Iran) andra från USA och Storbrittanien.

Norskskogskatt: I Norge heter rasen Norsk Skaukatt. Pälsen är dubbel päls som består av vattenstötande täckhår och underpälsen är tjock. Den har inga besläktade raser.

Ragdoll: RagdollRagdoll är en oftast maskad katt som kan en sak som ingen annan katt kan nämligen när man lyfter den slappnar alla muskler av. Den kommer ursprungligen från USA.


Upp

Maine Coon: maine coonMaine Coon är den älsta amerikanska rasen och en de största. Den kan mycket väl ha strövat strövat omkring fritt i staten Maine under sin tidiga historia, och jämföra med den infödda tvättbjörnen som påminner om tabbytypen av Maine Coon och har samma jaktvanor. Den har inga besläktade raser.

Somali: SolamiFörut ansågs de enstaka långhårigare kattungar som kunde förekomma i en del abbessinierkullar vara tufsiga exemplar med päls som inte nådde upp till rasstrandaren. Nu är Somalin en omtyckt ras. Somalin är släkt med Abbessinier och Somalin kommer ursprungligen från USA. Det är en inteligent och utåtriktad katt.


Upp

Turkisk Van: Den här rasen kallas ofta för den simmande katten för att den älskar att vatten. Den har inga besläktade raser. Katterna är ofta vita med röda fläckar.

BALINES: Den här långhåriga varianten dök först upp i en kull amerikanska siameskattungar. Precis som siamesen är balinesen en elegant, smidig katt med långa, smala ben och ett typiskt trekantigt huvud. Besläktade raser: Siames och angora.

ANGORA: Angoran är en av de ursprungliga långhårsraserna med lång, slank kropp, långt huvud och medellång, silkig päls som är lättare att sköta än perserns. Korthårig motsvarighet: Orientaler

Cyrmik: Den här rasen är en långhårig variant av Manx. Cyrmik är populär i USA. Temperamnet: Vänlig och intelligent.


UppMaskfärger:

FÄRG NOSSPEGELNS FÄRG MASKENS FÄRG TRAMPDYNORNAS FÄRG
BLÅ Blå-grå Blå-grå Rosa
BRUN Brun Brun Rosa
CHOKLAD Mjölkchokladfärgad Mjölkchoklad Rosa- eller kanelfärgade
LILA Lavendel Bleklila Rosa- eller lavendelfärgade
RÖD Röd-rosa Röd-creme Rosa
CREME Rosa Gul-vit Rosenröda
TABBY Rosenröd Tabbytecken Rosenröda
SKÖLDPADD Rosa Sköldpaddsfärgad Rosa eller svartaMer Perser: Det finns många olika perserkatter, de vanligaste är: svart, blå, choklad, creme, lila, röd, vit, tvåfärgad, sköldpadd(-och-vit), blå creme, colourponit, tabby, chincilla och smoke.

De som ursprungligen kommer
från Persien (Iran) är:

 • Svart
 • Blå
 • Creme
 • Röd
 • Tabby
De som kommer från Storbritanien är:
 • Choklad
 • Lila
 • Vit
 • Tvåfärgad
 • Blåcreme
 • Colourponit
 • Shaded silver
 • Smoke
 • Sköldpadd
De som kommer från USA är:
 • Cameo
 • Chinchilla
 • Golden
 • Peke-faced
Upp

KORTHÅR

Bondkatt: Den vanligaste korthårskatten i Sverige är Bondkatt. Den kallas även Huskatt. Fram till början av 1960-talet var det självklart hur en Bondkatt såg ut och ingen ifrågasatte den gällande standarden. Under en period på 1970-talet avlades Brittiskt korthår i Sverige fram ur "dubbelrasen" med hjälp av Perser. Följden blev en separering mellan december 1982 hela 1985. Européerna klarade sig med liten påverkan..

Europén är en mycket proportionerlig medelstor till stor, muskulös katt med kraftig benstomme.
Huvudet skall vara rundat och väl breddat med rakt nosparti vars längd är i proportion till bredden.
Vid ögonens nederkant syns i profil en aningen markerad övergång till den svagt rundade pannan.
Ögonen är medelstora och rundade med svagt mandelformad ansättning.
Avståndet mellan ögonen skall ungefär motsvara ett ögas storlek.

