Blåsippor, vit- och gulsippor, svalört

En vår utan blå-, vit- och gulsippor (Hepatica, Anemone) eller svalört (Ficaria) är ingen riktig vår! Namnen blåsippor och vitsippor är rätt missvisande; det finns både vita blåsippor och blåa vitsippor och en massa andra nyanser dessutom. Fyllda former existerar också och är mycket söta!
Svalörten är också tidig och finns i olika färger, enkla och dubbla och med olika färger på bladen.

Nedan ett urval av de ca 50 sorter som finns i trädgården.


Blåsippa (Hepatica nobilis)
Jag börjar med BLÅSIPPORNA eftersom de är allra tidigast på våren. De vi odlar är av arterna blåsippa (Hepatica nobilis) och ungersk blåsippa (Hepatica transilvanica). Blåsipporna är opålitliga när det gäller färgen. Det finns vita, rosa, röda och prickiga och med enkla eller fyllda blommor.

Blåsipporna är lite nyckfulla och kan plötsligt försvinna. Å andra sidan så självsår de sig och kan dyka upp någon helt annanstans. Vi har myror på tomten och de hjälper till med att sprida fröna långa sträckor. Särskilt de vita och blålila verkar ha lätt för att gro. De kommer upp i gångar och mitt i perennrabatter och jag vågar inte flytta dem, utan de får vara kvar på de platser de själva valt. Den ungerska blåsippan gillar ett lite skuggigare, fuktigare läge. De sprider sig på bredden men jag har inte hittat några fröplantor.

Hepatica nobilis

Hepatica nobilis 'Freckles'

Hepatica nobilis

Hepatica nobilis

Hepatica nobilis

Hepatica nobilis 'Rubra Plena'

Hepatica nobilis 'Rubra Plena'

Hepatica nobilis 'Freckles'

Hepatica nobilis

Ungersk blåsippa (Hepatica transsilvanica)

Hepatica transsilvanica 'Elison Spence'

Hepatica transsilvanica 'Alba'

Hepatica transsilvanica 'Rosea'

Hepatica transsilvanica 'Elison Spence'Vitsippa (Anemone nemorosa)
Finns det något vackrare än en backe full av blommande VITSIPPOR? Alla dessa vita blommor som vänder sig mot solen. Men det betyder inte att en vitsippa alltid måste vara vit. Det finns t ex en hel massa olika blå vitsippor. Den blåaste vi har är ’Royal Blue’. ’Allenii’ är mer lavendelblå men är å andra sidan enormt storblommig.
Översta raden: Anemone nemorosa 'Allenii', 'Royal Blue', 'Lucia', 'Frühlingsfee'.
Mittersta raden: "Erik", 'Vestal', 'Blue Eyes', 'Pink Delight'.
Nedersta raden: 'Green Dream', 'Bracteata Plena', 'Bracteata', 'Virescens'.

Anemone nemorosa
Det finns även rosa men jag tycker de är lite av en besvikelse. De jag stött på börjar som vita och blir rosa först när de börjar vissna och det tycker jag är fusk. Det är vanligt även bland vitsippor i naturen. Jag tycker ’Lucia’ är den bästa rosa, även om den kanske egentligen ska kallas ljust lila.Anemone nemorosa 'Lucia'

Vildväxande Anemone nemorosa med mörka blad

Anemone nemorosa 'Hilda'
Sedan är det då de med fler kronblad än de vanliga. En del, som ’Hilda’, har bara några fler kronblad medan andra är helt fyllda. ’Vestal’ var min första bekantskap och jag tycker fortfarande att den hör till de finaste. En del sorter har dessutom lite blått i sig. Den fyllda formen ’Pink Delight’ är mycket fin men behöver ett soligare läge för att få bra färg.
Anemone nemorosa 'Pink Delight'

Anemone nemorosa 'Vestal'

Anemone nemorosa "Erik"

Anemone nemorosa 'Blue Eyes'

Anemone nemorosa 'Green Dream'
De gröna är nog mer underliga än vackra men jag gillar dem! De är gröna därför att ståndarna eller kronbladen eller både och omvandlats till vanliga gröna blad. ’Green Dream’ har fortfarande kvar sina vita kronblad men i mitten finns en liten kudde av gröna, finflikiga blad. 'Virescens' däremot är helt grön och ser väldigt prydlig ut, trots sin ”rufsighet”.Anemone nemorosa 'Virescens'Gulsippa (Anemone ranunculoides)
GULSIPPORNA (Anemone ranunculoides) är naturligtvis gula. De finns med enkla, dubbla och fyllda blommor. Det finns också en korsning mellan gul- och vitsippa - SVAVELSIPPA (Anemone x lipsiensis) - och den är blekgul. Den har verkligen drag från båda föräldrarna. Bland dessa finns sorter där bladen är mer eller mindre rödtonade under tiden de blommar. Fler sorter är införskaffade men jag har inga foton på dem än. De kommer!

Anemone ranunculoides ('Pompom'?)

Anemone ranunculoides 'Semiplena'

Svavelsippa (Anemone x lipsiensis)

Anemone x lipsiensis "Elin"

Anemone ranunculoides 'Semiplena'

Anemone x lipsiensis


SVALÖRT är ett ogräs men det finns många sorter som är trevliga att ha i trädgården; gula, vita, gröna, orange, fyllda och sorter med snygga blad. Allihop har glansiga kronblad.

Ficaria verna 'Salmon's White'

Ficaria verna cv

Ficaria verna 'Flore Pleno'

Ficaria verna 'Collarette'

Ficaria verna 'Collarette'
Bland de gula så är det dels de med fyllda blommor som är intressanta, dels de med avvikande blad. Den orange 'Aurantiaca' är varken fylld eller har speciella blad men är odlingsvärd ändå. ’Collarette’ är så tätt fylld att den har som en hård knapp i mitten av blomman. ’Brazen Hussy’ har så mörka blad att den nästan är svart (och nästan osynlig) när den kommer upp på våren. Det blir fin kontrast mellan de gula blommorna och de mörkröda bladen. ’Brambling’ har vackra spräckliga blad.
Ficaria verna 'Aurantiaca'

Ficaria verna 'Coppernob'

Ficaria verna 'Brazen Hussy'

Ficaria verna 'Brambling'
De vita svalörterna finns också i enkel och fylld form. De är inte kritvita utan snyggt benvita. Sedan har vi de riktigt udda formerna… Man ser knappt när den gröna svalörten blommar men den är rätt gullig. En liten rufsig kuriositet.

Ficaria verna 'Wisley Double White’

Ficaria verna 'Salmon's White'

Ficaria verna 'Green Petal'