Förberedelser

Träning
VR rekommenderar att man cyklar minst 100mil före loppet samt minst ett "långlopp" på 10-12mil. Det gäller att komma igång tidigt på våren för att komma i form. Det bästa är att träna under en längre period innan loppet men det går även att intensivträna om man av olika anledningar inte kommit igång med träningen, genom att istället för att köra många korta pass (3-4mil) kör längre sträckor (7-10mil) i lungt tempo. 100mil är ingen absolut gräns, jag har aldrig kommit upp till den utan hamnar runt 50-75mil, men då konditionstränar jag under vintern också. Veckan före loppet vilar man, och kör endast något lätt pass bara för att hålla igång kroppen.

Ur Cykla nr 4, 2001:
Hur många träningsmil har du inför VR?
<60mil        24%
60-99mil     27%
>100mil      47%
Ej svarat     2%

Kolhydratuppladdning
Kolhydratuppladdning, tömma kroppen på kolhydrater och fylla på med nya, det är tveksamt om det har effekt, du kommer att köra slut på dina kolhydrater och behöva fylla på under loppet. Ät som vanligt och ladda lite extra med pasta dagarna före. Kolhydratuppladdning bör man prova inför mindre lopp, har man otur så får det motsatt effekt.

Cykeln
Se över cykeln, pumpa upp däcken till max enligt angivelsen på sidan av däcket för att minimera rullmotståndet och risken för punktering. Byt däcken om dom är spruckna eller om slitbanan är slut. Känn efter om det finns lösa ekrar och att inget sitter löst på cykeln. Snurra runt hjulen för att se om dom är vinda, smörj kedjan eller byt om den är gammal. Provväxla alla växellägen samt kontrollera bromsarna.

Ur Cykla nr 1, 2002:
Hur mycket kostar din cykel som du skall använda under VR?
<3kkr       18%
3-6kkr      30%
6-10kkr    25%
>10kkr     26%
Ej svarat   1%

Sittställningen
Sittställningen är viktig, speciellt när man skall köra långt. Här är några rekommendationer:
Styret skall vara i jämnhöjd med sadeln eller nertill 10cm under.
Sätt armbågen mot spetsen på sadeln och sträck fingrarna mot styret, det skall då fattas ett par cm.
Sätt hälen på pedalen  i bottenläge när du sitter på sadeln med stöd mot en vägg, benet skall vara aningen böjt.
Stortåleden skall hamna mitt över respektive pedalaxeln om du har clips eller clickpedaler.
Grensla över ramen, du skall kunna knäa utan att det gör ont, stämmer inte detta har du troligen fel ramstorlek.

Utrustning
De flesta väljer att köra på racercyklar, men många kör även på MTB eller helt vanliga cyklar. Det är en stor fördel om cykeln har växlar och lättrullade däck. Med på cykeln brukar jag ha energikakor, godis, energi-gel som nödbränsle, några bananer, cykeldator, pump, 2 stora vattenflaskor, sadelväska med däckavtagare, multiverktyg och reservslang.

Vila
Det är viktigt att man är utvilad inför loppet eftersom dygnsrytmen störs då man kör på natten eller tidigt på morgon, det kommer att vara tillräckligt ansträngande så man vill inte vara sömnig bakom styret också.