PRESS REVIEWS

Värdig och vacker skildring av döden

Recension, Värmlands Folkblad 2006-11-02
REMEMBER ME / MYRA

I dessa dagar skildras döden mest som en skräckis. Aleksandra Rudnicka, dansare och koreograf i Karlstad, har letat fram ett annat och värdigare uttryck. Hon har letat fram det ur sin egen späda kropp, och flyttat det även till smidiga kollegan Carl Olof Berg, numera Stockholm.
Tillsammans fick de faktiskt publiken att gråta, när dansstycket Remember Me hade premiär i går. EGENTLIGEN ÄR DET två koreografier som "hittat varann", berättar Aleksandra. Den andra i ordningen har delvis visats tidigare: de vardagligt klädda dansarna utför sina vardagssysslor. Plötsligt, i sömnen, dör han. Hon drabbas av stor förtvivlan, som så småningom övergår i glädje över den egna levande kroppen och dess funktion, men förstås också i saknad.
Det är en tydlig dans, lätt att förstå utan förkunskaper, utförd till en sorgrapsodi av polacken Czeslaw Niemen.

HOME                  NEWS                  WORKS                 LECTURES/WORKSHOPS                  ABOUT                  PRESS                 VIDEO/PHOTO                  GUESTBOOK                 PÅ SVENSKA

DEN INLEDANDE AKTEN är helt annorlunda: drömsk, med mer svårtolkat symbolspråk, men otroligt vacker. Båda dansarna har nakna överkroppar, svepande svarta kjolar, ser rent skulpturala ut, eller kanske som figurerna på gamla grekiska amforor. Helt klart befinner de sig på andra sidan. De rör sig mekaniskt, på avstånd från varandra, till fragmentarisk musik. Efterhand blir rörelserna mer svepande, de båda hittar varandra och smälter samman, upphäver tyngdlagen. Påtagligt duktigt - såväl koreografi som utförande!

DET VAR också Aleksandra Rudnickas idé att koppla samman ett dansverk med visningen av Jonas Bergergårds kortfilm Myra. Den hade visserligen premiär redan vid årsskiftet, men passar bra så här vid Allhelgona. Flickan Myra och hennes pappa Tomas har förlorat sin mamma och hustru, och hanterar detta var på sitt sätt. Tomas med apati och alkohol, Myra genom att skriva brev till mamma, ringa och lyssna på hennes röst i telefonsvararen, oroa sig för att hamstern också ska dö - och torka upp pappas spyor. Lilla Mimmi Lepp gör en känslig tolkning av rollen. - Jag hade en otrolig längtan efter att visa något som var genomsorgligt, berättade manusförfattaren och regissören Jonas - och det lyckades han också med. Ytterligare en chans att dela sorgen finns på lördag.


Lena Bonnevier

Recension, Outlife, 2003 Alkemisten i dansform av strålande Rudnicka

Den magiska historien om den andalusiske herdepojken Santiago, skriven av Paul Coelho har nu tolkats i dansform av Karlstaddansaren Aleksandra Rudnicka. Herdepojken Santiago har en innerlig dröm om en underbar skatt och säljer sina får för att resa och hitta den. Under sin resa möter han en alkemist, ett möte som visar sig bli livsavgörande för honom. Historien om de skatter som Santiago finner på sin väg lär oss de viktigaste visdomarna: att lyssna till sitt hjärta, att förstå tecknen på livets väg och att följa sina drömmar. Denna berättelse gestaltas av Aleksandra Rudnicka som solodansare, Jonas Angerud som musiker och av Tobias Berger som film.
En magisk stämning sveper över publiken när Aleksandra Rudnicka inleder föreställningen med att hälla sand på scengolvet i fängslande rörelser. Musiken är inte att tala om, med ren skicklighet hanterar Jonas Angerud sina akustiska gitarrer. Det är många känslor och intryck som kommer över en den här kvällen. Intryck av att det alltid är behövligt med budskap av att allt är ett och att man ska förlita sig på universums krafter. Intryck av att det är modigt av Aleksandra att dansa solo i nära fyrtiofem minuter, efteråt ger publiken stående ovationer. Att den blev så varmt mottagen på premiärkvällen var ingen slump. Med enkla medel, trygg flödande dans, himmelskt ackompanjemang och konstnärliga kortfilmer skapad de en scenbild som man fastnade för. Alkemisten är lätt sagt en av de stora höjdpunkterna på den värmländska kulturscenen i år. Detta för att ingenting liknande gjorts tidigare och för att människorna bakom det förtjänar den utmärkelsen. Arrangörerna Vuxenskolan, Film i Värmland, Dans i Värmland och Dansstudion bör vara nöjda, Alkemisten var en megahit!

Frida Warnqvist Larsson

Klicka på bilden för förstoring!

----------------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------

”Publikens favorit var dock, med rätta, Aleksandra Rudnicka som framförde ett utdrag ur sitt senaste verk KRETS - Innovations, en ljuvligt tragikomisk skildring av mänsklighetens narcissistiska ådra.”

NWT om KRETS Innovations, 2008

 

"väldigt imponerande koreografi"

NWT om Cabarys Hjältar, 2008
 
"Alkemisten är lätt sagt en av de stora höjdpunkterna på den värmländska kulturscenen i år[...]efteråt ger publiken stående ovationer "

Outlife om Alkemisten, 2005

 

"Efter den 45 minuter långa dansföreställningen SAND i fredags tittade jag i mitt papper. Där stod rubriken SAND. Resten var tomt. Det betyder bara en sak. Jag blev för uppslukad av det som hände på scen och helt glömde bort att skriva."

NWT om SAND, 2005

"intensly-focused, intelligently detailed and dramatic solo"

The Herald om Border Line, 2001
 
"The one ray of light was Aleksandra Rudnicka's Border Line. Floating, dreamlike [...] Rudnicka uses space well and she certainly has a taut and supple body"

Scotland Sunday om Border Line, 2001
 
"en liten kropp som tycks gjord att böjas och vridas och virvla"

VF om Jag, Herulen, 2001
 
”En värdig och vacker skildring av döden.”

VF om Remember Me, 2006

 

”Ibland är det förödande vackert. Ibland skrattretande komiskt.”

VF om De som gav sig av, 2008

 

"Det är riktigt, riktigt bra gjort. Kan ärligt rekommenderas."

VF om KRETS, 2008

 

"Aleksandra Rudnicka som både i spöklika Svart Kammare och Individuo med musikern Jonas Angerud visade att hon kommer att bli en tillgång för den fortsatta utvecklingen av dansen i Värmland"

NWT om Aleksandra Rudnicka, 2002

----------------------------------------------------------------------------------------------------