Tillbaka till huvudsidan
 
Minnen som folk har tecknat ner ..
Uppdaterat 990117 


Jerker Johansson minns... 

Subject: Re: Höger trafik Date: Thu, 13 Feb 1997 19:57:52 +0100 From: jerker.johansson@mailbox.swipnet.se To: pettersson@tsl.uu.se 

Anledningen till att alla bilar skulle stoppas 4.50 (hade för mig att det var 4.45) var att man antog att folks klockor gick fel och för att inte något skulle hända valde man att ha 10 min stopp. Då skulle ev felgående klockor inte påverka trafiken. Radion sände direkt med angivelse vad klockan var (jag vet, jag var ute på vägarna då och väntade på omläggningen - det var ju ett historiskt ögonblick, andra gången i Sveriges historia som vi hade högertrafik!). Man lyssnade och när klockan var 5.00 fick man sakta köra över på höger sida och fortsätta sin resa. Alla var så vänliga mot varandra och hade överseende dels med att man körde sakta och dels att man råkade komma över på fel sida vägen. Det kan även tilläggas att trafikolyckorna sjönk drastiskt den första tiden efter omläggningen, mest beroende på låga hastigheter. Om du åker genom Örebro någongång skall du finna att deras motorväg genom stan inte är anpassad för högertrafik! Av- och påfarter var gjorda för vänstertrafik trots att man visste att det skulle bli högertrafik inom en snar framtid!! 

Sveriges Television anordnade en schlagerfestival som korade bästa högertrafik- omläggningslåt". "Håll dig till höger Svensson" med Boris vann vill jag minnas. 

Jerker 

PS. Kommer jag på något mer hör jag av mig. Förresten - har du sett de "fina" H-dekalerna som fanns? Med lutande H.... 

till toppen av sidan 


Olle B Bergström minns.. 

Subject: Högertrafik i sånger m.m. Date: Wed, 19 Mar 1997 12:32:06 +0100 From: Olle B Bergström <olle.bergstrom@eskilstuna.mail.telia.com> To: Mikael Pettersson <pettersson@tsl.uu.se> 

Hej Micke! 

Sidan om högertrafikomläggningen tycker jag är helt OK med förvånansvärt mycket fakta och kuriosa. Det enda tillägget jag, som gammal musiker, kan komma på, är att det hölls en meloditävling på TV strax före omläggningen, och om jag inte minns alldeles fel vanns den av Claes-Göran Hederström, som sjöng en låt av Peter Himmelstrand som hette "Vi håller till höger Svensson". Jag har försökt kolla sanningshalten i detta via STIM´s hemsida, men eftersom den är under konstruktion så gick inte det. 

M.v.h: Olle Bergström 

till toppen av sidan 


Lotta Ardanius minns: 

Lottas mamma var en av de 100.000 frivilliga som var ute på vägarna och hjälpte till. Hon visste inte om att hon skulle medverka då det var hennes mor i sin tur som hade anmält henne. Detta med motiveringen "jag skulle hemskt gärna vara med men jag kan ju inte ..." 

till toppen av sidan 


Staffan Eriksen, staffan .eriksen@arn.lfv.se, minns: 

Staffan var vid denna tiden 1,5 år gammal och hade drabbats av öroninflammation. Barbro, hans mamma, tog med sig honom i en taxi och åkte till Akademiska Sjukhuset. Det var en färd med blandade känslor, bilen färdades ömsom på höger sida vägen ömsom på vänster sida vägen. Taxichauffören glömde hela tiden bort vilken sida man skulle köra på. 

till toppen av sidan 


Per Forsström<per.forsstrom@mbox301.swipnet.se>  minns: 
 

"Apropå H-skyltar; dessa måste också ha funnits i riktig plåt. Någon gång 1970-71 såg jag flera sådana stå på en fabriksgård i Mölndal söder om Göteborg o de såg ut att vara i bra skick. Tänk om man hade varit så förutseende att man hade tagit hand om ett sådant o ställt i källaren, men så tänkte man inte i 6-7-årsåldern... 

För några år sedan hittade jag ett "fartbegränsning upphör"-märke i Ängelsbergs utkanter mot Fagersta, med 40 åt andra hållet. Kanske finns det kvar än idag...? 

Ett annat märke som också(?) försvann då var P-förbudsskylten med snett överstruket P på gul botten. Ett sådant i bra skick såg jag i juni 1996 på Eriksdalsbadets parkering i Stockholm, vid ingången till badet från Skanstullshållet." 

