[Böckernas första rader]   [Hela romanen Omöjligt]
[Det är jag som är Gry] [Gry: Hej, Amerika!] [Gry i Julkalendern]

Jan får en vän

Min första bok efter massor av refuseringar i många år.
Jan, en blyg kille, möter Ann-Charlotte, en tuff tjej som skjuter med pistol. Långsamt blir de vänner. Det handlar alla mina böcker om: att bli vän, att förlora en vän, att bli mer än vän...
En ny upplaga fick titeln Professorns hemlighet.

Jan och Ann-Charlotte får en idé
Titeln var inte min idé. Jag kallade boken Stackars Bruno.
Han var son till en svart amerikansk soldat och en tysk kvinna. Några år efter andra världskrigets slut kom han till en svensk fosterfamilj och fick Jan och Ann-Charlotte till vänner.

Älvpirater Första boken om barnen i Gerpen: Mik, Sören, Annika, Jocke, Patrik. Gerpen var det namn jag gav åt Mjälga, byn där jag föddes.
Varje författare kommer snart underfund med att det är bäst att skriva om det man känner till.
Min far och min morbror hade berättat om hur de krigat mot en by på andra sidan Dalälven. Sant eller inte, who cares? Huvudsaken att det blir en god historia.
Jag blandade deras berättelser med eget material, upplevt och påhittat.

Hemligheten Andra boken i Gerpen-serien.
Gatan där jag föddes heter Pelles Krok. Den mynnar ut i Träskogatan. Nu befolkade jag byn med figurer, unga och gamla. Det var härligt att hitta på! Somt var till och med sant...
En av huvudpersonerna i Hemligheten är en mystisk man som kallar sej don Carlos.

Joakim, kallad Jocke Hur känns det att tvingas flytta från kamraterna till en ny plats, där man inte känner en själ?
Jocke kommer från Skåne till Gerpen i Dalarna. Och genast råkar han in i ett mysterium. Mik och de andra gerparna hjälper honom.

Miks fiende Mik är nog lite av mej själv. I varje fall bor han i mitt barndomshem i mitt pojkrum med alla böckerna och utsikten norrut över Dalälven.
En irländsk pojke bor ett tag i Gerpen och utmanar Mik som ledare för gänget.

Sören och silverskrinet Sören, tjock och lat och inte särskilt modig, följer sin kusin Charlie till Irland. Innan han reser ger don Carlos honom ett silverskrin och säjer:
Skydda det med ditt liv. Och hitta en man vid namn Flynn och ge det till honom.
Sören fick uppleva många äventyr på Irland, mitt älsklingsland på jorden.
Boken är ett slags roadmovie, med ganska mycket action.

Kalle Karolina En bok för mindre barn om Mårtens besvikelse när han får besök av en kusin. Han är en tjej!
Och tuffare och mer uppfinningsrik än han själv.
Det tar tid att bli vän med henne...

Annika på en söndag Annika Marilyn Pettersson, som älskar sötsaker och hatar tandläkaren, får ta ansvaret för sin bror Patrik och fadern Klas. Kaos uppstår, för Annika är inte precis den husliga typen. Lyckligtvis har hon en kompis som hon kan lita på: Mik.

Jonas´ hämnd Boken bygger på en händelse i min barndom.
Jag fick en kanot, en kanadensare, av en god vän som hette Yngve. Han hade byggt den själv av trä och duk. Den var stadigare och tyngre än vanliga kanadensare, och försedd med årtullar.
Jag riggade upp en mast och fick vårt hembiträde att sy ihop två rullgardiner till ett segel. Sen kunde jag både paddla, ro och segla på Dalälven.
Jag älskade kanoten.
En morgon när jag kom ner till älven låg kanoten sönderslagen och fylld med stenar sänkt på djupt vatten. Det var en chock.
Jag visste vilka som gjort det och jag svor att hämnas. Men förövarna var starkare och brutalare. Det blev ingenting av med hämnden.
 Långt senare skrev jag en bok om händelsen i stället.
 Boken skrev sej själv. Jag höll i pennan bara för syns skull.
Äntligen, efter tio böcker, tyckte jag att jag visste hur jag skulle skriva i fortsättningen: realistiskt, rakt på sak, inga fantasifulla utsvävningar.
Nästa bok blev Men mars är kall och blåsig, en fantasifull, crazy, orealistisk historia på skoj.
Författaren bestämmer inte, det gör stoffet. Storyns personer bestämmer.
PS. Många år efteråt tog jag emot Kopparbergs läns landstings kulturpris vid en middag på Grand Hotel i Falun. Ordföranden, Yngve Nyqvist, som höll talet, var ingen mindre än den pojke som byggt min kanot och lämnat den till mej.
I mitt tacktal höll jag upp boken Jonas` hämnd och berättade om dess tillkomst och överlämnade boken till Yngve. En cirkel var sluten.

