ICE Power möter Thiel & KRELL

Detta äventyr började med att jag via mail berömde vår värds otroligt snygga hifi rum och frågade om jag fick använda hans bilder i en ”tråd” på www.Hififorum.nu. Snäll som han är så gick det bra och så undrade han lite om ICE Power, hur det var. Jag sade att ICE kunde komma på hembesök någon gång och så fick jag och min kompis en inbjudan till vår värd, sedermera också Thielägare, KRELL fantast, mm.

För mig var detta otroligt spännande av flera anledningar. Dels så har jag länge haft ett intresse för Thielhögtalare och ibland "drömt" om de mindre modellerna CS 2.3 eller 3.6. Att vår värd hade flaggskeppet CS 6 hemma var otroligt spännande. (det finns en modell, CS 7.2, som  är större) Bara att få chansen att höra denna anläggning var något att verkligen se framemot. Att jag som bonus fick ta med mitt hembyggda ICE Power och spela i denna anläggning var en otrolig bonus.

Jag tycker ju att ICE Power är ett väldigt bra slutsteg men saknar "tunga" referenser. Här fick jag chansen att jämföra det lite med ett KRELL slutsteg för närmare 75 000 kr. Om ICE Power kunde gå ur detta möte med hedern I behåll så skulle det vara ett slutsteg som jag utan problem borde kunna leva med länge framöver.

Då man kommer in I rummet möter man denna trevliga och mycket estetisk tilltalande syn. Elektroniken står I snyggt uppställt på rad under mängder av cd skivor.

Lyfter man blicken så ser man de majestätiska och mycket snygga Thiel CD 6 I kortändan på rummet. Mellan högtalarna står två madrasser staplade med tjocka gardiner framför. Thielhögtalarna är 3-vägare med slavbas. Diskant och mellanregister är I samma koaxialelement, under detta sitter en 10" bas och under detta en 12" slavbas. Alla element är tillverkade av Thiel själva. Högtalarna är fanerade I Amerikansk körsbär och finishen är mycket hög. Nypriset för ett sådant par är ca 90 000 kr och de finns fortfarande I produktion (2003). Under högtalarna sitter SundCare SuperSpikes.

De ursnygga bänkarna kommer faktiskt från IKEA !!!!! Lådorna är för övrigt fyllda med cd skivor och DVD skivor. Cd skivorna på hyllorna ovanför elektroniken fungerar även som diffusor, en himla vettig idé som jag säkert kommer att planka framöver. Elektroniken vi lyssnar på är Krell HTS 7.1 processor, Krell KAV-3250 slutsteg och Wadia 22 transport. Denna Krell HTS 7.1 används även som DAC då Wadian bara agerar transport. Vår värd hade tidigare en Wadia DAC som han sålde då han ansåg att Krellen lät mycket bättre. Han har även haft hemma en del annat och testat, tex. Advantage S-1, men föredragit ljudet från Krellen.

Signalkablarna kommer från SILK och är givetvis I XLR utförande. Både högtalare och en del av kablarna är tweakade med Bybees. Nätkablarna är de numera nästan obligatoriska JPC 2.5. Högtalarkablarna är nu den del som härnäst skall uppgraderas. Nu sitter den I sammanhanget väldigt billiga Supra Ply 3.4s I anläggningen. Detta är förvisso en väldigt prisvärd och på intet sätt dålig kabel. Den lever dock inte riktigt upp till den övriga nivån I anläggningen. Innan den nuvarande möbleringen gjordes satt Kimbers Monocle XL I anläggningen. De blev dock för korta I den nuvarande uppställningen. Uppgradering är dock på G.

Slutligen så fanns också en analog signalkälla I form av en väldigt snygg och välljudande (vi lyssnade) Ariston skivspelare med Ortofon pickup. Vi spelade en Stevie Ray Vaughn skiva som vi hade både på vinyl och cd och föredrog alla tre vinylåtergivningen. Den spelade med bättre bas, mera liv och bättre ljudbild.

 

Lyssnadet

Vi började med att spela skivor i denna makalösa anläggning i ca 3 timmar. Vi spelade medhavda skivor och vår värd spelade sina skivor. Det gav hela tiden mersmak och man kände att ”bara den skivan, och bara den låten, och efter den så….” osv. Detta är en anläggning som lockar till mer musikspelande. Den spelar inte tröttande TROTS att vi spelade på ovaligt hög ljudvolym ibland.

 

Skall man dela upp saker och ting så är kontroll det första man tänker på, sedan dynamik. Detta lyssningsrum ställde till ovanligt små ”problem” så man kunde koncentrera sig på musiklyssnandet i första hand.

