Distansryttare på väg mot ...
Nyheter
Ny hemsida
Vi håller på att flytta vår hemsida till en ny adress. Den kommer då även få ett nytt utseende.

Alla uppdateringar och aktiviteter kommer att synas på den nya hemsidan, men den gamla kommer finnas kvar ett tag till. Den nya hemsidan innehåller även en gästbok där ni kan komma med synpunkter.

Den nya sidan hittar du här. Välkommen!

Grattis till Frida Ekström som blev årets sportkomet
Läs mer om Frida på P4 Kalmar.
Tävlingstermin 2012
Finns här
Hög tid att rapportera
Ryttare ska rapportera årets ritter till Siv Melkersson samt hinknissar så de kan få pris vid årsmötet. Inlämnas senast till 5 januari.
Guld och silver vid årets Smålands-DM
Våra ryttare tog guld och silver i smålands-DM vid årets Brantestadsritt. Anne Lidholm på hästen La Rhubarbe tog guld och Susanne Linderson på hästen Marry tog silver. Vi gratulerar till de fina placeringarna!
Framgångar i EM i Frankrike
Stort grattis till Frida o Zinner som klarade EM 16 mil i Florac. De kom på 23 plats i EM o 29 individuellt av 78 starter. Vann EM gjorde spanska Maria Alvarez Ponton på hästen Nobby. EM lag guld gick till Frankrike tvåa Spanien o trea Belgien. Individuellt vann Uae, Ali Khalfan Jahouri på hästen Kalifa.
Tjustritten 2011 - uppdat 11/9
Tack alla deltagare för en trevlig tävling!

Resultaten finns här (xls).

Propositionen för tävligen finns här

Ny deltagarförteckning finns här (excel)

Skiss över tävlingscentrum för Tjustritten 2011 här (jpg)

Ryttarbrevet finns här (docx) och här (pdf) och karta finns här

Nytt om tävlingsbanan Tjustritten
Våra delsträckor har som vanligt färgnamn: RÖD 30 km, BLÅ 30 km och GUL 20 km. På grund av en del problem med 2010 års blå slinga tar vi i år helt bort den. Nya BLÅ får samma sträckning som RÖD, men RÖD rids motsols, BLÅ medsols. På kartan från förra årets ritt är den sträckning vi nu ska använda markerad som RÖD slinga. Slutslingan GUL är i stort sett oförändrad, men kortad något. Vi har tagit bort asfaltbiten i början och första halvmilen är nu samma som början på RÖD.
Givetvis är den fina avslutningen kvar, en härlig mjuk skogsväg med utsikt över sjön Yxern och så ett långt upplopp ... med lika lång avsaktningssträcka!
Fler gratulationer
På Uppsalaritten kom Emilie Ekström/Ratero 3:a på 5 mil och Susanne Linderson/Marry och Kristina Hagevi/"Svenne" blev godkända (också 5 mil). Läs resultaten här.
Distansridning
Du vet väl att distansen har en egen hemsida, www.distansridning.se
Nya framgångar för klubben
Vid Göingeritten 120 km den 5 juni vann Tjust Distansklubbs Frida Ekström på Zinner på tiden 8.06.59. Det var en internationell tävling CEI **. På andra plats kom Johanna Videla/Karmenzita, Växjö DRS, på tiden 8.07.19. Kicki Hagevi och Super Extreem från Tjust Distansklubb blev godkända på 120 km. I den internationella ritten CEI* 80 km vann Jessica Holmberg med Maratschio från Simlångsdalens RF, och tvåa blev Tjust Distansklubbs Susanne Fahlström med Zaphir. Tvåa på 50 km kom en annan Tjustryttare: Emelie Ekström på Manzinni. Grattis allihopa och bra jobbat!
Grattis Karin och Nadajah!
Karin Bäck har tillsammans med hästen Nadajah ridit 30 km PP på Hökensåsritten den 7 maj. De blev godkända på tiden 03:14:23. Karin:
"Min och hästens andra ritt någonsin och vi båda tyckte det var jättekul så det lär definitivt bli fler ritter framöver. =)"
Grattis Frida & Zinner!
Ett lite senkommet grattis till Frida Ekström och Zinner efter segern i 16-milaritten i Gartow i Tyskland den 9 april. En fantastisk prestation! Grattis än en gång.
Medlemsinfo nr 1
Nu finns Medlemsinfo nr 1 för 2011 att läsa här
Utvärdering av Tjustritten
Styrelsen har träffats och utvärderat Tjustritten. Till hjälp har vi haft våra egna erfarenheter, omdömen från ryttare, hinknissar och markägare och även domarrapporten som Gitz Johansson, Kim Nelson och Lilian Tanneby skrivit.

Resultatet är övervägande positivt. Banan och banmarkeringarna var bra, inga djur har skrämts ut.

- Tack för det, kära ryttare! - men vi ska se till nästa år om vi inte kan lägga banan så antalet skrittsträckor på blå slingan minskar.

Tävlingscentrum ligger på en grusås och höll därför utmärkt för hästhovar och bilhjul. Om det går att ordna två infarter till nästa år ska vi göra det. Våra kontakter med markägaren är goda.

Som avslutning på domarrapporten står det: Mysig tävlingsplats med god stämning. Tävlingsplatsen utnyttjad på ett bra sätt. Alerta och trevliga funktionärer.

