Iris

Irisarna har fått sitt namn efter det grekiska ordet för ”regnbåge”. Det passar bra eftersom de finns i regnbågens alla färger! Det finns två huvudgrupper: de med jordstam (rhizom) och de med lökformig knöl. Vi odlar främst arter och sorter av två grupper ur den första huvudgruppen; skäggbärande irisar som vill växa torrt och soligt och skägglösa irisar som vill ha mer vatten.
Dessutom har vi en del vårblommande sorter ur den andra huvudgruppen men de är tyvärr känsliga för våra fuktiga somrar och vill sällan blomma mer än två-tre år. Det är ett elände eftersom de är så vackra!

Nedan ett urval av de ca 70 arter och sorter som finns i trädgården.


Snöiris (Iris histrioides 'Angel Tears')
Jag börjar med de med knöl, eftersom de är tidigast på våren. Jag skrev att de är känsliga men som tur är finns det några undantag! Dessa tre hör till undersläktet Hermodactyloides.

Regnbågsiris (Iris (Reticulata-Gruppen) 'Katharine Hodgkin')

Regnbågsiris (Iris (Reticulata-Gruppen) 'George')
Vi odlar också en iris med knöl, som hör till undersläktet Scorpiris (junoirisar); den gula junoirisen. Den är senare och växer helt annorlunda.

Gul junoiris (Iris bucharica)
SKÄGGBÄRANDE IRIS

Vi började med att odla irisar ur gruppen med skägg (undersläktet Iris) men det var innan vi insåg att trädgården är mer våt än torr. En del har dukat under och andra blommar dåligt men även här finns undantag. Här är några av dem och de ÄR ståtliga! Först den ljust blå silveririsen och den senapsgula skäggirisen. Sedan olika sorter av trädgårdsiris. Man ser "skägget" tydligt i blommornas svalg.

Silveriris (Iris pallida)

Skäggiris (Iris variegata)

Trädgårdsiris (Iris (Germanica-Gruppen)
'Flavescens')

Trädgårdsiris (Iris Germanica-Gruppen)
.

Trädgårdsiris (Iris Germanica-Gruppen)
.

Trädgårdsiris (Iris Germanica-Gruppen)
.

Trädgårdsiris (Iris Germanica-Gruppen)

Trädgårdsiris (Iris Germanica-Gruppen)

Trädgårdsiris (Iris (Germanica-Gruppen) 'English Cottage')

Trädgårdsiris (Iris Germanica-Gruppen)

Rabattiris (Iris Sibirica-Gruppen)

Rabattiris (Iris Sibirica-Gruppen)
SKÄGGLÖSA IRIS

Mer och mer har vi gått över till de skägglösa irisarna (undersläktet Limniris) och främst de inom sektionen Limniris. Inte nog med att de växer bra i vår våta lerjord, de är också lätta att föröka med frö. Först ett urval av strand- och rabattirisar (Iris sibirica/Iris Sibirica-Gruppen).

Rabattiris (Iris Sibirica-Gruppen)

Rabattiris (Iris (Sibirica-Gruppen) 'Flight of Butterflies')

Strandiris (Iris sibirica 'Alba')
Många plantor har vi fått av vänner och bekanta och är utan sortnamn. De flesta ser ut ungefär som de överst. De nedan har vi köpt från olika håll, bl a från Tyskland. De är oftast större och maffigare och kommer inte långt efter skäggirisarna i prålighet. En del är t o m dubbla!

Rabattiris (Iris (Sibirica-Gruppen) 'Double Standard')

Rabattiris (Iris (Sibirica-Gruppen) 'Weisse Etagen')

Rabattiris (Iris (Sibirica-Gruppen) 'Blaue Wiesenmotte' ('Blue Butterfly'))

Rabattiris (Iris (Sibirica-Gruppen) 'Blaue Milchstrasse')

Rabattiris (Iris (Sibirica-Gruppen) 'Plissee')

Rabattiris (Iris (Sibirica-Gruppen) 'Strawberry Fair')

Rabattiris (Iris (Sibirica-Gruppen) 'Ahrtalwein')

Rabattiris (Iris (Sibirica-Gruppen) 'Blaues Schvweben')
Det finns också korsningar mellan olika arter. Korsningar där strandiris (Iris sibirica) och tuviris (Iris setosa) ingår kallas t ex sibtosahybrider. En sort är 'Sibtosa Queen'. Arten tuviris är inte heller dum.

Andra skägglösa arter är citroniris (Iris forrestii) och krypiris (Iris cristata). Eftersom jag sått citronirisarna så utfaller blommorna lite olika. Den söta lilla krypirisen får "bo" i en balja eftersom sniglarna tycker den är väldigt god. Den skiljer sig en hel del från våra övriga skägglösa irisar. Även denna hör till undersläktet Limniris men till sektionen Lophiris. Irisarnas släktträd är ganska komplicerat... Under sektionerna finns serier men jag tänker inte ens nämna dem!

Iris 'Sibtosa Queen'

Tuviris (Iris setosa)

Citroniris (Iris forrestii)

Citroniris (Iris forrestii)

Krypiris (Iris cristata)
Till sist svärdsliljorna. Den vanliga vildväxande känner väl de flesta igen men det är kanske inte lika vanligt att stöta på dubbelblommande eller vitblommande. Den "vita" är mer benvit än kritvit men mycket vacker.

Svärdslilja (Iris pseudacorus 'Alba')

Svärdslilja (Iris pseudacorus 'Flore Pleno')

Svärdslilja (Iris pseudacorus)
Jag räknar med att lägga ut fler iris-bilder allteftersom. Bl a väntar jag på att en del irisar, som jag dragit upp från kanadensiskt frö, ska blomma såsmåningom.