Ung man med kamera Under en period i mitt liv gick jag omkring med en kamera om halsen och plåtade som en vettvilling, helst folk som inte visste om det.
Mörkrumsarbetet var lika roligt.
Om en sådan ung man skrev jag en bok 1961. Han heter Janne. Janne är springpojke på en ortstidning. Hans dröm är att få bli reporterfotograf.
En dag får han chansen att intervjua och plåta en 90-årig f d tiokampare.
Men gubben har rymt hemifrån för att söka upp och gifta sej med sin ungdoms älskade, en cirkusprinsessa.
Det blir en roadmovie igen, som börjar i Söromsjön i Dalarna och går via Motala till Charlottenlund utanför Köpenhamn.

Björn med trollhatten Somliga böcker vill inte bli skrivna. De spjärnar emot, envist och elakt, likt synålar som blundar när man försöker trä i tråden. Man får slita med stoffet i evigheter, skriva om, radera, slita sitt hår, ge upp och börja igen.
Andra böcker skriver sej själva.
Allting finns där. Det är som att se en film inombords, man bara skriver av.
Så var det med Björn med trollhatten.
Jag halvlåg på en soffa vid en fönsterrad med en bandspelarmikrofon i handen och pratade in boken. Efter fjorton dar var den klar.
Björn hade ögonproblem. Det visste, och vet, jag vad det är.
Han bar glasögon och blev mobbad av kompisarna när han inte kunde ta lyra när de spelade brännboll.
Nedanför mina fönster fanns en gammal trädgård med ett fallfärdigt trähus. Jag såg för min inre syn hur Björn klättrade över staketet till trädgården och smög genom häcken till en park, där han hittade en förtrollad hatt.
Björn klättrade upp i en lönn. Tillsammans med en tjej vid namn Barbro gömde han sej i ett källargarage.
Så småningom kom boken ut och en kille vid namn Sven Lindholm vid Sveriges radio i Luleå spelade in den för TV. Filmgänget tog scener i den gamla trädgården, i parken, i trädet och i garaget. Det var enkelt. Allting fanns.
Liksom Björn fanns i mitt huvud redan från början. Jag behövde bara kalla på honom.

Men Mars är kall och blåsig Den här boken är bara skoj, science fiction ljusår från realism.
Men den bygger på realistisk grund, det måste all orealism göra.
Hjälten, Frank Ärlig, är polis och spelar ishockey i Leksands berömda lag och är statist i Himlaspelet varje år.
En dag landar ett tefat på Bus Jerk Erikssons åker i Leksand och Frank kidnappas i en skottkärra av Tott, prinsessa på Mars. Hon är förföljd av general Ky, som vill göra invasion på jorden och gifta sej med Tott.
Men Tott vill gifta sej med Frank. Han får stora skälvan. Mor Anna har varnat honom för "oknytt folk och utsocknes jäntor som vill dra dej i fördärvet, pojken min. Tids nog så träffar du en söt och rar dalkulla, som du kan gifta dej med".
Kan en jänta vara mer utsocknes än från Mars? Men hon talade dalmål. Hur kunde det komma sej?
En väckelse gick fram över trakten i Nås i Dalarna år 1568. Många Nås-bor utvandrade till Jerusalem, vilket Selma Lagerlöf har berättat om.
Samma år landade ett rymdskepp från Mars i Nås och en fredsväckelse gick som en löpeld över byn. Ett femtiotal personer följde med till Mars. De grundade en koloni där. Tott var ättling till de första immigranterna.
Så kan det gå.
De två första kapitlen talade jag in på en bandspelare i min Citroën ID 19 på väg till ett möte med min förläggare.
Frank och Tott ror i kyrkbåten Jugen Jon, Frank gömmer sej i ett hölass och blir lätt sårad av en högaffel som general Ky sticker in, de flyger i tefatet till Paris, till Spanien och lyckas fly från skurkar, hängande under buken på baggar i en panikslagen fårhjord. Äventyren fortsätter i Sahara och Kairo och på Korfu.
En roadmovie på land, till sjöss, i luften, i öknen och på havet.

