Vagnmakarens Nanobryggeri

Introduktion

Hembryggning är både skoj och enkelt. Med enkla medel går det att producera förbluffande goda drycker. Det får gärna bli en social aktivitet då man tillsammans med vänner pressar must, vaktar vörtkok och utbyter goda idéer och erfarenheter.
 
Hösten 2006 började jag att brygga tillsammans med två andra studenter i det lilla studentkollektiv i södra Lund som vi döpt till "Fast i 80-talet". Bryggning var ingalunda något nytt för mig; redan ett år tidigare hade jag provat på att brygga både ett rosenblads- och ett krus- och vinbärsvin. I mina hyllor står fortfarande flaskor, daterade tidigt 90-tal, som mina föräldrar en gång bryggt.
 
Vårt första projekt var en stor sats cider gjord på äpplen som växte utmed ett gammalt järnvägsspår, numera cykelspår. Samtidigt ägnade jag en hel del tid åt att läsa på om ölbryggning. Vårt första öl kom till i slutet av januari 2007 och därefter rullade det på. "Nanobryggeriet" döptes till "Vagnmakarens bryggeri" efter kvarterets och fastighetens namn.
 
Efter att kollektivet upplösts våren 2008 dröjde det nästan ett år innan jag återupptog bryggandet på egen hand och på ny adress. När tiden har tillåtit så har jag försökt att engagera mig i den svenska hembryggarrörelsen. Bl a var jag under ett års tid en av värdarna i podcasten Svensk bryggradio.
 
Lund den 8:e mars 2012
Hugo Forss

Cider

Cider är egentligen det enklaste man kan brygga. Jäst finns redan i äpplenas skal så allt man behöver göra är att pressa några tiotal kilo äpplen och därefter låta musten spontanjäsa. Den som vill vara på den säkra sidan tillsätter dock en förkultur på ale- eller vinjäst. Lite socker gör att alkoholhalten höjs vilket ökar hållbarheten.

Vin

Vin fås genom att man jäser på mosad frukt, bär, grönsaker eller andra växtdelar. För att komma upp i de rejäla alkoholhalter som ett vin kräver tillsätts ungefär lika mycket socker som bär.

Mjöd

Det finns en missuppfattning att mjöd är en slags öl. I verkligheten är det snarare en slags vin gjort på honung. Ren mjöd smakar ganska ointressant, därför är det vanligt att man smaksätter med örter, bär eller frukt. Bär och frukt i större mängd kan också användas för att dryga ut den dyrbara honungen. Mjöd smaksatt med frukt kallas ibland för björr och mjöd med malt för mjölska.

Öl

Öl är den av de fyra som kräver mest arbete. Det bryggs på säd, vanligtvis korn. Innan den går att jäsa på ska säden först mältas genom att man fuktar den så att den börjar gro och därefter torkar den. Därefter ska malten mäskas, d v s den får ligga i varmt vatten nån timme. När man väl silat bort malten återstår vörten, som är den vätska man jäser öl på. Lättast är att köpa färdigt så kallat maltextrakt (färdig koncentrerad vört). Allt man då behöver göra är att blanda det med vatten och humle och låta det koka 60 till 90 minuter. Därefter kyls och silas vätskan och jästen rörs i. Den ambitiöse hembryggaren köper dock malt av olika sorter och mäskar själv.

xhtml css