Tjustritten 2010
För alla nyfikna så finns resultaten från Tjustritten här [xls]. Ett stort tack till alla deltagare för en trevlig tävling! Priset för bästa kondition gick till ekipage 3 (Anne Brückner/Migrant)
Banändring på blå slingan
Här i Småland har det regnat rätt mycket på sistone och det märks på stigar och småvägar. Vi räknade med att det skulle räcka med de ändringar vi redan gjort på banan och som är med på kartan, men så blev det inte. Ytterligare en ändring blev nödvändig och den är på blå delsträcka efter drygt 21 km. Ryttarna har då passerat Hålbäckshult och rider mot nordost mot Kvarnnäset. Ungefär 500 m före Kvarnnäset kommer banan att ändras och där vägarna delar sig är det den _högra_ vägen som gäller. Banan går nu ner till Höghult, passerar den stora bra mötesplats som finns där, och går sedan rakt norrut förbi Bygget. Efter ca en kilometer ansluter den nya sträckningen till den som är utritad på kartan. Ett par hundra meter längre blir banan efter omläggningen, men å andra sidan slipper ni simma över Gröppleån... Givetvis är det den nya sträckningen som markeras ute i terrängen.
Tjustritten
Nu finns ryttarbrevet för årets Tjustritt här och deltagarförteckning här
Kartan finns här
Idag tävlar ...
Frida Ekström och Zinner rider 16 mil i Frankrike (Florac, resultaten kommer här) och Kicki Hagevi och Sol rider 12 mil (FEI) på Göingeritten. Vi håller tummarna!
Beskrivning och utdrag ur boken här >> . Pris: 120 kr inklusive porto, 80 kr vid direktköp
Ny banmarkering på Tjustritten
Det blir inga kalkmarkeringar på Tjustritten i år. De har ju fördelar, framförallt att man slipper åka runt och plocka bort dem, men de har också nackdelar till exempel att man inte kan se på dem vilken delsträcka man befinner sig på. Du som ridit hos oss i Tjust vet att vi alltid kallar de olika slingorna med färgnamn: BLÅ, RÖD eller GUL. Så markerar vi med snitslar och skyltar i slingans färg. Det ska vi fortsätta med, men på vägar och större stigar ska vi ersätta kalken med en, för oss, helt ny typ av markering.

Det nya systemet bygger på den färgkod för att anvisa riktning som alla distansryttare (?) känner till: rött betyder höger, vitt vänster och gult rakt fram.

Vi kommer att ha käppar nerslagna i vägkanten, 50 -80 cm höga. Längst upp är dessa käppar målade med den färg som anger riktningen. Nedanför är de målade med den färg som anger vilken delsträcka det gäller.

Låt säga att du rider på blå slinga ( så mycket måste du hålla reda på !) och närmar dig ett vägskäl. Du ser två käppar bredvid varandra: den ena är röd/blå och den andra gul/gul. Det betyder att du nu ska svänga höger, eftersom du rider blå slinga, men när du kommer till samma plats och rider gul slinga så ska du fortsätta rakt fram.

Givetvis ska vi bekräfta efter svängen att du ridit rätt. Det kan bli med en pinne (med ovanstående exempel skulle den vara målad med blått nertill och gult överst, alltså "fortsätt rakt fram") eller med en blå snitsel. Och som vanligt sätter vi fast våra snitslar med en klädnypa, för annars är det lätt att ta fel ute i skogen där det hänger snitslar lite här och där.

Stort grattis!
Det gick kanonbra för Frida Ekström och Zinner. De kom individuellt sjua i mästerskapet och i det svenska laget tog de guld.

Stort Grattis från Tjust distansklubb!
NBM
Tjust distansklubb har två som startar i Nordiska idag lördag. Kickie Hagevi på hästen Sol rider individuellt och Frida Ekström på hästen Zinner och är uttagna i landslaget. Läs mer om tävlingen här och följ resultaten under dagen här.
Tjustritten 2010
Propositionen till Tjustritten finns här: ridsport.se
Beskrivning och utdrag ur boken här >> . Pris: 120 kr inklusive porto, 80 kr vid direktköp
A9-ritten
Grattis till Kicki Hagevi/Sol som vann 8 mil och fick pris för bästa kondition. Ett grattis även till Frida Ekström/Zinner som blev godkänd på 16 mil. Båda tävlar för Tjust.

Mer info om ritten finns på http://www.distansivarmland.se/A9ritten2010.html

Upptaktsträff den 10 maj
Upptaktsträff den 10 maj kl 18.00 hos Kicki i Södra Vi. Vi kommer att prata om träning och tävling. Alla välkomna gamla som nya. Ev kommer Lena Sandberg att vara med och berätta om träning samt ge tips.
Välkomna!
Anmälan till Kicki Hagevi tele 076/1489551.
/Susanne Falström
Vårruset med mera
Vi kommer att ha ett lag i vårruset den 3 juni i Norrköping anmälan ska vi skicka in senast 10 maj så ring Elisabeth eller Siv . Vi var med förra året och var då sju pers. Kanon kul grej att göra. Känns att man gjort ngt så att säga :)

4juni är det grill kväll hos Kristina i Högsjöhorva. Ta med eget tilltugg och dryck.Grillen ser vi till att hålla igång. Möjligheter till övernattning finns.
Anmälan senast den 2/6 till Elisabeth Hjortvid tele 0490/24030, 070 2904540.

Lära sig karta och kompass,kan vara bra när man ska lägga banor etc. Vi har en orienteringskväll hos Elisabeth Hjortvid Ärnäs den 21/6 .

Utskick kommer till medlemmar om aktiviteterna.

Ha det gott /Susanne F

Årsmötet
Det blev inga större förändringar i Distansklubbens styrelse efter årsmötet. Susanne Fahlström valdes till ordförande på ett år till och övriga i styrelsen är Siv Melkersson, Lena Söderberg, Kristina Olsson, Susanne Lindersson, Elisabeth Hjortvid och Karin Gomér. Karin är ny, de övriga har varit med några år. (Mycket olika länge!) Cecilia Andersson lämnade sin plats, vilket betyder att klubben ska ha en ny sekreterare. Vem det blir avgörs internt inom styrelsen vid ett konstituerande sammanträde den 26 mars. Då fördelas också övriga poster, eftersom årsmötet bara väljer vem som ska vara ordförande.

Förutom de viktiga valen innebär ju årsmötet trevlig samvaro kring fikaborden, lotterier, prisutdelning och "Kvällens gäst". I år var det Ewa Webb som engagerat berättade om en spännande resa i Tibet. Många av oss skulle också vilja uppleva detta exotiska land!
Priser för säsongen 2009 delades ut:
Kilometerligan vanns av Emelie Ekström som ridit 330 km på tävling. Andraplatsen togs av Frida Ekström med 280 km.
Ziccos vandringspris, till den häst som gått flest km på tävling, gick till Sol ox, som klarat av 420 km.
Eldoors minnespris, till den häst som fullföljt den längsta ritten, gick till Zaphir för 120 km. (Sol och Zinner har också klarat 120 km, men Zaphir hade bättre tid.)
Veteranpriset till den häst som varit aktiv längst tilldelades Melker ox, som nu tävlat tretton säsonger.
Årets hinknisse blev Anders Simpson, som tjänstgjort flest timmar av klubbens alla duktiga medhjälpare.
Debutantpris för avklarad första 50 km-ritt fick Anne Lidholm, Malin Lagsten och Lovisa Milton.
Ett varmt GRATTIS till er alla!!!