"Bogserbåten" Det hände sej att goda vänner till mej och min fru, Lisbeth och Jan, reste till Söul i Syd-Korea 1968 och hämtade ett litet flickebarn, Kim Anna Elisabeth.
Jan dokumenterade resan med en filmkamera. Den filmen ingick senare i ett tv-program jag gjorde med titeln Trams. Från början hette programmet Elaka gubben, men jag ändrade titeln när regissör och skådisar mesade till allting.
Jan och Lisbeth tutade utanför vårt radhus och Lisbeth strålade och ropade:
- Vi är med barn!
Vi hade en dotter i samma ålder, Åsa. De blev lekkamrater.
Anna var ett livligt barn, vig som en akrobat. Tidigt klättrade hon mot höjderna med hjälp av stolar och skåplådor och balanserade orädd på räcken och staket.
Och så konstaterades ett höftfel, som band henne i lasarettssängen i flera månader.
Om den tiden skrev jag en liten bok som heter Den magiska tavlan.
Inspirerad av Kim Anna skrev jag en bok om en liten sydkoreansk flicka, Eta, och en gammal halvblind sjöman, Axel. Manuset kallade jag Mindanaos ögon, efter en ö i Sydkinesiska sjön, där Axel råkade ut för skeppsbrott.
Mitt förlag, Bonniers, låg på manuset i exakt 364 dagar utan att ge besked. Ursinnig ringde jag upp och bad att få manuset tillbaka.
Redaktören ville vänta ett år med utgivningen, eftersom Martins Maria skulle publiceras det året.
Jag fick manuset tillbaka och skickade det till Rabén & Sjögren. Två veckor senare ringde Astrid Lindgren, som då var förlagsredaktör, och sa ja tack. Men...
Alltid en hake!
... titeln måste ändras.
Det blev "Bogserbåten". Axel har tappat sina glasögon i snön och behöver glasögonen för att leta efter glasögonen.
Lilla Eta kommer förbi, hjälper till att leta, råkar trampa sönder glasögonen och tar honom i handen och "bogserar" hem honom.
Titeln var mindre lyckad. Boken hamnade ibland på Facklitteratur, Båtar, i biblioteken.
Den fick Internationella ungdomsboksrådets, IBBY, diplom 1970.
Boken blev en lyckad tv-serie, inspelad i Luleå, med en mindre lyckad fortsättning, som i sin tur inspirerade till två böcker: Som vänner och Behåll dej.

Maria-serien I min ungdom kände jag en tjej som berättade om sin sorgliga barndom. Föräldrarna hade skilts tidigt. Modern åkte ut och in på nervhem. Hennes morfar tog hand om henne.
Hon hamnade hos fosterföräldrar som pinade henne fysiskt och psykiskt, hon bodde en kort tid på ålderdomshem, släkten struntade i henne...
Jag beslöt mej för att skriva en sann och öppen serie böcker om henne. Det skulle bli en mörk och dyster bild av hur eländigt en försvarslös liten flicka kunde ha det.
Hur djupt religiösa människor plågade henne och kallade det uppfostran, hur fula gubbar smilade in sej, hur hon sveks av sina närmaste, hur hon lämnades ensam och hur hon trots alla vidrigheter klarade sej igenom barndom och ungdom, tack vare sin morfar, som alltid fanns till hands för henne.
De första böckerna hette Morfars Maria och Martins Maria.
Tyvärr blev böckerna ett misslyckande. Jag kunde inte skriva en sann bok om Maria, därför att min egen barndom var ljus och kärleksfull, med många kamrater och äventyr. Jag saknade ingenting. Maria saknade det mesta.
När jag skrev blev det mindre och mindre om Maria och mer och mer om mej själv.
Delvis därför heter den tredje boken Jag är Maria jag. Det är jag, författaren, som är Maria.
Det är ju så: en författare skriver alltid om sej själv, vem han än försöker gestalta.
Den boken blev också biograffilm, regiserad av Karsten Wedel.

