Startsida       Ella       Dagbok       Träning       Släkten       Bilder       Om rasen      Länkar     Gästbok

 

Hur beskriver man bäst en kelpie?

Kelpien påminner till utseendet något om schäfer men mindre. Pälsen är vattenavstötande och består av kort rakt täckhår och underull. Mankhöjden för en hane bör vara 46 - 51 cm och för en tik 43 -48 cm. Färgen kan vara helsvart, chokladbrun, röd, red&tan, black&tan, fawn (ljust gulbrun) och rökblå.

Karaktären på en kelpie är en utomordentligt vaken, pigg och synnerligen intelligent hund med ett milt och fogligt lynne och en outtömlig energi, lojalitet och plikttrogenhet. Temperamentet är alltså livligt och detta medför att kelpien kräver en hel del motion. Den är öppen och vänlig men samtidigt ganska självständig, och kan tänka själv och ofta förutse förarens önskemål. Under vallningsarbetet är detta en stor fördel, då den reagerar på djurens rörelser snabbarer än föraren. Den trivs bäst med att följa sin ägare överallt, men kan ligga lugn och tyst om man måste lämna den någon stund. Den är mjuk mot sin förare men inte vek i arbetet. Eftersom den är ganska självständig bör den fostras och tränas redan från tidig ålder så att den inte blir för oberoende och själv tar kommandot. Den är en ras som är rolig att arbeta med och den lämpar sig förutom vallning mycket bra till bruks, agility och lydnad.

Källa: "The Australian Kelpie Handbook" av Norm MacLeod´s
Informationsblad utgivet av Svenska Kelpie och Cattle Dog Klubben


 

 

Hittade följande på nätet:

Den Australiska Kelpien är en av de allsidigaste, funktionella, användbara och smidiga hundarna idag. Ägaren till en kelpie kan förvänta sig år av belåtenhet av denna hund som både är en arbetshäst och kär familjevän. Om du är beredd på att jobba med din hund och låta den naturliga intelligensen och talangen hos kelpien blomma, kommer belöningen bli enorm.

Den finaste egenskap en hund, oavsett ras, kan ha är att den är trofast. Det här får du, plus lite till med en kelpie. Har du någon gång ägt en förstår du vad jag menar. Kelpies är en mycket intelligent, aktiv och alert ras som inte gillar ett stillasittande liv. Den är en av de socialaste hundarna av alla och älskar sällskap mer än mat -nästan.
Kelpies är lätta att träna på grund av deras vilja och iver att lära. Kelpien har en förmåga att förutse vad som ska hända - ofta gör han saker innan du ger honom kommandot. För att träna en kelpie måste du ha tålamod och förståelse för hur rasen fungerar och du måste förklara saker för honom som om du förklarade något för ett intelligent barn. Den kan vara envis men är inte okuvlig.

Den Australiska Kelpien är beundrad för dess intelligens och arbetskapacitet runt om i världen och under de senaste tio åren har den utmärkt sig som lydnadshund i Australien, Nya Zeeland, Sverige och i Japan.
I Sverige är kelpien mycket använd som spårhund och räddningshund och visar även här upp sin mångsidighet.
Kelpien har också en plats som familjehund då de är lojala och trogna sin familj och de gillar att följa med sin familj överallt.

Den Australiska Kelpien är ett perfekt exempel på en äkta arbetshund; alert och kompetent i alla situationer.

Detta är fritt översatt från en bok och översättningen är kanske inte den bästa.
Källa: "Australian Kelpie, a complete and reliable handbook" by Steve Sloane
Länk till boken på amazon.com.