Blåkulla första träningsritten
Enligt gammal god tradition rider vi en träningsritt på annandag påsk. I år är det 5 april och Siv Melkersson tar emot ryttarna på Dalby. Anmäl intresse till henne eller till Susanne Fahlström. De kan också svara på alla tänkbara frågor! Nästa ritt planeras till _Vimmerby 24 april_. Lena Söderberg ansvarar för den.
Tävlingstermin 2010
Finns att läsa här
Beskrivning och utdrag ur boken här >> . Pris: 120 kr inklusive porto, 80 kr vid direktköp
Resultat Tjustritten
Nu finns resultatet från Tjustritten här: pdf.

Om ni hittar några felaktigheter kan ni väl maila mig: nicjo987@gmail.com
Orkan(Fawor PL-Orchis PL) - Penelope(Pepi PL-Pruszja)
Tidsplan, deltagarlista och ryttarbrev för Tjustritten
Lördag 19 september 2009
8.00 Sekreteriatet öppnar på tävlingsplatsen i Brantestad
8.30 Veterinärbesiktning för klass 1, 50 km T, och i mån av tid
    även för övriga klasser.
9.30 Veterinärbesiktning för klass 2 och 3.
    Bangenomgång för klass 1.
10.00 Start för klass 1.  Bangenomgång för klass 2 (50 km CR)
10.30 Start för klass 2.  Bangenomgång för klass 3 (20 km PP)
11.00 Start för klass 3.

Deltagarlista i finns här: Excel (uppdaterad fredag 18/9).
Ryttarbrev finns här: PDF
Ny bok av Elisabeth Hjortvid. Läs mer om den här >>
Playday
I Skäfshult den 5 september. (En mil norr om Vimmerby)
Se bifogad informationsfil [doc].

Med vänliga hälsningar

Ewa Angantyr
Stall Ekbacken

Dagridläger
Dagridläger den 30 aug hos Siv i Dalby. Samling kl 11.00 fika ,lunch och fika ingår i priset av 200 kr. Det blir en ridtur på ca 1,5 mil. Sista anm.dag är den 24 aug till Siv Melkersson,tele 0490/60180.Välkomna.

/Susanne F

Simlångsritten
Frida och Zinner kom på 4:e plats i CEI 12 milen på Simlångsritten. Susanne och Zaphir kom 10,2 mil på 16-milen, innan han blev utesluten pga hälta.
Beskrivning och utdrag ur boken här >> . Pris: 120 kr inklusive porto, 80 kr vid direktköp
Extratjockt sommarnummer av Distanskuriren
Som medlemmarna säkert noterat har nr 2/09 av Distanskuriren ännu inte landat i era brevlådor. Orsaken är brist på aktuellt material, alltså framförallt från tävlingarna. Redaktören har därför bestämt att slå ihop nr 2 och nr 3 till ett extratjockt sommarnummer där till och med vår egen Tjustritt kan rapporteras. Det betyder slutet av september, men inget hindrar att den som har något att rapportera skickar sitt bidrag nu - innan det faller ner i glömskans svarta hål!
Orkan(Fawor PL-Orchis PL) - Penelope(Pepi PL-Pruszja)
Grattis Sol och Emilie!
I helgen,lördagen den 13/6, tävlade Emelie Ekström, Spångenäs, Tuna.
Hon red Sol, Dackeritten 8mil., och vann!! Tävlingen gick utanför Växjö.
Det var 12 startande ekipage i 8mils-klassen.

Allt gick enligt plan och Sol pch Emelie låg i täten tillsammans med en annan ryttare hela tävlingen.
De båda ekipagen skaffade sig ett försprång till de övriga ryttarna på ca 30 min.
1 km innan mål gjorde Emelie och Sol ett ryck vilket resulterade i att de gick över mållinjen som 1:a ca 30 sekunder före 2:pristagaren.
Emelie och Sol gick i mål på en snitthastighet av 15.7km/h.
Vid prisutdelningen delade veterinärerna ut ett hederspris till den häst som var i bästa kondition efter målgång, sk "Best Condition". Även det priset gick till Sol.

Medhjälpare på ritten: Lovisa Milton, Jennifer Florin och Ola Hagevi.

Den fortsatta planen för Emelie och Sol det här året är att starta Sydnärkeritten 8mil den 4/7 och JuniorSM Billingeritten 12 mil den 15/8.
Lovisa kommer sedan att tävla Sol 5mil på Tjustritten i september.

Lite bilder från ritten:

Ny bok av Elisabeth Hjortvid. Läs mer om den här >>
Propositionerna till Tjustritten godkända
Lördagen den 19 september arrangerar Tjust Distansklubb en ritt i markerna kring Brantestad, som ligger mellan Västervik och Vimmerby. Klasserna vi erbjuder är 50 km T, 50 km CR och ca 20 km PP. Mer upplysningar i propositionerna nedan!

Propositioner Tjustritten 2009

Beskrivning och utdrag ur boken här >> . Pris: 120 kr inklusive porto, 80 kr vid direktköp
Hästläger på Dalby
Lördag-söndag 11 och 12 juli blir det hästläger på Dalby, hos Siv Melkersson. Planeringen var först att ha lägret helgen innan, men det visade sig att det då kolliderar med en kurs i hästhantering som John Moore ska leda på Melgäng. (Den som vill vara med där tar kontakt med Ewa Webb eller Nils Nilsson.)

På Dalby blir det ridning, teori och praktik, och även körning för den som vill. Vi kan erbjuda hjälp med förberedelse till inkörning, till exempel skakelträning.

Lägret börjar med samling kl 11.00 på lördagen och slutar kl. 15 på söndagen med eftermiddagskaffe.

Anmälan till Siv eller Elisabeth senast måndagen 6 juli. Max 8 deltagare.
Pris inkl. mat och husrum 300 kr för medlemmar, 500 kr för icke medl.

Det här lägret passar utmärkt för den som är nyfiken på distansritt, men också för den som har en häst som behöver träna på att ridas ihop med andra hästar. Dessutom är det ett perfekt läger för den som bara vill ha en trevlig helg tillsammans med sin häst och med andra ryttare och hästar.

