歛vnici
940 m
Dom je otvoren 2 decembra 1951 godine. Sagradjen je od brvana, pokriven limom,a nalazi se u krasnom ambijentu koji cine livade i sume bjelogorice i crnogorice. Ima prizemlje gdje se nalazi kuhinja, dvije trpezarije sa 70 mjesta, te sprat i potkrovlje gdje se nalazi 10 soba sa 1-7 kreveta, ukupno 51 krevet. Ima vlastitu hidrocentralu, tekucu vodu i kompletne sanitarije u samom domu. Zimi ima i ski-lift a okolni tereni su pogodni za skijanje, narocito za pocetnike.

PRILAZ: Od zeljeznicke i autobuske stanice Pazaric na putu Sarajevo - Mostar ima 4 km ili 1 sat hoda. Automobilom je moguce prici mnogo blize domu cestom koja polazi od dzamije u Pazaricu i vodi ka selu Ljubovici, gdje se moze ostaviti vozilo, a odatle je potrebno 20 minuta hoda.

IZLETI I TURE: Dom predstavlja polaznu bazu za obilazak Bjelasnice i Hranisave, a pored toga i ostalih domova. Kontrolna je tacka Bjelasnicke i Sarajevske transferzale. Do Podgradine ima 1.30 sati, Stanara 2.30, Sitnika 3, Opservatorije na vrhu Bjelasnice 6, Hranisave 3 i Mehine Luke 2-3 sata hoda.


nazad


Copyright © 2000 - 2015 Deki. Sva prava pridr瀉na.