Älskade Maria Älskade Maria är måhända full av påhitt, men det är min minst påhittade bok. Det mesta som händer har jag personligen varit med om.
Jag var en usel skolelev och blev deporterad till en internatskola i Småland för att lära mej matte och veta hut. Då hade jag överbetyg endast i gymnastik och geografi.
Min barndom var fin.
Men tonåren var tunga år.
Jag bodde långt borta från föräldrarna i två och ett halvt år. Den tiden på internatskolan lärde mej en del under lektionerna och oerhört mycket mer på fritiden.
Allting hände på den skolan: stölder, inbrott, förbjudna samlag, kärlekshistorier mellan elev och lärare, alkoholism, mordbrand, självmordsförsök - you name it, we had it.
Jag försökte skriva och kom ingen vart. Jag var kåt på tjejer och kom ingen vart. Jag blev kär och vågade inte berätta det för henne. Jag var blyg och tystlåten och bakom flötet. Jag började röka cigarretter och smakade alkohol.
Som vuxen drömde jag om att skriva en serie böcker om det häftiga livet på en internatskola.
Inspirerad som jag var av de engelska Singleton-böckerna.
Men internatskolor är otypiska i Sverige.
Det blev bara Älskade Maria.
Utförligare artiklar om vad som hände på skolan står i Debut och porr och Toaballaden.

Maria kär Maria kommer till Kvarstad för att börja arbeta som volontär på Kvarstads-Posten.
Hon är 23 år, ensam, pank, utan vänner, utan dusch, men inställd på att bli en god journalist.
Hon får vänner: sir William som blir hennes mentor, Torkel som är fotograf, "Bogart", en fet kock i ett gatukök, Ingela, präst.

Maria i morfars-skogen Drömlik småbarnsbok där Maria får vara med om sin egen födelse.
Allt kan man skriva om!

J & J Det var först en radiopjäs som hette Har du hört historien om token och flaggstången?
Sen blev det en bok om våld, som jag visste mycket lite om, och om alkoholism, som jag visste ännu mindre om, och om pojkgäng, som jag visste en hel del om.
Vad händer i en familj där en nykter alkoholist får besök av en f d fängelsepolare, som lurar in honom i halvskumma affärer och sprit?
Erik, sonen, har sina egna problem. Gänget ska utse en ny ledare efter Krister och hämnas på den bilist som körde på Krister.
Majken dyker upp, en verkligt synd-om tjej.
Och Erik upptäcker att det känns skönt att slåss.
Och token?
Han klättrade upp i flaggstången utanför sjukhuset och nålade fast en papperslapp högst upp.
Alla, läkare, sköterskor och patienter, ville veta vad som stod på lappen.
Ingen var vig nog att klättra upp.
Ingen kikare dög.
Token bara log.
Till slut gav direktionen order om att stången skulle monteras ner.
Överläkaren läste själv upp vad som stod på lappen:
Här slutar flaggstången.

Det fixar jag, sa Ludvig Småbarnsbok, illustrerad av Tord Nygren, om en liten kille som fixar allt när familjen är upp-och nervänd.
Alla väntar på att lilla Nollan ska bli Ettan på BB.

Förbjudet och Tillåtet Två böcker jag skrev ihop med Elvira Birgitta Holm.
Miljön är ett konfirmandläger.
Mer om böckerna och om vårt samarbete finns i artikeln Skrivarkompis.

Kram Min mest kända (och ökända) bok.
Jonnie Tretton flyttar med sin mamma ihop med den frigjorda familjen Siljedahl.
Jonnie är blyg och tafatt.
Katarina är tuff och fräck.
Kram var beställd av en dansk förläggare som ville ha en bok om sex.
Det blev en bok om sex.
Många vuxna satte handlingen (och handlingarna) i halsen.
Kram förbjöds i många skolor och bibliotek.

Puss Fortsättning på Kram.
Ett försök att skriva en annorlunda bok. Man skulle kunna hoppa in var som helst och läsa.
Kolleger medverkade med dikter och brev.

Love love love Katarina upptäcker till sin förfäran att hon är kär i Jonnie.
Och Jonnie blir kär i Lotta.
Och stackars Lotta, ja det är en sorglig historia...

Älskar, älskar inte Fortsättning på Love.

Förbjudna tankar Sista boken i Kram-serien.
Katarina skriver själv och berättar vad som egentligen hände mellan Jonnie och henne.
För en gångs skull får en bokfigur gå i svaromål mot författaren.
Serien är ett försök att i humoristisk och lätt ton beröra en del av de problem och saligheter som de flesta tonåringar råkar ut för i övergången från barn till vuxen.