Orkan(Fawor PL-Orchis PL) - Penelope(Pepi PL-Pruszja)
Träningsritt 25:e april
Samling 10-1030 start 11.00 vid Lugnvik. Ritten blir ca 3 mil på två slingor ,fign vetgrind. Kostnad 100 kr/ekipage. Möjlighet att rida en slinga finns.
Vid frågor kontakta Susanne Fahlström. Tele: 070/6630648
Facebook
Marie-Louise Sandberg har startat en Facebook-grupp för Tjust Distans. Gå in och kolla på Facebook!
Upptaktsmöte inför den nya säsongen
Onsdag 25:e mars blir det en träff för alla ryttare, hinknissar och andra intresserade. Vi börjar kl. 19.00 och håller på till kl. 21. Platsen blir hemma hos Siv Melkersson i Dalby, Hjorted.

På programmet står träningstips från vår c-tränare Susanne, info om nya regler, nytt om årets tävlingar m.m. Hur planerar vi säsongen? Kan vi hjälpa varandra? Resa tillsammans? Ordna gemensamma "hinkställen"?
Klubben bjuder på fika med hembakat...

Anmäl att du kommer senast 23/3. Ring eller skicka ett SMS till Susanne F 070-66 30 648.

Beskrivning och utdrag ur boken här >> . Pris: 120 kr inklusive porto, 80 kr vid direktköp
Susanne ny ordförande
Susanne, Siv och Elisabeth är de tre som hängt med från 94 då klubben bildades, ja, ända sedan tiden då vi var en sektion i Tjust Körsällskap! Nu tyckte Elisabeth att det var dags för en föryngring på ordförandeposten och kliver åt sidan för Susanne Fahlström, men stannar kvar inom styrelsen. Lämnar sina platser gör Anita Birgersson och Lill Ekström, som båda har gjort ett gott jobb och önskas välkomna åter.
Ny i styrelsen blir Susanne Lindersson från Karrum. Välkommen i gänget!

Pristagarna för säsongen 2008:
_Ziccos vandringspris_ till Sol för 340 godkända km.
_Kilometerligan_ till Frida Ekström för 320 km
Andra plats till Kristina Hagevi 260 km
_Eldoors minnespris_ till Susanne Fahlström 120 km på Billingeritten
_Veteranpriset_ till Lena Söderbergs Melker för tolv säsonger som distanshäst
_Årets hinknisse_ till Anders Simpson som tjänstgjort 25 tim och 27 min på tävlingar

Orkan(Fawor PL-Orchis PL) - Penelope(Pepi PL-Pruszja)
Gör en insats för klubben och bli personlig sponsor
Nu har alla som vill stötta Tjust Distansklubb _som arrangör av ritter_ fått ett bra sätt att göra det på: Sätt in 100 kr (eller mer) på Tjust Distansklubbs plusgirokonto 92 42 071 - 0. Skriv: Till tävlingsverksamheten 2009 från XX (= ditt namn)

De pengar vi får in kommer oavkortade att gå till Tjustritten! Våra sponsorer kommer att få medlemstidningen Distanskuriren. Kopieringen av den är vi redan sponsrade med , så utskicket kostar bara föreningsporto och till det har vi redan fått bidrag från en medlem i klubben!

Vi ansöker om tävling 2009
Styrelsen har skickat en ansökan om tävlingsdatum för en TJUSTRITT nästa år. Det blir en lokal ritt och platsen blir Brantestad. Den ligger geografiskt väldigt bra till och alla ryttare som ridit där har tyckt mycket om banorna. Tidpunkten bestäms på arrangörsmötet, men september är mest troligt, eftersom det (som det ser ut nu) blir många ritter i maj.
Ny bok av Elisabeth Hjortvid. Läs mer om den här >>
Planer inför 2009
Styrelsen har varit samlad och diskuterat hur vi ska gå vidare efter den stora och mycket oväntade besvikelsen att ha tvingats ställa in Rökullaritten på grund av för få anmälda. På arrangörsmötet förra året ändrade vi tävlingsdatum just för att slippa hamna i kläm mellan andra ritter. Vad ingen då kunde tala om var att Rökulla varken skulle tilldelas någon deltävling i en cup eller få status av observationsritt. Så gick det som det gick.

Ändå vet vi att många, särskilt ryttare med stor erfarenhet både av svenska och utländska ritter, tycker Rökulla är en mycket bra ritt. Den erbjuder en omväxlande, vacker och tuff bana som är en utmaning både för ryttare och häst. Och våra arrangemang, inte minst funktionärerna, har genom åren fått mycket beröm.

Hos många ryttare har det blivit en vana att inte anmäla till och betala för en ritt i tid. Kanske de tror att det alltid går att efteranmäla? Men efteranmälningar (som åtminstone vi har brukat acceptera ända till dagarna före en ritt) förutsätter att minimiantalet är nått. Är det då nödvändigt med ett minminantal? Ja, eftersom det inte finns möjlighet att ordna tävlingar om de inte går ihop sig.

Kan inte sista anmälningsdag vara närmare tävlingen? Nej, inte om alla förberedelser ska hinnas med. (Man får faktiskt räkna med att arrangörerna kan ha ett jobb att sköta.) Det blir snärjigt nog ändå.

Ingen Rökulla nästa år
Vårt beslut har blivit att inte arrangera Rökulla nästa år. Men eftersom vi har svårt att tänka oss Tjust Distansklubb utan en tävling planerar vi en lokal ritt, 50 km och PP. Kanske i Brantestad, kanske någon annanstans.

Men förutsättningen för att den ska bli av är att vi har ekonomin i hamn _före_ ritten. Därför ska vi redan nu börja samla till en tävlingskassa. Vi ska till exempel ordna träningsritter under tävlingslika former och ta mer betalt än vi gjort tidigare. Pengarna vi får in går till ritten nästa år. När vi har så det räcker kommer vi att ansöka om tävlingsdatum, men vi gör det inte förr. Tanken bakom detta tillvägagångssätt är att, _om_ vi bjuder in till en ritt, ska vi inte ska behöva ställa in den, inte ens om bara några få anmäler sig.

Du som vill hjälpa till att rädda Tjust kvar som tävlingsarrangör kan alltså göra det genom att komma på våra träningsritter! Givetvis är också större och mindre sponsorer välkomna! Om du sätter in ett bidrag på vårt plusgirokonto 92 42 071-0 så ange att det gäller tävlingskassan 2009.

