BESÖKSADRESS:
Läroverksgatan 1
891 33 ÖRNSKÖLDSVIK
Telefon: 0660-88601, 88603
ÖPPETTIDER:
TISDAG-SÖNDAG KL 12-16
Gycklarmodeller inne i verkstaden

 

 

 

 

 

 


C
L
R N
G
Y
K
A E

Bror Marklunds åsikt var att varje människa har något drag av gycklarens karaktär och han själv delade gycklarens egenskaper.
Bror M har fastslagit att gycklarna representerade olika företeelser i samhället;samtidigt som han noga undviker att definiera vilka företeelser som menas avslöjar han att han skickat ut gycklarna för att säga något i hans ställe.

I Bror Marklunds arbetsbok beskriver han sitt arbetssätt när han arbetar, och på alla sidor i boken nämns gycklarmotivet när han experimenterar fram sina verk.

Boken kan betraktas som en konstnärlig dagbok.
Arbetsboken visar åtskilliga sidor där gycklarna består av huvud och händer, ofta fastsatta på en stolp
liknande kropp.
Men huvudet bär alltid den typiska mössan med tofsen.
Med sina gycklare visar Marklund på:snedfördelningen av resurser, som resulterar i att det föds våld, oförmåga att sätta sig in i varandras situation. Marklund använder sig av bildmaterial som visar på taggighet,
monotoni, kontaktlöshet osv. med sina gycklare.
Gycklaren är av tradition den enda som ostraffat brukar få kritisera personer, som till följd av sin ställning är oåtkomliga för vanliga människor.
Marklund kände för de svaga och utsatta i samhället och där ville han visa på hur ett samhälle kunde vara om man tänkte på individens behov och önskningar istället för abstrakta verbala tillhyggen som exempelvis "bruttonationalprodukt".
Men gycklarnas uppgift är också att underhålla. Han är akrobat, sagoberättare, musiker och mycket annat.

Cirkus Franconi var en stor fransk cirkus under 1800-talet. Namnet upptogs av Frans Lindberg som gjorde sin version till en av landets mest folkkära cirkusar och då främst i Norrland. Marklunds cirkusintresse har även tagit sig till personliga uttryck;Tillsammans med kamrater ordnade han i sin barndom cirkusföreställningar i vedboden någongång på 1920-talet uppe i Boden där han bodde från 1919 till 1927.
Musikinstrument och sång var (är) viktigt medium för gycklarna.

 

 

Tillbaka


Gipsskiss till bronsgycklaren  i Örnsköldsvik och Sundsvall

 

Färggranna gycklarmodeller från BM verkstaden i Ö-vik

Kan indianer vara gycklare?

 


© Kristina Kuikka Källskrift .. Håkan Larsson och EugenWretholm
Söka Bror Marklunds-stipendiet