Dunder & Brak-serien Min enda långserie, trots att det var långserieböcker jag ville skriva när jag började.
Det kallas skräpkultur för barn och dit hör Bill och de laglösa, Blytons böcker, Tarzan, Kitty, Dante, Biggles, Hjortfot, Tvillingdetektiverna, Honda-gänget, Lotta, Bröderna Hardy.
Läslust för livet börjar ofta med liknande böcker. Samma kritiker som spyr galla över de aktuella långserierna, bekänner ofta sin kärlek till sin barndoms bokhjältar i nostalgiska, äreräddande artiklar.
Men det är svårare än man tror att skapa en långserie som fungerar.
Jag skrev fjorton böcker om Mats och Päivi som grälar hejdlöst och lustfyllt böckerna igenom.
Den första heter De enögda banditerna och den sista Skuggan av STRIX.
Böckerna gick bättre i Danmark än i Sverige, möjligen beroende på att danska barn uppskattade den absurda humorn. De kom också ut som talböcker.
Min främsta inspiration var Bill, Ginger, Henry, Douglas och hunden Jumble (med svenskt uttal), Biggles, Hjortfot och Dante.
Böcker man läser om och om igen i en viss ålder.
Man älskar sej igenom böckerna.
När gör man det som vuxen?
De enögda banditerna
Upp genom luften
Skuggan som störtade
Rädda Paradiset!
Päivi dyker ner
Baklänges
Framlänges
Nedbrottslingarna

BUSböckerna Många författare letar i arkiv efter uppgifter och läser dammiga luntor tills de får bronkit och de reser långa vägar och kollar upp miljöer och fyller tjocka anteckningsböcker innan de skriver boken.
Det är inte min stil.
Jag tar sällan reda på nånting, jag bara skriver.
Men med BUSböckerna var det en annan sak.
Min tanke var att skriva några böcker om ett gäng barn i en liten by. Jag kom att tänka på Torsång, 12 km från Borlänge där jag bor. Men jag kallade byn för Busnäs.
Då och då besökte jag Torsång under ett år och gjorde anteckningar om allt möjligt: träd och blommor och folk och vattendrag och fåglar och kyrka... Jag intervjuade kyrkvaktmästaren och andra.
Till slut kände jag mej så hemmastadd där att det gick lätt och fort att skriva böckerna.
Det blev två småbarnsböcker med illustrationer av Tord Nygren. Tord är född i samma by som jag och känner väl till Torsång.
Böckerna heter BUSfröet och BUSfasoner.
Huvudperson är Pellas Jesper Olsson. Pellas är ett gammalt gårdsnamn, typiskt för Dalarna.
Sen återkom Jesper som äldre i BUSligan och BUSungen och BUSvisslaren.
Och 1986 gjordes Julkalendern på böckerna. Men den spelades in längre norrut, i Häradsbygden nära Leksand.
Några år senare skrev jag en bok om segelflyg med Jesper i huvudrollen, Farlig landning.
Sista boken heter Efteråt.

Någon att krama Min enda LL-bok.
LL betyder lättläst.
Dessa böcker skrivs och illustreras på ett särskilt sätt för att lässvaga ska kunna följa med i innehållet.
Egentligen har jag samma inställning till författeri som William Saroyan. Han ansåg att man skulle skriva så enkelt och klart att en 12-åring kunde förstå boken.
Det är trots allt så att författaren får betalt för att skriva och läsaren betalar. Då ska författaren göra sitt jobb så bra som möjligt och inte krångla till det i onödan för läsaren.
Kort sagt: Alla böcker borde vara LL-böcker.

Pojken som hade tur Lille Jakob har en rent sagolik tur i allt han företar sej.
Han klarar sej ur de mest livsfarliga knipor med livet i behåll.
Han blir övermodig och tror att ingenting kan skada honom.
En natt får han besök av sin skyddsängel Serafim, som berättar att det inte är fråga om tur. Det är han, Serafim, som jobbat övertid med att gripa in och rädda Jakob.
Och nu är Serafim överarbetad och kräver semester.
Och då blir det kris för Jakob.
En småbarnsbok med härliga teckningar av Tord Nygren.

