Podgradina
1 350 m
Podgradina je veoma lijepa i udobna planinarska kuca izgradjena u podnoziju Bjelasnice u nepostednoj blizini stare, okruzena gustom sumom u kojoj preovladava crnogorica, podignuta od brvana i pokrivena limom. Otvorena je 23 novembra 1952 godine. Ima prizemlje i sprat. U dvije trpezarije ima 20 mjesta, a u 4 sobe na spratu sa po 3, 4, 6 i 7 kreveta ima mjesta za 20 osoba. Osvjetljenje je butan, petrolej i svijece, a vodom se snabdjeva iz cisterne i s izvora u neposrednoj blizini kuce.

PRILAZ: Od zeljeznicke i autobuske stanice Pazaric, na pruzi Sarajevo - Mostar, preko doma Savnici oko 2.30 sata hoda, a zaobilazeci Savnike preko Bora 3 sata.

IZLETI I TURE: Dom na Stanarima 1 sat, Sitnik 1.30, opservatorija 5 sati, Hranisava 4 sata.nazad

Podgradina (stara)
1 345 m

Raspolagala je sa 20 lezajeva i bila udaljena 2.30 sata hoda od zeljeznicke stanice Pazaric, na pruzi Sarajevo - Ploce.

Prijeratnu planinarsku kucu Podgradina izgradio je skijaski klub » Sarajevo «. Unistena je za vrijeme II svjetskog rata, ali je na starim temeljima izgradjena za samo dva mjeseca 1948 godine kuca Podgradina - stara kao prvi planinarski objekat poslje oslobodjenja u Bosni i Hercegovini. Obnovljena je odmah po osnivanju drustva i otvorena 29 novembra 1948 godine. Nakon izgradnje nove kuce Podgradina, stara je porusena, a materijal je upotrebljen za prosirenje kuce na stanarima.

nazad

Copyright © 2000 - 2015 Deki. Sva prava pridr瀉na.