Per Forström driver den signaltekniska sidan se: 
http://home5.swipnet.se/~w-54462/signalfakta.htm 

till toppen av sidan 


Per Forsström minns mer : 
 

"Jag upptäckte alldeles nyligen att en kollega som jag känt länge faktiskt var med om att anpassa trafikljus i Stockholm natten den 2-3:e. Nu tänker jag intervjua honom innan minnena förbleknar alltför mycket. Har du kanske också några funderingar om trafikljusens öde den natten...? 

Stämmer det förresten att många vägmärken o annan materiel som blev över efter Dagen H såldes till Island som lär ha gått över till högertrafik år 1968? 

Andra högertrafikomläggningar som dock har ett dystert förflutet, men av politiska skäl, är Österrike o Tjeckoslovakien år 1938 (eller var det senare än "Anschluss"...?). 

Apropå historier om dagen H; kanske är det bara skrönor, men så sent som i slutet av oktober 1967 lär polisen någonstans i Östergötland (?) ha stoppat en äldre man som inte kände till att det var högertrafik... 

Andra vanliga historier från många håll berättar om hur folk nattetid under sommaren 1967 tränade högertrafikkörning på tomma vägar... 

I övrigt 1; jag har svaga minnen av vänstertrafiken, men eftersom jag lärde mig läsa tidigt o av egen kraft minns jag hur det var målat i gatan vid övergångsställen med mittrefug "SE ÅT VÄNSTER", o "...HÖGER" när man fortsatte över refugen. Färgen var vit o försvann sakta under åren kring 1969-70. 

I övrigt 2; i Göteborg byggde man om busshållplatser till djupa sidofickor liknande parkeringsplatser så att man kunde köra med högerbussar redan före omläggningen. Kanske finns några hållplatser av denna sort kvar än idag. Om man körde med vänsterbussar på samma linjer efter dagen H är oklart. I varje fall sändes stora mängder vänsterbussar till Pakistan efter omläggningen, o enligt ögonvittnen stod många av dem o rostade i hamnen i Karachi utan att någonsin komma i trafik. 

I övrigt 3; Tranås kanske inte precis är något stort resmål, men i stadens södra utkanter finns en helt fantastisk stump av stenlagd landsväg med svart mittremsa i granit. Vägen är några hundra meter lång o går på östra sidan om järnvägen. Den syns bra från tåget, o har blivit kvar som en lokal tillfart till några industrier efter att genomfartsvägen lades om till ny sträckning. Jag är frestad att sätta upp en nytillverkad gul tavla med svart snedstreck o köra några ärevarv med min brors tvåtakts-Saab från 1962 som har ett H-märke på instrumentpanelen..." 

till toppen av sidan 


Michael Åhman<meanless@hem1.passagen.se> minns: 
 

Meloditävlingen gick i TV. Det var flera bidrag, minns jag. Claes-Göran Hederström (senare känd för "Det börjar verka kärlek, banne mej") vann tävlingen med låten "Håll dig till höger, Svensson". Refrängen gick "Håll dig till höger, Svensson. Håll dig till höger, Svensson. Håll dig till höger, Svensson Annars slutar det med en väldig smäll Snälla, Svensson" 
 
 
 

till toppen av sidan Martin Andersson, <martin.andersson@ebox331.swipnet.se> mor minns: 

Även SL-bussar skeppades iväg till Pakistan. Morsan såg några stycken 
vid ett par veckors vistelse i Pakistan i början av 1970-talet. 

till toppen av sidan 


Jan Söderlund<jan.soderlund@sesig.mail.abb.com> minns:
 

Hej!

Jag gick på gymnasiet under högertrafikomläggningen. Jag minns att vi fick
stå "skolpolis" vid övergångsställena inne i Stockholm. Vi hade stora vita
manchetter på på handlederna och vid "röd gubbe" skulle man hålla ut
armarna för att visa fotgängare/bilister att det var olämligt att gå. Jag
stod utanför Viktoria-biografen i hörnet Åsögatan-Götgatan. I själva
korsningen stod en militärpolis från flottan och dirigerade trafiken. Och
som har dirigerade, den som inte lydde hans tecken låg verkligen risigt
till! Ett rent nöje att beskåda.

En annan sak jag minns : Det delades ut små klisterlappar att fästa på de
vänster-asymetriska strålkastarna på bilarna för att inte blända varandra.
Man bytte också ut bussarna i Stockholm. De skickades till något land i
Afrika med vänstertrafik.

Och det var väl ändå Boris Lindqvist som sjöng "håll dig till höger
Svensson"....

till toppen av sidan 


Copyright 970319 Micke Pettersson 

Dokumentet skapat 970319 av Micke Pettersson, pettersson@tsl.uu.se