Osynlig närvaro, en spökbok Alla manus är geniala medan man skriver dem och alla resultat är katastrofer, det vet alla författare.
Hur kunde det bli en så dålig bok av den härliga vision jag hade från början?
Det är därför man skriver nya böcker ideligen.
Lyckligtvis händer det någon enstaka gång att man är nästan nöjd med en bok.
Så är det med Pojken som hade tur. Och med Kattastrof, Ett fall med Dunder & Brak. Och så är det med Osynlig närvaro.
Om den finns en längre artikel med titeln En spökhistoria.

Hunden som försvann Jag älskar att skriva om älskansvärda lurviga korkade hundar.
Konstigt, eftersom jag är kattvän och ogillar hundar.
I Hunden som försvann uppträder Gry Omöjlig Olsson för första gången, ett kärt barn och ett klistermärke av den fruktansvärt envisa sorten.

Gry-böckerna De är fem och tre av dem finns här på hemsidan, hela böckerna med illustrationer och allt:
Det är jag som är Gry
Gry: Hej, Amerika!
Gry i Julkalendern
Gry Omöjlig Olsson
Äventyr, äventyr!
Alla är illustrerade småbarnsböcker, utom den sistnämnda som är en bilderbok i stort format.
Ingenting är omöjligt för lilla Gry.
Katastroferna radar upp sej i hennes spår och hon ler ljuvt och tårögt och alla förlåter henne och älskar henne.
Tord Nygren har gjort ljuvliga illustrationer.

Den magiska tavlan Det är en fascinerande tanke: att en konstnär kan måla en tavla och gå in i tavlan och försvinna.
En kinesisk konstnär vid namn Wu Tao-tzu gör så.
Sara, som ligger i sträckförband på lasarettet och inte kan röra sina ben, får höra den historien av sin morfar.
Hon drömmer i hemlighet om att bli lindanserska.
Så vad gör hon? När hon blir bättre målar hon en cirkus på väggen, kliver in i tavlan och uppträder som lindanserska på kvällen.
Illustrerad av Veronica Leo.

Flickan som dog Tidens förlag gav Ulf Nilsson, Hans Erik Engqvist, Tord Nygren och mej i uppdrag att skriva en bok om miljöförstöring, som Unga Örnar skulle kunna använda.
Vi reste till Madeira och spånade ihop handlingen.
Sen skrev vi var sin bit och Tord gjorde finfina teckningar till.

Den ledsna pandan Ulf Nilsson och jag gjorde ett försök att skriva en långserie tillsammans åt Wahlströms förlag.
Vi spånade ihop förutsättningarna tillsammans.
Sen skrev Ulf om en omåttligt fet och genialisk kille som kallas Buddha och jag skrev om Spinken, en liten flicka, den enda hederliga medlemmen i en gangsterfamilj.
Tillsammans löser de mysterier av olika slag.
Tyvärr rann böckerna ut i sanden efter fyra stycken.

Farlig landning När jag var elva år försökte jag skriva en flygbok.
Det blev förstås ingenting. Jag hade aldrig flugit och visste ingenting om flygplan.
När jag var ute i skolor och pratade och eleverna undrade hur man bar sej åt för att bli författare, svarade jag:
- Man ska skriva om sånt man känner till.
När jag blev stor började jag segelflyga.
Efter många års flygande tyckte jag att jag kände till en del om flygning. Och jag hade varit med om diverse äventyr: utelandningar på åkrar, en gång bröt jag av en talltopp med ena vingen, en annan gång kolliderade jag på marken med min egen bil, vid ett tillfälle under taxning i högt gräs med en motorseglare ställde sej kärran på nosen och propellern borrade sej ner i marken och splittrades i tusen bitar.
Jag längtade efter att få dela med mej av mina erfarenheter.
Då skrev jag Farlig landning.
Den handlar om två väsentligheter i livet: tjejer och flyg.
Som huvudpersonen Pellas Jesper Olsson själv säjer:
"Våren när jag fyllde 16, var galen i Marica, blev kär i Ann och började segelflyga. En läcker villervalla, alltihop!"
En flygarkompis, Mille, stod för omslaget: segelkärran ASW 20 på väg i lodrät stigning över Gagnef.
Jag plåtade en läcker tjej, min blonda granna granne Marica med flygande hår i blåsten framför ett plan, med en fallskärm över ena axeln och ett leende på läpparna, för baksidan.
Tyvärr visade det sej att piloter ville läsa om flyg och struntade i kärleksscenerna, ungefär som vi ungar gjorde på biomatinéerna förr, och de romantiskt lagda tyckte att det var för mycket flyg i boken. Ingen blev nöjd.
Allra minst jag.

