"En musikalisk berättelse om Cornelis Vreeswijk"

Claes och Kjell

Jag har tillsammans med Kjell Öhman åkt landet runt nu i över 10 år och framfört

"Sagan om den flygande holländaren" av Åke Arenhill

Cornelis Vreeswijks liv blev ungefär som i en visa av Cornelis Vreeswijk.Han levde den klassiske äventyrarens liv, rikt på händelser, drastiskt, melankoliskt, burleskt, ömsint och ibland även tragiskt. Han kunde ha varit Den fjärde musketören, den stackars väpnaren Sancho Panzas okände broder, förföraren Errol Flynns men också Groucho Marx munvige polare.

Det fanns en flykt av tidlöshet över Cornelis. Han var oerhört tydlig, kändes alltid nära men ändå undflyende. Hans bortgång år 1987 blev som en parentes av hans liv, idag känns han mer levande än någonsin. Han är ständigt aktuell, åtgången pa hans CD är milt sagt strykande, han förekommer ungefär varje dag i radio, syns ibland i teve, är ständigt omtalad men stundom också förtalad.

Många av Cornelis visor skildrar de utstötta, han tar parti för människorna på skuggsidan och med en förtrogenhet som kanske de flesta känner orsaken till. Han levde hårt väjde aldrig för betongen i tillvaron. Men han hittade alltid liljekonvaljer även där stålskor trampat.

Det är vad denna föreställning berättar.

Text: Oscar Hedlund

Föreställningen framför vi av tradition alltid på Cornelis födelsedag den 8 augusti, eller näst inpå om den 8:e, som i år, infaller på den söndag som vi firar Cornelisdagen på Mosebacketerassen.

I år alltså den 9/8 i Rikssalen på Stockholms slott.

Aktuellt