Tillbaka till huvudsidan

30 års jubileumet 1997

Det firades med flera tilldragelser bland andra:

Naturligtvis uppmärksammades det i media . Tidningar hade artikler och Tv gjorde reportage. Jag har några utklipp hemma och skall sammanställa dem . Har du mer ?

Jag har sett Uppsala Nya och Enköpingsposten.


3:e september på Kungsgatan i Stockholm

3 sept 1997

Onsdagen den 3 september 1997 var det 30 år sedan den historiska händelsen med Högertrafikomläggning.

Motor Historiska Sällskapet förstod att fira detta och arrangerade en repris. Man bjöd in ca 80 tidtypiska fordon, Rock-Boris , NTF och stängde av Kungsgatan i centrala Stockholm mellan kl 17.00 och 19.00.

Fordonen körde in på vänster sida och stannade upp. RockBoris spelade "Håll dig till Höger, Svensson" och Polismotorcyklar och Amazoner tutade förbi med polismän i tidstypiska kläder.

När det var dags för själva omläggningen så spelade man upp en banddinspelning av C.G. Hammarlund och sedan var det dags för det "vänliga kaoset" att utbryta. Bilar körde överallt under det att skyltar byttes och publiken fotograferade vilt.

Bilder är under framkallning från detta evenemang.

till toppen av sidan


3:e september Kungsportsavenyn i Göteborg

I Göteborg hade man ett liknande evenemang som i Stockholm , jag väntar på rapport från någon boende i Göteborg.

till toppen av sidan


13:e september med bilträff i Uppsala

Traff i Uppsala

Några lokal entusiaster , läs undertecknads namn här, samlade ihop lite blandade folk och körde ett litet motorhistoriskt rally runt stan. På vägen skulle man svar på tipsfrågor, spana efter H-skyltar och samla bonuspoäng ( i form av konsumkvitton, glasspinnar och kantareller). Bilar som var representerade var Minis/hundkojor, Saab 2takt, Volvo Amazon, Ford Anglia.

Läs inbjudan här .

traff i Uppsala

till toppen av sidan


Stadhuset i Uppsala

Inför 25 årsjubileumet samlades det ihop material om H-omläggningen . Det var en gammal trotjänare som justa hde gått i pension och då passade man på att fråga ut honom om händelsen och få lite material, såsom fakta, skyltar och böcker.

Detta material har man åter rotat fram och ställt samman till en liten utställning i ett skyltfönster hos trafiksäkerhetsavdelningen. Få se hur länge det finns kvar..

till toppen av sidan


Copyright 1997 Micke Pettersson

Dokumentet skapat 970927 av Micke Pettersson, pettersson@tsl.uu.se