Tillbaka till huvudsidan
 
Kuriosa från tiden

Det var ju en stor händelse det här med högertrafikomläggningen och visst fanns det människor som försökte slå mynt av saken , men det fanns även massor av människor som ansågs att det behövdes ta fram produkter som skulle hjälpa folk att vänja sig vid denna nya "livsstil". Tänk om folk skulle glömma bort vilken sida av gatan/vägen man skulle köra eller gå. Här följer en del exempel på vad som fanns att tillgå för att underlätta det svåra. 


Bilhandskar : Jag har i min ägo ett par bilhandskar från tiden. Det är typiska bilhandskar med lufthål och allt, det som gör dem lite speciella just för högertrafikomläggningen var att de såldes i par, en röd handske och en grön handske. Mitt par är inköpta av mina föräldrar veckorna kring högertrafikomläggningen. 

till toppen av sidan


Klistermärken med det lutande H:et : Dessa fanns överallt på denna tiden. De delades friskt ut på bensinstationer och andra offentliga platser. På 70-talet hittade man massor hemma i folks lådor. Nu för tiden hittas de i gamla bilar som stått avställda lääänge i lador och andra bortglömda ställen. Man kan även hitta dem på motormarknader. Jag har försökt att återbilda dem på datorn, men jag tror inte att jag har riktigt rätta formen. 

till toppen av sidan


Vägskyltar med det lutande H:et : Det borde finnas några kvar, det sattes ju upp 130.000 dylika skyltar längs våra vägar. Ryktet säger att det skall finnas lite olika modeller. Nisse Brandt,Uppsala, säger att det skall sitta en sådan här skylt på en lada norr om Uppsala och den verkar vara gjord i plåt. Per Forsström säger att dessa måste också ha funnits i riktig plåt. Någon gång 1970-71 såg han flera sådana stå på en fabriksgård i Mölndal söder om Göteborg och de såg ut att vara i bra skick.Han säger:" Tänk om man hade varit så förutseende att man hade tagit hand om ett sådant o ställt i källaren, men så tänkte man inte i 6-7-årsåldern...".
Det har kommit in en uppgift från Calle Berntsson i GBG om att dessa skyltar var gjorda i papp, därav är det inte så många kvar.
Jag har av Jan Bruman i Norrland lyckats köpa loss en sådan här H-skylt, helt oanvänd. Den är tillverkad i mörblåmålad masonitskiva med påklistrad reflextejp och gul tejp, med två små hål längs den vertikala mittaxeln så att man skulle komma åt att sätta fast den. 
Det brukar dyka upp sådana här skyltar emellanåt på marknader, så håll ögonen öppna om du letar efter en. 
 

En vägskylt med lutande H

till toppen av sidan


Hemmabroderade bilkuddar : Det finns ibland på bilträffar kuddar som folk har suttit och broderat, oftast korsstygnsbroderi, med motiv som har anknytning till denna händelse. 

till toppen av sidan


Frimärke : Postverket gav i samband med högertrafikomläggningen ut frimärken för att fira tilldragelsen. Dessa kom i två valörer och i fyra olika varianter: 

  • 35 öre flerfärg vertikal tandning (7,8 milj), Blå ram, gula höjder och svart väg
  • 35 öre flerfärg horisontal tandning (4,9 milj)
  • 45 öre flerfärg vertikal tandning (16,3 milj), Grön ram, gula höjder och svart väg
  • 45 öre flerfärg horisontal tandning (7,2 milj)
till toppen av sidan


Teaterpjäs : Stig "Slas" Claessons verkliga klassiker, "Vem älskar Yngve Frej?" Pjäsen utspelar sig på den idylliska sommarsvenska landsbygden. Året är 1967 och "den nya tiden" är i antågande. Om några veckor ska den stora omläggningen från vänster- till högertrafik ske och allt fler lämnar lämnar landsbygden för att flytta till stan. Läs mer hos riksteatern

till toppen av sidan


Linköpings Universitetsbibliotek: NYFÖRVÄRV 1996 MARS - SAMHÄLLSVETENSKAP : Högertrafik och massturism / Michael Ahlgren .... 1995 HB occ 

till toppen av sidan


Högertrafik i sånger

Studenter ,se Likströmsvisan

Schlagertävling... 

Olle B Bergström <olle.bergstrom@eskilstuna.mail.telia.com>, kommer med uppgiften att det arrangerades en meloditävling på TV strax före omläggningen, och om jag inte minns alldeles fel vanns den av Claes-Göran Hederström, som sjöng en låt av Peter Himmelstrand som hette "Vi håller till höger Svensson". 

Jerker Johansson<jerker.johansson@mailbox.swipnet.se>, kommer med uppgiften om att Sveriges Television anordnade en schlagerfestival som korade bästa högertrafik- omläggningslåt". "Håll dig till höger Svensson" med Boris vann vill jag minnas. 

Jag skall undersöka det hela närmare och se vad jag kommer fram till , om DU vet hör av dig ... 
 

Det finns säkert mer saker därute, om ni vet något hör av er ... 

till toppen av sidanHögertrafiks underkläder
Jovisst det fanns underkläder med H-märken på också. På vidstående bild så ser man ett par trosor på en vacker H-tjej. 

till toppen av sidan


Mjölkpaket
Jag var på Motormuseet i Torsång utanför Borlänge sommaren 1998. Sonen i huset har med sin sambo samlat på prylar från H-omläggningen och bland annat så har de ett mjölkpaket i sin ägo med just H-påminnelse tryckt på. Detta paket samt mer av deras prylar finns att beskåda på vägverkets museum i Borlänge. 
 

till toppen av sidanH-varnare

Kenneth Edling<kenneth.edling@telia.com> har tittat på hemsidan om högertrafikomläggningen.
Han har en fyrkantig dosa med texten "Kör till höger"
Den blinkar i takt med blinkerslampan, namnet på den är:

Högertrafikvarnaren "REMEMBER"
Hjälper er att minnas att hålla till höger efter dagen H.
Ni får en effektiv påminnelse varje gång bilens blinkers användes.

Monteringsanvisning:
Ni monterar apparaten väl synlig på bilens instrumentpanel,
antingen med den självhäftande tejpen som finns på baksidan av fästplattan.
Eller med plåtskruv. Dra en kabel från vardera kabelskon genom det stora
hålet i fästplattan och anslut kablarna till resp. uttag på lamphållaren
till
kontrollampan för blinkers.
Herrljunga Tryckeri.
 

till toppen av sidanCopyright 970227- Micke Pettersson 

Dokumentet skapat 970227 av Micke Pettersson, pettersson@tsl.uu.se