Kolla på lavar

Lite tips på prylar.
Samt lite plugghjälp (om man typ går på Moss och lav-kurs...).

Lupp

Köp en lupp med ca 10 gångers förstoring. För en del grejer kan det vara nice med 20 gånger (t ex knappnålslavar), men oftast är det bättre med 10.

Lupp kan du t ex köpa på naturbokhandeln eller hos en optiker. En av de billigaste (Ruper) brukar ligga på ca 190 spänn, den är ok men inte helt skarp.

Fundera på att köpa en lite dyrare. Kolla efter Triplet, achromatisk färgåtergivning, stort synfält och hyfsad kantskärpa. 20-gångers-luppar har nästan alltid sämre synfält (mindre diameter) och sämre kantskärpa, det får man ta. En lite finare lupp kan gå loss på 300-400 kr. T ex en Swift.

Ett alternativ är att shoppa på internet. Googla på loupe och gem (ädelstenar). Jag kan rekommendera 10-gångers-luppen Belomo från den vitryska försvarsindustrin. Man får dock beställa den från USA... T ex från Geo-Tools (ca $26 + frakt).

Fältmikroskåp

Ja, det är faktiskt sant! Med ett Pocketscope kan man kolla sporer direkt i fält, t ex om de är 1-celliga eller 2-celliga. Man gör ett vanligt prep och stoppar in i den lilla blå plastlådan. Sedan håller man den mot ljuset och kollar i det lilla hålet. Ca 150 gångers förstoring.

Ett pocketscope kostade ca $35 + frakt. Man kunde även beställa objektsglas och täckglas i plast, vilket är rätt praktiskt när man är ute. Dessutom fanns det en liten lampa att köpa till, men oftast fungerar det utmärkt att bara titta mot himlen. Tyvärr finns inte företaget som sålde dessa längre kvar. Möjligen kan Science Kit ha ett liknande.

Kemikalier

Flera lavar ändrar färg om man droppar t ex vissa kemikalier på dem. Detta kan man använda för att artbestämma dem. De vanligaste är kaliumhydroxid (K+) och Klorin (C+). För C+ går det alltså bra att köpa vanlig Klorin. Kaliumhydroxid sälj även under namnet kalilut, men det kan nog vara svårt att få tag på. Det räcker med nån enstaka pastill, så man kanske kan fråga på ett universitet.

UV-lampa

Vissa arter kan man skilja åt genom att den ena arten reflekterar ultraviolett ljus. Framför allt till bägarlavar (Cladonia) kan detta vara praktiskt. De UV-lampor som säljs i Sverige för sedelkoll och frimärken är inga höjdare. Helst bör lampan ha kortvågigt ultraviolett ljus (254 nm). Om man vill ha en portabel, hyfsat billig lampa rekommenderar jag UVG-4 för ca $45 + frakt. Den kan bl a beställas från Mineralogical Research. De var trevliga.

För att det ska funka krävs det att det är mörkt, så kolla på laven i en svart sopsäck eller mecka en liten burk. VARNING! Titta INTE in i lampan utan skyddsglasögon, du kan bränna sönder ögonen.