En elefant till morfar Bilderbok om en morfar som varit med om allt i sitt liv utom att rida på en elefant.
Barnbarnen beslutar att ge honom en elefant när han ligger på lasarettet.
De beställer en uppblåsbar elefant på postorder.
Tyvärr anländer den uppblåst, enorm, tung och imponerande.
Barnen placerar honom på fyra skateboards och kör iväg mot lasarettet...
En rysk konstnär, Vladimir Galatsky, gjorde illustrationerna.

En halv hund - en spökhistoria En hel familj med hund dör vid en mordbrand.
Dottern, Laura, lyckas återvända över gränsen till de levandes värld för att ta reda på vem mordbrännaren är.
Hennes hund Malte följer med, men lyckas komma över bara till hälften.
Vilket betyder att en halv hund uppenbarar sej då och då i sinnevärlden i en liten by som heter Bäckhammar.
Laura får hjälp av en fet kille vid namn Emanuel och blir kär i honom.
Men han är hopplöst kär i en blond tjej vid namn Joy.
Och vem vill ha en fetknopp?
Och vem vill umgås med ett naket spöke och en halv hund?
Inte allvarligt så det stör.

Lilla Gumman Ett försök att skriva en bilderbok på rim.
Jens Ahlbom har illustrerat.

Jens i Himmelrik När man kommer till Himlen till sist får man alla sina önskningar uppfyllda omedelbart - utom en. Man får inte återvända till Jorden.
Jens kom dit med sina föräldrar efter en bilolycka. Men hans älskade hund Kasper var kvar i de levandes land.
En Röst säjer nej när Jens vill återvända för att hämta Kasper.
Jens tjatar.
- Jag tänker sittstrejka i eviga tider...
Till slut suckar Rösten:
- Okay. För din stora kärleks skull...
Sen inleder Jens en liten roadmovie från Himlen till Jorden på jakt efter sin bästa vän.
Jens Ahlbom har illustrerat.

I ett stjärnhus på toppen av ett berg Rakel bor med sin pappa astronomen i ett stjärnhus på toppen av ett berg.
Hon har ingen att leka med.
Tills en dag då hon mirakulöst färdas genom den svarta rymden till en planet i Tvillingarnas stjärnbild och träffar en pojke som heter Lekar.
Teckningarna har Måd Olsson-Wannefors gjort.

Efteråt Sista boken om Pellas Jesper Olsson.
Där är Jesper 19 år och störtar och slår ihjäl sej och flyger sen vidare som ande eller själ eller vad man ska kalla det.
Det är underbart att vara författare. Man kan skriva om allt, även om det som är omöjligt.
En längre artikel om boken finns under titeln Efter döden.

Omöjligt Den har endast utkommit på danska. Förutom här på hemsidan.
Det svenska manuset hette Sant, sa Anna och handlar om en liten flicka som trodde att hon kunde gå på vattnet.
Hon försökte och det gick!
Inte alls märkvärdigt, tyckte hon.
Men en dag blir hon medveten om hur omöjligt det är - och då blir det omöjligt.
När man förlorar sin tro...
Inget svenskt förlag ville ge ut boken.

Bakom masken Själv gillar jag inte deckare, men det hindrar inte att jag har skrivit en bok som tillhör den genren.
Huvudaktörer är två barn och en mystisk inbrottstjuv.

Baskervilles katt Conan Doyle skrev en bok som heter Baskervilles hund.
Det borde också finnas en Baskervilles katt, sa jag till min skrivpolare Agneta Ginsburg.
Och så skrev vi den boken tillsammans.
Det är härligt med samarbete när personkemin stämmer och båda har samma absurda humor.
Då blir resultatet lite crazy.
Christina Alvner, som gjort de fantastiska teckningarna, är härligt absurd på sitt vis.
Cool, man, cool.

Alli Pop Susanne Jobs, som tidigare skrivit ett antal hästböcker, och jag slog oss ihop och skrev snabbt fyra manus om en polsk framåt tjej och en trög men begåvad mas som heter Lars.
Mord? Alli Pop heter bok nr två.

Outhärdligt En novellsamling i romanform för ungdomar om vänskap, kärlek, sex, svek, inbrott...