Nya presentationer
av Therese Dahlström och Lena Söderberg. Läs dem här.
Orkan(Fawor PL-Orchis PL) - Penelope(Pepi PL-Pruszja)
Träningsritten i Vimmerby den 6/4
Vi vill tacka alla som kom till oss på träningsritten för en mycket trevlig dag!
De som red 2 mil var :
Anna Ege, Torcla
Hanna Nelly, Hosec
Emelie Ekström, Manzinni
Therese Dahlström, Don Pedro
Lena Söderberg, Melker

De som red 1 mil var :
Anna-Karin Bälter, Don Pedro
Liselotte Johansson, Olle
Towe Kratz, Blue
Kicki Hagevi, Sol
Lovisa Milton, Melker
Therese Dahlström, Stjärnbull
Lena Söderberg, Wilda

//Lena & Therese
Bilder finns nu här här
Orkan(Fawor PL-Orchis PL) - Penelope(Pepi PL-Pruszja)
Bra infoträff med islandshästryttare
16/3 var Cissi och Elisabeth och informerade om distansritt på Garpurs medlemsmöte i Gamleby. Fjorton personer var där och det blev en lyckad kväll. Både de och vi konstaterade att det måste finnas massor av islandshästryttare som skulle tycka det var kul med distansritt. Vilken naturryttare vill inte rida på nya stigar och se nya bygder? Samarbetet ska alltså fortsätta. Vi inbjuder till träningsritter och givetvis till Rökulla under sensommaren. Att rida en PP där tyckte flera kändes spännande. Dessutom talade vi om att ha en gemensam studiecirkel i höst i elementär lädersömnad. Förr eller senare kommer en dag då något går sönder. Då är det bra att kunna göra en enkel lagning.
Presentationerna
Nu finns presentationerna under "Klubben" - "Våra ryttare".
Ny bok av Elisabeth Hjortvid. Läs mer om den här >>
Efterlysning alla ryttare i klubben gammal som ung!Vi vill att ni skriver en presentation av er o era hästar. Berätta lite om er själva (självbiografi) vad ni sysslar med, ritter hästar ni har o har haft samt era mål. Kort på er själva samt kusarna är naturligtvis önskvärt. Vi tänker presentera er på hemsidan.Först till kvarn får en påse morötter!!
Mejla Niclas eller skriv ett brev till någon i styrelsen så fixar vi resten.
Ny bok av Elisabeth Hjortvid. Läs mer om den här >>
Arrangörsmöte i Örebro
Susanne Fahlström och Elisabeth Hjortvid representerade klubben på arrangörsmötet i Örebro 21 oktober. Den viktigaste punkten där var att fastlägga tävlingsterminen för nästa år, dvs 2008. För klubbens del dök det upp problem. Av tradition har vi haft vår Rökullatävling första lördagen i augusti, men nästa år går inte det.
Helgen innan är nämligen lag-SM i Rimbo och från och med i år är distansen tio mil. Ingen idé att ens försöka konkurrera! I stället ska vi försöka ordna Tjustritten den 2 augusti och Rökulla den 6 september. Än så länge är det mycket osäkert hur det blir, men vi återkommer så snart vi vet mer. Frågan om DOMARKURSEN kom naturligtvis upp under mötet, men Distanskommitténs Bo Kjellgren kunde inte svara på när eller var det blir någon kurs.
Kanske i januari? Kanske i februari? Att det bör ordnas en domarkurs före säsongen 2008 är helt klart (det borde ha varit en 2007) men det är också klart att många av dem som skulle komma på kursen, om de visste om den i god tid, inte kan göra sig lediga med kort varsel. Det är tråkigt för sporten att det blivit så här.
Lyckad träningsritt i Gamleby
Fredagen 19 oktober ordnade Tjust Distansklubb en träningsritt i markerna runt naturbruksgymnasiet i Gamleby, numera "Gamlebygymnasiet". Hela 22 ekipage kom till start och det var en härlig blandning av hästar, från araber och halvblod till rejäla "nordisar" och haflinger. Alla skötte sig väl och samtliga ryttare kunde vid slutbesiktningen visa hästar "i form att fortsätta".

Ritten var kort, men det mesta som ska finnas på en riktig ritt var med. Förbesiktning, bangenomgång, första slingan (5-6 km), besiktning, 15 minuters paus, andra slingan (4-5km) och slutbesiktning.

Matilda Birgersson var den som ordnat ritten och hon ska verkligen ha ett stort fång blommor - "höstglöd" borde passa! - för ett jättefint jobb. Under själva ritten hade hon hjälp av Susanne och Linda Fahlström, Elisabeth Hjortvid och Anita Birgersson.

Att allt flöt på så bra berodde till stor del på Matildas kloka taktik att låta ryttarna starta i grupper om tre och tre med tre minuters mellanrum. Det gjorde att de tre (!) "veterinärerna" Susanne, Matilda och Elisabeth hann med pulskontroll och travprov utan att det behövde bli någon stockning.

Det här gör vi om!
Gunilla Carlsson rider i Grand Canyon
Gunilla och ett gäng hinknissar är på väg till USA och en femdagars distansritt i Grand Canyon. 80 km varje dag på en hyrd häst. Om detta äventyr berättar Gunilla i en blogg som lätt går att hitta på www.tidningenridsport.se

Vi i Tjust Distansklubb håller förstås tummarna!
Ny bok av Elisabeth Hjortvid. Läs mer om den här >>
Rättelse - DM för Småland på Hallandsritten
Tyvärr blir det inget lag-DM för Småland på Hallandsritten, utan enbart individuellt DM. Det gick inte att få in en lagklass i tävlingsplaneringen och kanske var det lika bra, för det krävs längre framförhållning för de klubbar som vill ställa upp med lag. Vi hoppas på nästa år!

