öga (för gott kaffe)Mestadels Italienskt Kaffe
Kaffets historia
Om växten, odling

Spela kaffememory nu!

till sida ett


Espressomaskiner

Den här sidan handlar om espressomaskiner för hemmabruk.

Först och främst krävs en apparat att göra espressokaffet i.

Det finns en hel massa sorter att välja på. De här upptagna är de mest vanliga.

Mokabryggare: Moka är en snillrik tryckapparat bestående av tre delar: botten består av en behållare där vattnet hettas upp, i mitten finns ett filter där kaffet placeras och en överdelsbehållare där det färdiga kaffet kommer ut. Bottendelen fylls med vatten upp till säkerhetsventilen.

Filtret fylls med finmalet kaffe, ungefär 6-7 gram per espressokopp. När kaffet börjar rinna ut i överdelen minska värmen på plattan till hälften så att vattnet flödar långsamt genom kaffefiltret. Det är oftast en god idé att avbryta bryggningen innan mokan börjar att "spruta" för att få ett godare kaffe. Rör om och servera. Kom ihåg att övning ger färdighet.

Läs mer om mokabryggare på Bialettis hemsida.

Det finns en bra genomgång av olika sorters kaffemaskiner för italienskt kaffe på Rosemary Furfaros kaffesida.

Det finns bland annat en espressomaskin som man har på en vanlig spisplatta, "Graziala Steamer" kallas en sån. Jag har ingen aning om hur bra en sådan är men besök hennes sida så får ni höra vad hon tycker.
Besök också Coffeekid, en trevlig sida med bl a maskinrecensioner.

Tidigare hade jag en låg budget espressomaskin, med den kunde jag göra en hyfsad espresso, fast med bara lite, lite kräm. Sedan skaffade jag en Gaggia Tebe som nu efter sju år pensionerats och ersatts av en Pavoni Europiccola.

Ett råd! Köp en rejäl maskin direkt! Läs David Bogies vanliga frågor och svar före du köper en maskin.

Det finns några sorters espressomaskiner som arbetar med tryck.
De billiga åstadkommer trycket med hjälp av ånga vilket ger ett hyfsat kaffe. Hit hörde min första espressomaskin.

Espresso Maskin:Gaggia Tebe En maskin som hettar upp vatten till 90-94° C. Vattnet passerar sedan under mycket högt tryck (9-10 atmosfärer) ett kaffefilter.

Ungefär 6-7 gram packad kaffe / kopp skall finnas i filtret. Den totala tiden från det att kaffet börjat rinna tills det upphör skall ligga på högst 30 sekunder. Om tiden blir längre än så kan garvsyror följa med ut i kaffet. Det tar tid att lära sig att få till ett gott kaffe med en espressomaskin. Speciellt om man köpt en billig som ej kan klara av att komma upp i det höga tryck som krävs. Då man lyckas blir resultatet dock ett väldigt gott kaffe.

För att göra det enklare att göra gott espressokaffe har branschen börjat portionsförpacka kaffet i små papperkapslar. Det heter ESE-systemet. Många företag har börjat förpacka kaffet på detta sätt.

Pumpdrivna espressomaskiner har en pump som åstadkommer trycket, relativt enkelt att göra suveränt kaffe med en bra maskin.

Några länkar till företag som tillverkar bra pumpdrivna maskiner.
Gaggia
Cimbali
Brasilia Italien
Saeco
Pavoni Har en bra on-line-bruksanvisning för deras maskinerna.
Olympia Express
Nuova Simonelli
ECM
Rancilio
Läs hur du packar ditt kaffe på rätt sätt. Mycket viktigt!

PavoniPistong espressomaskinen får väl utnämnas till kungen bland espressomaskiner. Med van hand åstadkommer kaffekocken själv det tryck som behövs för ett mycket gott kaffe. Svårt att bemästra. Det mest kända märket av denna modell är Pavoni. Läs vad en pavonidyrkare säger.

Espressivo i Finland säljer också Rancilio. Espressivo är en liten ordlek då "sivu" betyder sida på finska.

Billiga espressomaskiner köper man givetvis i Italien. Best of Italy säljer Gaggia, Saeco och Pavoni till lågpris. Har köpt min Pavoni Europiccola därifrån.

Espressomaskinbutiker på nätet
Internetto ett tyskt företag
Adesso tillika svensk generalimportör för Gaggia
JB:s coffeehouse svenskt företag som säljer Caffè Mauro, espressomaskiner av bl a märke Spidem (görs på samma linje som Saeco tydligen)

Senast uppdaterad 17 april 2005

Espresso Maskiner Italienskt Kaffe Terminologi Swenskt Kaffe Annat Kaffe