Smått är modellen!
Ur Gefle Dagblad, skärtorsdagen den 8 april 2004

[04-04-08]
Nåja, rubrikordet om smått stämmer inte riktigt, för visst finns det modeller av ansenlig storlek på Järnvägsmuseet.

Båtköra i inomhuspoolFoto: Lasse Halvarsson
Gösta Andersson provar den bassäng som byggts för att visa radiostyrda båtar. Modellen av Karl har tagit 800 timmar att bygga.
– Jag har nog tagit 100 foton av orginalet när jag byggde modellen, säger Gösta.

Som till exempel det flygplan som Johan Nauwelaertz de Agé och Gunnar Rannström byggt. Den Hawker Hunter J 34 som de visar är i skala 1:6, det vill säga sex gånger mindre än förebilden. Eller Gösta Anderssons radiostyrda modell av Röda Bolagets bogserbåt Karl som är i skala 1:24.- Jag har nog alltid byggt båtmodeller. Det började ju en gång med barkbåtar, säger Gösta.

Jodå, nog är det en liten fläkt av pojkleksaker (modellbyggarna ursäktar säkert) över den utställning som öppnar i dag. För övrigt den första riktigt stora modellutställningen i Gävle sedan succén på Silvanum i början av 1980-talet.
- Då lär det ha kommit 40|000 besökare, säger utställningsansvarige Olle Andersson.
Till och med museichefen själv, Robert Sjöö bidrar till utställningen. Han har ("Till min hustrus glädje") tagit dit sin stora samling av plastmodeller av bilar.
- Det här är mina tonårssynder, säger han.

Hans samling är i skala 1:32, en skala som numera i stort sett är borta när det gäller bilbyggsatser. Numera är det 1:24 som gäller.
Robert Sjöö säger också, med en lätt underdrift, att det är en viss slagsida åt pojkdrömmar när det handlar om modeller.
- Därför är det roligt att Brita också är med, säger han.
Brita Planck visar nämligen resultatet av över 20 års skapande av ett dockskåp. Nej, det är inget dockskåp utan snarare en niorummare med ytterst noggrant byggda möbler, handsydda mattor med mera. Allt - utom några bestick i äkta silver - har Brita byggt själv.

Björn Roos vill slå ett slag för klippark. Ni vet de där som, åtminstone förr, var vanliga i veckotidningar. Han visar upp en samling av fyrar och svenska byggnader i en liten glasmonter. Under utställningen kommer barn att själva få chansen att bygga ett hus ur ett klippark.
- På internet kan man hitta massor av klippark. Jag hoppas att några ungdomar blir intresserade av att skapa något med sina händer, säger Björn.

Annars räcker det gott och väl att bara gå runt och studera alla de fantastiska modeller som finns på museet.

Anders Wennberg