Den 5 september träffades styrelsen i Tjust Distansklubb och bland besluten som fattades var att ställa sig bakom ett förslag att låta DM för Småland avgöras på Hallandsritten 28 oktober.
Individuellt DM går över 80 km, lag-DM över 50 km, precis som det skulle vara på Rökulla.
Blir det för få anmälda till en DM-klass ställs den in.
Läs om Susanne och distansritt i Ridsport
I tidningen Ridsport nr 16 finns en trevlig artikel om distansritt med många goda tips för den som vill pröva på denna ridgren. I egenskap av c-tränare har Susanne Fahlström svarat på frågor och gett råd. Både rena nybörjare och den som varit med ett tag har utbyte av att läsa artikeln.
Billingeritten 18/8
Billingeritten har på kort tid blivit en etablerad ritt. Klassen 80 km hade i år 34 startande, däribland två från vår klubb: Pia/Noblesse och Susanne/Zaphir. De gjorde som vanligt en god insats och kom i mål som nummer nio och tio. Vann gjorde Ingrid Boström på Amigo El Caballo. Fem blev uteslutna.
Med på Billingeritten (CR 50 km) var också Frida/Zinner och kunde glädja sig åt en godkänd ritt införd i tävlingsboken.
Mer om Rökulla
I år hade vi både DM för Småland och final i Smålands Cup som lockbeten och dessutom fler klasser än någonsin.
Det hjälpte inte. Den dagen anmälningstiden gick ut hade sex (!) ryttare betalat. Efter några dagar var det nitton, så i och för sig var beslutet att ställa in inte svårt att ta, för efter Tjustritten (en bra tävling men med alldeles för få deltagare) kunde vi inte gärna ro iland en förlust till.
Vi i Tjust Distansklubb var totalt oförberedda på den här smällen och säkert är det fler än vi som undrar vad som var anledningen. Var det enbart andra ritter före och efter och ett annat distansarrangemang samma dag i distriktet (!) eller var det något mer? Vill ryttarna enbart ha flacka grusvägsritter så är förstås en backig omväxlande bana som Rökullas en alldeles för stor utmaning.
Naturligtvis kommer vi att försöka få en konstruktiv diskussion på höstens arrangörsmöte när nästa års tävlingstermin ska läggas fast. Det är så mycket förhandarbete med en ritt att vi knappast fler gånger kommer att satsa, om vi inte anser att ritten har bra utsikter att kunna genomföras med ett deltagarantal som gör att klubben inte gör en ekonomisk förlust.

SMÅLANDS CUP kom alltså bara att omfatta två tävlingar: Tjustritten och Dackeritten. Gunilla Bergenstråhle och Lars-Erik Johansson är de båda ryttare som skulle gjort upp under finalen i Rökulla, men som nu får dela på segern. Grattis! När priset kommer att delas ut är inte klart, men på Distansgalan vore väl trevligt?
Rökulla inställd!
Rökulla är i år inställd på grund av för få anmälningar.
Ny bok av Elisabeth Hjortvid. Läs mer om den här >>
Grattis!
Pia Haglund Olsson och Noblesse har gjort en fin prestation - igen! Tvåa på Simlångsrittens 80 km med tiden 5:24:32, 15,2 km/tim. Futtiga sju sekunder efter Amanda Kalmeyer/Cargash från Danmark. Simlångsritten var SM i år och här vann Ingrid Boström sin tionde titel, den här gången på Wearst. Grattis säger vi!
Wearst var värst (!) även förra året, men i år var första gången distansen var 160 km. Till sist må väl sägas, att även om Wearst uttalas "värst", så betyder namnet inte det, det är helt enkelt ett ryskt vägmått (ca 1 km) och stavas normalt verst. Men när det gäller hästars namn är det nog normalt att inte stava normalt...
Hökensåsritten
Två ekipage från klubben deltog i Hökensåsritten. Det var Elisabeth Hjortvid/Castor och Matilda Birgersson/Edward.
Båda satsade på 50 km T och båda klarade sig godkända. Elisabeth och Castor fick tiden 3:45:36, Matilda och Edward 4:28:22. 19 startade och "de våra" hamnade som nr. 9 respektive 14 i mål. Läs mer om ritten på Billinge Distansridklubbs hemsida.
Ställningen i Smålands Cup
Den andra deltävlingen i Smålands Cup, Dackeritten, är avklarad.
Alla godkända ryttare får 150 p, precis som på Tjustritten, och de placerade får tilläggspoäng alltefter placeringen. Dackeritten hade fem placerade och då fick vinnaren 155 p och den sist placerade 151 p. Inför finalen, 50 km T på Rökullaritten, ser ställningen ut så här:
300 p  Lars-Erik Johansson, Gunilla Bergenstråhle
155 p  Jannike Klasén
154 p  Per Finnman, Anna Högberg
153 p  Paulina Fridlund, Louise Eriksson
152 p  Susanne Fahlström, Helena Fritiofsson
151 p  Maria Hagman Eriksson, Ellen Sveningsson
150 p  Charlotte Tillman, 
		Isabel Haglund Olsson, Anna Schuber, 
		Lena Söderberg, Cecilia Victorin,
		Caroline Pont, Ida Lövbacker, 
		Anneli Gardelin, Maria Zaninotti, 
		Monica Eicker, Carl-Göran Forster,
		Barbro Kindberg, Madeleine Fridlund, 
		Bert Norrman, Anisette Magnusson, 
		Elisabeth Hjortvid
Tjustryttare på Dackeritten
Fem ryttare från klubben deltog i Dackeritten 16/6. Så här gick det för dem: Susanne Fahlström/Zaphir ställde upp på 120 km, red in på tredje plats av sex startande. Tid 9:32:32, 12,6 km/tim.
Isabel Haglund Olsson "Pia"/Noblesse och Lena Söderberg/Melker satsade på 80 km. De gjorde sällskap, men Lena utgick på egen begäran, sedan Melker råkat ut för en hälta. Pia fortsatte och blev tvåa ( 17 startade, 5 ej godk.) på tiden 5:31:43, dvs 14,7 km/tim. Snyggt jobbat - igen! - av det strävsamma teamet Pia, Noblesse och Janne. I den största klassen, 50 km T, startade 19 ekipage, varav 13 fullföljde, däribland Elisabeth Hjortvid och Castor.
Deras tid blev 4:42:32, dvs 10,8 km/tim.

I 50 km CR hittar vi en debutanthäst, Zinner, riden av Frida Ekström. De klarade av sin femmil på 4:31:59, dvs 11,3 km/tim.

