Paintings of    Asghar Modirassari

horizontal rule

 

Start
Galleri
Kurser
Bakgrund
Kontaktinformation
Beställningar
Reproduktion
fri kurs
Gyllene snittet
Fibonicci
Tecknad
Proportional divider

Start

Gyllene snittet

Vad är det som bestämmer vad vi tycker är snyggt? Är det mode, trender eller traditioner – eller något medfött? Det finns de som menar att vi tycker att något är snyggt för att det är harmoniskt. Och att det vi tycker är harmoniskt beror på ett väldigt speciellt förhållande som återkommer överallt både i konsten och i naturen. Det kallas för gyllene snittet. 
 

Gyllene snittet handlar om proportioner. Om förhållandet mellan olika delar av en form. Tänk dig svenska flaggan! Som du vet har den en längre och en kortare sida. Om man tar längden på den långa sidan och delar den med längden på den korta sidan får man talet 1,618….. Precis som det mystiska talet pi som du säkert känner till, är 1,618… ett så kallat irrationellt tal och har ett oändligt antal decimaler. Talet kallas fi och det är det förhållandet mellan två sidor av en form som är det gyllene snittet.
Svenska flaggan

Människor har använt sig av just det här förhållandet i konst och arkitektur i tusentals år. Parthenontemplet i Athen är till exempel, precis som svenska flaggan, format som en gyllene rektangel. Och Cheopspyramiden i Egypten är byggd efter en gyllene triangel. Ja, det finns gyllene trianglar också! Också i konsten används måttet ofta - medvetet eller omedvetet – för att skapa harmoni i en bild. Ett sätt att känna igen en gyllene rektangel på är att när man delar den i en kvadrat och en rektangel så har den nya lilla rektangeln samma proportioner som den första stora rektangeln.

 Rektanglar

Men det allra märkligast med det gyllene snittet är kanske ändå att man kan hitta det i naturen. Titta på en tallkotte! Den har fjäll som går i åtta spiraler motsols och fem medsols. Och vad är åtta delat med fem? Jo, 1,6, alltså nästan exakt det gyllene snittet! Och för ananasen, som har tretton och åtta spiraler, blir resultatet 1,62. Samma fenomen kan man hitta bland annat hos solrosor och i tusenskönor. Här nedanför kan du se ett annat exempel på gyllene snittet i naturen. Det är en pärlbåtssnäcka som är som en gyllene spiral.

 Snäcka
Men är det här med det gyllene snittet något vi är födda att tycka är vackert? Det vet vi inte. Det kan lika gärna handla om kultur. För i vissa delar av världen, till exempel i Japan, uppfattar inte alls förhållandet 1, 618… som det mest harmoniska. Där tycker man mera om symmetri. Vad tycker du är snyggast?

 Home

 

horizontal rule

Start | Galleri | Kurser | Bakgrund | Kontaktinformation | Beställningar | Reproduktion | fri kurs | Gyllene snittet | Fibonicci | Tecknad | Proportional divider