Basen var imponerande torr och djup, det hördes att det är STORA högtalare/membran men inga tendenser till sladdrighet. Ljudbilden var stor och återgivningen oansträngd. Om det är något man kunde anmärka på så var det någon ”mördarskiva” som kunde bli lite vass i toppen. Min kompis hade med sig en ”mördarskiva” med Sarah Brightman som han brukar köra då han vill vara elak mot anläggningar….. På det stora hela spelade det dock otroligt bra och detta var helt klart en av de anläggningar jag hört som spelat bäst. Rakt in på top 5-listan alltså. Jag började nu känna mig lite orolig, bestämde att om ICE Power kommer upp i 75-80% av denna återgivning så får jag vara mer än nöjd. Om inte får väl sökandet fortsätta för min del…

 

Här har ICE Power gjort Krell sällskap på bänken.

 

ICE Power då?

Efter dessa timmars lyssnande tog vi en liten paus för att fotografera och koppla om slutsteg. Ut med Krell och in med ICE Power. Sanningens ögonblick närmade sig och med allt inkopplat fick vår värd sätta sig i sweetspot och spela sina skivor. Ingen känner ju anläggningen och rummet så väl som han. Jag tänkte att ICE Power är ju kallt efter att ha varit urkopplat så länge, det kan ju vara en förmildrande omständighet….

Vår värd spelade en skiva, mumlade lite, satte på en andra skiva, pustade lite och spelade en tredje. Efter tre skivor som han känner väl, i sin egen anläggning som han också känner väl stänger han av och säger ”Det är solklart, ICE Power spelar klart bättre än KRELL:en” !!!!  Efter detta följer uttalanden som ”Det är chockerande bra”, och ”förbluffande”.

Vi spelar fler skivor, byter platser och kunde alla hålla med, ICE Power spelar renare i toppen än vad KRELL gjorde. En del svåra skivor som var ”på gränsen” i toppen med KRELL är nu betydligt mjukare och mer lättlyssnade.  Basen är bättre definierad och det känns som om den spelar djupare.

Efter att ha kommit över denna chock, för mig glädjechock, så kopplar vi tillbaks KRELL slutsteget i anläggningen. Det spelade ju så bra tidigare och vi vill ha lite bekräftelse på om vi hört rätt med ICE Power inkopplat.  Denna återgång till KRELL blir också något av en chock. Plötsligs känns ljudet tunt, kantigt och ointressant. Ofta är det lättare att höra skillnader om man går från något bättre till något sämre och att här återgå till KRELL slutsteget visade detta med tydlighet.

 

Vad skall man då säga om detta hembygge kontra KRELL slutsteget?

 I och för sig har detta hembygge kostad ca 10 000 kr bara i komponenter så något lågbudgetbygge är det inte. Dessutom lär det helt sakna andrahandsvärde, lär inte gå att försäkra och inte ha någon egentlig ”status” utåt sett och kommer aldrig upp i samma finish som ett Krell slutsteg eller andra steg i denna prisklass.

Ljudmässigt är det dock fantastiskt bra och att få denna bekräftelse gjorde mig väldigt glad.

 

Till sist

Avslutningsvis vill jag tacka vård värd för dagen. Det var väldigt generöst att ta emot oss, ge oss mat, spela skivor och diskutera hifi en hel dag. Det var otroligt snällt och trevligt. Jag får också tacka för möjligheten att få höra en så trevlig anläggning och att dessutom få spela med mitt hembygge i denna anläggning!!!!!! Jag fick ut en massa saker av denna dagen. Dels fick jag ut att Thiel fortfarande är en väldigt intressant högtalare och jag hoppas verkligen fåtillfälle att höra tex. CS 3.6 framöver. Jag är dessutom VÄLDIGT tacksam för att jag för mitt eget sinne och min ro fått bekräftat att ICE Power är ett så bra slutsteg att jag inte behöver söka något annat om jag inte är ute efter en helt annan karaktär. Detta hembygga kan konkurrera med de riktigt tunga och dyra fabriksbyggda slutstegen. Sist men inte minst har jag fått med mig att belysningen i ett rum givetvis SKALL vara fjärrstyrd.

 

Tack för mig

 

StefanB

 

Uppföljning

Nu I februari 2004 kan jag meddela att vår värd gjort en massa ändingar I sin anläggning. Tex så är KRELL slutsteget är sålt och ersatt med ICE Power baserade monoblock från Norska EMBLA Audio.