Grattis, grattis!
Var håller ni hus, ryttare?
Distansdagen 6/6 på Brantestad bjöd på strålande väder, vacker och omväxlande bana,20 + 6 km, väl markerad och med ridvänligt underlag. Klubben bjöd på korv me´brö ... och alla var glada och på gott humör - det var bara en sak som fattades: ryttare och hästar! Tre kom. Det skulle i och för sig varit fyra, men även det är alldeles för få, håll med om det!
Skriv nu och berätta varför ni inte kom.
Ny bok av Elisabeth Hjortvid. Läs mer om den här >>
Lite bilder
Bilder från Tjustritten finns nu här. Ett stort tack till Hans Andersson för bilderna.
Grattis Pia!
Stort grattis till Pia (Isabel) Haglund Olsson och Noblesse som vann 80km på Göingeritten.
Ställningen i Smålandscupen
Per Finnman/Aquila Viby 154 poäng
Paulina Fridlund/Tennessee 153
Susanne Fahlström/Zaphir 152
Maria Hagman Eriksson/Wigor 151

Alla som fullföljde (se resultatlistan) har 150 poäng. Nästa ritt i cupen är Dackeritten 50 km T den 16 juni.
Tjustritten 2007
Ett stort tack till alla ekipage som deltog i Tjustritten 2007.

De placerade i tävlingsklassen 50km blev:
 1. Per Finnman/Aquila Viby - Hoburgs Ridklubb - 14,89km/h
 2. Paulina Fridlund/Tennessee ox - Skånska Distanssällskapet - 14,87km/h
 3. Susanne Fahlström/Zaphir ox - Tjust Distansklubb - 14,80km/h
 4. Maria Hagman Eriksson/Wigor ox - Rönninge Kör och Ridklubb - 14,43km/h
Tilläggas kan att alla ekipage blev godkända.

En rättad resultatlista finns nu i excel- och pdf-format nedan.
Felet var att sträcka 2 i tävlingsklassen hade fel längd (29km istället för 21km) vilket gjorde att medelhastigheterna för sträcka 2 blev fel. Tack till Anna Schuber som upptäckte felet.
Grattis
Isabel "Pia" Haglund Olsson och Noblesse till en väl genomförd Vedemaritt. Bilder och resultat finns på Skånska Distanssällskapets hemsida
Dags att anmäla sig till Tjustritten,
den första deltävlingen i Smålands Cup!
Fredag 20 april går anmälningstiden ut till Tjustritten. Missa inte det datumet. Det går att efteranmäla, men det kostar 200 kr extra.
I år har vi och Växjö (Dackeritten 16/6) en rolig nyhet för alla femmilsryttare: Smålands cup.

Bara att genomföra de tre ritterna Tjustritten, Dackeritten och Rökulla ger 150 poäng, alltså 50 p för varje godkänd ritt. Utöver det kan man få extrapoäng om man placerar sig.
Exempel: vid 7 placeringar får vinnaren 7 p, nummer 2 får 6 p osv ända till den sist placerade som får 1 p extra utöver de 50 grundpoängen.
OBS att cupen gäller 50 km tävling.
Träningsritt - uppdaterat
Träningsritt i Lugnvik lördagen den 14 april kl. 11.00. Inbjudan finns här [pdf]
Nu finns det bilder från träningsritten här. Det var 15 ekipage och ett strålande väder.
Kilometerligan 2006
Nu finns en kilometerlista för 2006 . Listan finns i pdf-format här och i excel-format här.
I listan finns också gamla resultat från 1995 och framåt.
Smålands Cup
I år får alla 50-km-ryttare chansen att tävla om ett nytt fint pris: Smålands Cup.
Tre ritter ingår, Tjustritten 5/5, Dackeritten 16/6 och Rökulla 4/8.
Reglerna är enkla. Varje godkänd ritt ger 50 poäng. Den som dessutom placerat sig får extra poäng. Om till exempel de fem snabbaste blivit placerade (antalet placerade beror ju på hur många som startat) får vinnaren 5 p, den som kommit tvåa 4 p, trean 3 p, fyran 2 p och den femte och sist placerade 1 p.
Om tio ryttare blivit placerade delas det ut tio extrapoäng enligt samma system.
Viktigast är alltså att klara alla tre ritterna!
Propositioner för 2007
Nu har propositionerna kommit för årets ritter.

Proposition för Tjustritten den 5 maj finns här[pdf]
och propositionen för Rökulla 100 den 4 augusti finns här[pdf]
Lyckat läger
Helgens läger i Odensvalehult blev lyckat. Det samlade sex entusiastiska ungdomar. Snön kom på lördag eftermiddag efter tvåmilsritten. Puh! Söndagsmorgonen var det framridning till ridhuset med en känsla av att vintern var på väg.
Vi kommer att ha uppföljning under vintern med olika teman. Kom också gärna med förslag.

Vid förfrågningar kontakta Susanne Fahlström 070/6630648 eller e-post usse90@bredband.net
Bilder från träningsritten
Träningsritt i Lugnvik 23 km med veterinärgrindsträning.

Torsdag 17 augusti


Nu finns det bilder från ritten här (Tack till Monica Karlsson)
Ny bok av Elisabeth Hjortvid. Läs mer om den här >>
Resultat för Rökulla lag-SM 2006
I lagtävlingen var de fyra första lagen:
 1. Växjö Distansryttarsällskap
 2. Bogesundslandets Ryttare
 3. Årsta Sportryttare
 4. Rönningens Kör och Ridklubb

Fullständiga lagresultat här[pdf]

Individuellt var de första:
 1. Lena Sandberg-Nilsson/Diip
 2. Yvonne Ekelund/Barett (Bästa kondition)
 3. Anne Brückner/Scandal Gigolo
 4. Cecilia Hellesen-Hansen/Hendrix
 5. Monica LaRade/Diakon ox
 6. Eva Mourujärvi/Pracja ox
 7. Annie Johansson/Grande
 8. Ingrid Boström/Kislon
 9. Anna Hildenborg/Wearst
 10. Gunilla Carlsson/Martec
 11. Karin Knutsgård/Tindra ox
 12. Lena Andersson/Wielki Pan

Sammanfattning av de individuella resultaten här[pdf]
och de fullständiga individuella resultaten här[pdf]

Med reservation för ev. felaktigheter. Hör av er om eventuella konstigheter till nicjo987@gmail.com

Lite bilder från tävlingen finns här.
Det kommer troligtvis fler senare. Är det någon som har några bättre bilder får ni gärna maila dessa till mig.

Inför tävlingen:
Nu finns det ryttarbrev [pdf] och banbeskrivning [pdf] för lag-SM den 5:e augusti.

