"Nat King Cole - En musikalisk historia"

Med Kjell Öhman vid pianot och Rune Gustavsson på gitarr,Hans Backenroth på Bas och jag själv vid mikrofonen har jag turnerat nu ett antal år med denna musikaliska historia om Nat King Coles liv och hans musikaliska livsverk. NKC blev ju den första riktiga "superstjärnan" med över 50 milloner sålda skivor under sin korta karriär som både "jazzpianisten som influerat de flesta senare instrumentkollegor, inkl. Oscar Peterson och Kjell Öhman" och "smörsångare" med en enorm publik över hela världen

Föreställningen är en musikalisk monolog om denne fascinerande legends musikaliska historia, från uppväxten i Chicago till hans allt för tidiga bortgång. Lyssna till de odödliga sångerna som förförde en hel värld: Sweet Lorraine, Mona Lisa, Route 66, Too Young......

"Velvet boys" Finns även på CD

Pianisten och organisten Kjell Öhman har som studiomusiker medverkat på mer än 3000 grammofoninspelningar. Han har framträtt mycket i radio och TV, bl.a i caféprogram och på Lasse Berghagens allsångskvällar på Skansen. Kjell har sysslat med musik i hela sitt liv och blev yrkesmusiker direkt efter att han gick ut skolan. Kjell Öhman började som tonåring turnéra med Kurt Kimsjös dansorkester och hamnade sedan i Telstars. Han har också släppt några skivor i eget namn, varav somliga hör till vinylrariteterna som i dag eftersöks världen över av samlare. Kjell spelade under några år med Svend Asmussen. Kjell hör till de pianister som önskas som ackompanjatörer till många världsnamn, vid deras framträdanden i Skandinavien. Dessutom spelade han med Monica Zetterlund innan hon drog sig tillbaka från rampljuset. Kjell Öhman säger sig ha svårt att välja favoritinstrument... Han säger: Jag spelar "allt som har svarta och vita tangenter." Kjell och Claes har samarbetat under lång tid i många olika konstellationer från duo till den aktuella 10-mannasättningen med 5 saxar, B3 Hammond, komp och sång i "Öhman & Janson VSOP". Kjells Hammondorgelteknik saknar motstycke i branschen och hans kvalitét som arrangör är toppklass. Det kan du hoppa upp och sätta dig på!

Rune Gustafsson hör sedan början av 50-talet till en av våra allra främsta jazzmusiker. Ett tag hördes Rune Gustafsson gitarr på var och varannan svensk skiva. Han var en av våra mest anlitade studiomusiker som genom sin mångsidighet och flexibilitet passade i de flesta sammanhang. Rune har även bakom sig en rad egna skivor bl.a Move som 1977 gav honom en gyllene skiva. Han har även varit involverad i flera andra produktioner som tilldelats den utmärkelsen.
Under åren har Rune samarbetat med en rad av jazzens internationella storheter, bl.a. Benny Carter, George Russel, Dizzy Gillespie, Stan Getz och Zoot Sims. Med den sistnämnde gjorde Rune två skivor. Den sista "In a sentimentile mood" kom att bli Zoot Sims allra sista. Runes tonspråk i improviserade solon är subtilt personligt och står i en egen klass inom den internationella jazzen. Som om inte detta var nog är han en humorist och underhållande som få i den inre kretsen av kollegor och vänner. Han har faktiskt ett offentligt förflutet som humorist, tillsammans med gode vännen och musikantkollegan Egil Johansen. Så det så!

Hans Backenroth är en av de mest eftersökta basisterna i Sverige. Han har spelat med bl.a Putte Wickman, Arne Domnérus, Bengt Hallberg,Ulf Wakenius, Rebecka Törnqvist och Anders Widmark. Redan vid 13 års ålder började han spela elbas i ett rockband, för att några år senare spela i ett fusionband. 1985 övergick han till att spela kontrabas och flyttade därmed från Karlstad till Stockholm för att kunna vidareutbilda sig på musikhögskolan. Här träffades Hans och Claes genom Anders Widmark och Hans började som bassist i " Claes Janson Band ", där även AW ingick på piano. Samt understundom även Kjell Ö på B3! " Backis' "basspel tillhör det bästa man kan sjunga till och påminner starkt om en annan gigant, tillika " backenrothsk husgud ", Ray Brown. Och hör se'n!