Öronen
är medelstora, lika höga som breda vid basen, svagt rundade i toppen,relativt högt ansatta och tämligen upprättstående.
Avståndet mellan öronen skall ungefär motsvara ett öras bredd vid basen.
Pälskvaliten är inte mjuk men kort, släthårig,
spänstig, tätliggande, blank och vattenavvisande. Hanarna är oftast större än honorna.

REX: Det finns två sorters Rex, Devon Rex och cornish Rex. Devon rex: Det är en slank katt med långa ben, brett och trekantigt huvud med stora öron. Pälsen är kort, lockig eller vågig. Det är en busig, intelligent och lekfull katt. Den har ingen besläktad ras. Den behöver stort utrymme.

Cornish Rex: Det är en elegant katt av medelstorlek med avlångt, trekantigt huvud och flat skalle och stora, uppåtriktade öron. Pälsen är kort och lokigt vågig. Det är en livlig, intelligent och aktiv katt. Den har inga besläktade raser.

Russian Blue: Russian BlueFärger: Pälsen skall vara jämnt och rent blågrå med silverskimmer. Ögonen skall hos vuxna djur vara lysande gröna. Det är en medlestor till stor katt med graciösa rörelser och långa ben. Den här rasen är bara blå. Det är en tystlåten ras som är även tillgiven. Den har ingen besläktad ras.

OciCat: Det är en lång, stadig, välbygd katt med brett huvud och stora öron. Pälsen är kort, blank med tydliga fläckar. Det finns många olika färgvaritoner. Det är en intelligent och sällskaplig katt. Den har inga besläktade raser och rasen kommer ursprungligen från USA.


Upp

Siames: Det finns många olika färger på siamserna. Färgerna kan du se lite högre upp. Siamser har maskfärgen på de yttre punkterna alltså fötterna, öron, ben, svansen och huvudet. Det är en lång och elegant katt med väldigt blå ögon. Det är en livlig, nyfiken och intelligent katt. Besläktade raser: Orientaler, Angora, Balines, colourpoint korthår och Javanes. Långhårig motsvarighet: Balines och javanes.. den kommer från Siam som nu mera är Thilailand.

Brittiskt Korthår: Det finns många färger av brittisk korthår, bl.a. svart, choklad, blå och creme. Färgerna är samma som på perser som du kan se lite högre upp. Öronen är små och nätta och pälsen är kort, tät och med lyster. Det är en kelig och godmodig katt. Den har ingen långhårig motsvarighet.

Abessinier: Det är en stor, elegant katt med långa ben. Pälsen är kort och tät med minst dubbel tickning.
De olika färgerna är Viltfärgad, sorrel, blå, silver, choklad, lila, röd, sköldpaddsfärgad och creme.
Det är en intelligent, trevlig och sällskaplig katt. Den semilånghåriga motsvarigheten är Somali. Den kommer ursprungligen från Etiopien.

Burma: Det finns många olika färger på Burmor. Färgerna är de samma som på perser. Det är en medelstor katt som är muskulös.Öronen sitter brett isär. Pälsen är kort och glänsande. Som kattunge har den en ljusare färg som ska vara mörk när den är vuxen och set ska inte vara några spår efter tabbyteckning. Den är utåtriktad och intelligent, den behöver mycket uppmärksamhet. Sälkting: Tiffanie


Upp

Nakenkatt: Hårlösa katter har dykt upp på olika håll i världen, men inte förrän i Kanada 1966 föddes en sådan katt vars egenskaper ansågs vara värda att bevara. Det är en medelstor, välbyggd katt. Den är inte helt pälslös. Den täcks av ett mycket tunt dun. Det är en busig katt. Den har inga släktingar.

Exotic: Det är en medelstor och kraftig katt med långa ben. Pälsen är något längre än de brittiska kort håren. Färgerna är samma som perser färgerna eftersom den är släkt med persern. Det är en kelig och tillgiven katt. Släktingar: Perser och amerikanst korthår men mest perser.

Manx: Manxen är som ett brittiskt korthår fast den har ingen svans och högre bakben. Pälsen är kort och mycket tät. Alla färger är tillåtna på utställning. Det är en utåtriktad katt som bara är släkt med den långhåriga varianten Cyrmic.

Burmilla: Burmillan kom fram när man parade en Chinchillahane och en lila Burmahona. Pälsen är kort, skuggad och tät. Den är lugnare än burman, men mer utåtriktad än chinchillan. Den är även livlig, busig och kelig. Den kommer ursprungligen från Storbrittanien.


Upp

Hem igen