Preliminär startlista i pdf-format här(2 aug). Läs även Sant och osant om Rumskulla och Pelarne [pdf]
Sveriges Radio - Kalmar
Lyssna på ett inslag om distansritt med vår egen Susanne Fahlström. Från programmet "Halvtid" den 10 maj.
Länk till inslaget (kräver RealPlayer)
Länk till Halvtids hemsida
Sammandrag från årsmötet
Läs om årsmötet här [pdf].
Susanne klar C-tränare!
Klubben har fått en "egen" c-tränare i distansritt: Susanne Fahlström. Att Susanne dessutom är den av våra ryttare som ridit längst, både sammanlagt och på en enskild tävling (16 mil) känns riktigt bra. Det betyder ju att hon har den praktiska erfarenhet av sporten som är så viktig för en tränare. Vi gläder oss mycket och ser fram mot ett givande samarbete!
Ny epost-adress
För er som vill ändra/lägga till/kommentera saker angående hemsidan, skicka breven till nicjo987@gmail.com istället. Den gamla adressen kommer att sluta fungera inom kort.
Ryttarlista för 2005
Så här långt red våra aktiva på tävlingar under 2005
Obs! Det framgår inte av den här listan om ryttaren ridit en eller flera hästar

Matilda Birgersson 380 km
Elisabeth Hjortvid 370 km
Susanne Fahlström 360 km
Lena Sandberg Nilsson 350 km
Lena Söderberg 130 km
Emelie Ekström 60 km
Cecilia Victorin 50 km
Frida Ekström 50 km
Linda Fahlström 50 km
Kajsa Johansson 50 km
Clara Rylander 50 km
Elsa Cecilia Andersson 50 km

Kommentar till det sista namnet: Cecilia Andersson finns redan sedan många år på den officiella svenska distanslistan. För att särskilja ryttarna måste Cecilia från Tjust tävla under sitt fullständiga namn.

En pdf-version för utskrift finns här
Barbacka
I program tre i SVT:s serie Barbacka var det ett reportage om Matilda Birgersson. För er som missade det går det att se från Barbackas hemsida, svt.se/barbacka. Välj "Titta" och sedan "Program 3".
Smålandsmästare från Tjust
Elisabeth Hjortvid och Castor ox vann Ölandsritten 80km som gick av stapeln den 18 september. De blev också Smålandsmästare individuellt och Castor vann även bästa kondition. Vinnartiden var 5 timmar och 26 minuter (14,7 km/h). Trea på DM blev Lena Söderberg på hästen Melker från Tjust. Matilda Birgersson och Clara Ryhlander från Tjust blev godkända på 50km tävlingsklass.

Fullständiga resultat finns på Ölands Distans- & Fritidsryttarsällskaps hemsida under länken "Resultat Ölandsritten".

Nu finns det även en artikel ur VT här.
Vi har fått i hop till en ko!!!
Ko-priojektet rullar på och vi har precis passerat 1800:-. Det vill säga att vi har fått i hop till en ko. Jättebra jobbat. Självklart så fortsätter projektet och kanske kan vi skänka fler kor så småningom.
Vill du läsa mer gå in på www.erikshjalpen.se
Klart barnen skall ha en ko!
Alla vi inom distanssporten har nu chansen att vara med och hjälpa de allra fattigaste barnen i Indien till ett bättre liv. Genom ett samarbete med biståndsorganisationen Erikshjälpen samlas nu in pengar i samband med en del distanstävlingar. Alla kan vara med och dra sitt strå, alla bidrag är välkomna stora som små. Tanken är att pengarna ska gå till kor. En ko kostar 1800:-, då är den både veterinärbesiktigad och försäkrad.

De familjer som kan få en ko är ytterst fattiga, de äger ingenting. Genom att få en ko ändras hela deras tillvaro till det bättre. Kon ger mjölk och kalvar som de kan sälja och på så vis kan de ge barnen både mat och skolgång. Kon är också en stor hjälp i det lilla jordbruk de bedriver. Familjens ställning i samhället höjs, då de helt plötsligt äger något. Det uppväger en låg kasttillhörighet i Indien.

Så håll utkik efter "mjölkkannan" att stoppa en slant i på Tjustritten eller sätt in pengar på postgiro: 90 09 28-3 Erikshjälpen. Glöm inte att märka talongen med 369903 Ko-projekt, distansritt.
Vill du läsa mer gå in på www.erikshjalpen.se

Ps.Rökullaritten inbringade 520:- (+ ev. insättn.direkt på postg.)

/Lena Sandberg Nilsson
Kilometerlistan
Från och med 2005 kommer även tävlingar på 50 km att räknas när kilometerlistan gör upp. Hittills har enbart tävlingar på 80 km och längre räknats.
Clear round-ritter räknas däremot inte, oavsett vilken sträcka man ridit. Så har det varit förut och därvidlag blir det ingen ändring, inte i år i alla fall.
Träning
Är ni intreserade av att få träna för instruktör. Agneta Egermo i Tuna ställer upp, hon har ett nytt ridhus så vädret stör inte. Det är främst markarbete som gäller. finns intresse så ring Anita Birgersson 0490-70015 eller mejla birgersson.anita@teliacom
Helger måste det bli för Agneta är fullbokad i veckorna.
Anita!
Årsmöte och tioårsfirande
Den fjärde februari 2005 var det tio år sedan Tjust Distansklubb hade sitt första årsmöte. Värt att fira!
Som vanligt samlades vi i Hjorteds trivsamma församlingshem. Det ligger bra till i klubbens "utbredningsområde". Drygt trettio personer hade kommit. Inte illa för en klubb med ca femtio medlemmar!
En styrelse valdes och vilka som nu sitter i den kan du läsa ut på annat håll på hemsidan.
Du kan också hitta en fullständig förteckning över alla priser som delades ut.
Efter förhandlingar och prisutdelning var det dags för en festmåltid och när vi hunnit till kaffet äntrade hedersmedlemmen Kim Nelson talarstolen och berättade distansminnen. Det blev en fin avslutning på en fin kväll.

Priser och diplom säsongen 2004 [pdf]
Tio års historia [pdf]
Pröva på m.m.
Ni som ska rida en pröva på ritt, glöm inte att ryttarlicens och grönt kort erfodras samt att övriga regler enl TR distans och gemensamma bestämmelser gäller. Även giltigt vaccinationsintyg krävs.
För att ta grönt kort kan du kontakta Bertil Wilen Målserums ridskola Västervik tele 0490/17080 eller någon annan ridskola.
För barn under 13 år gäller förälders gröna kort.
För licens ringer du Elisabeth Hjortvid 0490/24030.
Tävlingsreglementen finns att beställa på ridsport förbundet eller låna av någon.Lycka till.

Mvh Susanne.F