Velzeghi

av  Daniel Israelsson och David Israelsson,
illustrationer:  Daniel Israelsson, David Israelsson och Richard Lindmark,
publicerat 1991 i Hypnosis #1.


Velzeghi är ett äventyr som utspelar sig i Ragowitevels land, där 960-talets inhemska plåga dyker upp ännu en gång - pesten! I äventyret finner du kartor, SLP med värden och illustrationer. Yma waan!

Bakgrund

Epidemin

Thamir Sirkaane satte sig långsamt upp ur sängen. Smärtan i bröstet var lika brännande som igår, i förrgår. Ja, den hade funnits där i över en veckas tid nu.
     Thylili låg fortfarande kvar under täcket. "Hon sover gott", tänkte han och tog på sig kläderna. Thamir tittade ut över sina marker som sträckte sig norrut mot Mafuu. Solen lyste in i Thamirs och Thylilis sovrum. "Hoppas bara att jag får färdigt skörden, för barnens skull." Han sänkte sitt huvud och bad. "Goor..."

Året var 967. Staden Amonin och dess närliggande gårdar hade drabbats av en okänd epidemi. Vishetens Sällskap hade ingen aning om vad orsaken kunde vara. Man forskade, men hittade ingen lösning. De första symptomen var rinningar i ögonen hos de flesta drabbade.
     Man trodde att det kunde vara någon räv som hade smittat någon, så man skickade ut frivilliga att jaga bort alla rävar i området. Men detta gav inget resultat, så man började därför att forska djupare. Stressen att jobba mot sin sjukdom drev många till vansinne och många tog sina liv.
     Men ensam och i skymundan jobbade en helare vid namn Tronil Monator. Detta var en berest man i trettioårsåldern utan familj. Han undersökte smittade djur, och efter tre veckors arbete och fyra veckor efter pesten visade sina första symptom, så lade han fram sina resultat för mondigonen i läkekonst. Tronils recept visade sig vara lyckosamt och man började behandla folket. De tillfrisknade långsamt, men många hade gått förlorade under pestens tid. För säkerhets skull fick ingen varken lämna eller komma till Amonin.

Åren gick och pesten lades i glömska, men ordspråket "Inget ont sedan pesten" lever fortfarande kvar bland de äldre i Amonin.

Nutid 997 Amonin

Sedan pesten har man vid regelbundna tillfällen utfört så kallade hälsotester i Amonin. Beslutet togs av erdigonen Garavos Sordamon, och detta visade sig vara tursamt för nu har man funnit nya symptom hos det behandlade folket. Det första man gjorde var att försöka få tag på mannen som framställde kuren för drygt trettio år sedan; Tronil Monator. Med åren så hade kontakten mellan Tronil och Vishetens Sällskap avtagit. Det tog därför ett tag innan man fick reda på var han bodde.
     När man till slut hittade huset, så befann han sig inte där. Man sökte men Tronil var spårlöst försvunnen. Man blev mycket oroliga och insåg att man var tvungna att anlita en grupp män som kunde söka reda på Tronil. De nya symptomen hölls hemliga, man ville inte frambringa onödig panik hos folket. Man ville inte heller att KhelinnOrden skulle få kännedom om ärendet. Erdigonen Garavos hade endast låtit sina mest trogna medarbetare ta del av undersökningarna, dvs Keal Wompaa och Sartar Windameel, båda digoner i drogkunskap. Tillsammans bestämde de sig för att söka upp några ädla äventyrare och erbjuda dessa en belöning för att finna den försvunne Tronil.


Äventyret

Amonin - handelsstaden

Som ni vet så är Amonin en viktig handelsstad och ligger på ätten Gooronibs land. Faktum är att det är ättens huvudstad på grund av sina framgångar inom handel.
     Rollpersonerna befinner sig i Amonin på genomresa, om de inte redan är bosatta i denna utsökta stad. Månaden är Vegirnty och många bönder söker sig till värdshusen för att prata affärer och ha det roligt (ja - ni vet nog vad vi menar med "ha det roligt"). SL: Kom ihåg att många handelsmän och genomresande kommer och går i Amonin, så under första kvällen kan RP:na bli erbjudna diverse varor och historier.
     Om ni inte har modulen Wohlgoor i er ägo så följer här en kort redovisning av staden:
     Om ni tittar på klanindelningskartan i Världsboken så ser ni att Amonin ligger på klanen Ragowitevels område. Därav borde staden styras av klanhövdingen Raagar Soorlaas, men staden styrs även av ättehövdingen Rigion Miileman som bor i staden. KhelinnOrden har sin lokala bas vid hamnen och den är kraftigt bevakad. Inom själva stadskärnan finns huvudsakligen köpmän och hantverkare, men det finns även fyra stycken värdshus som erbjuder mat och härbärge till den tillfällige besökaren.

På kvällen

Livet i staden avtar ju längre dagen lider. Om RP:na frågar någon innevånare så säger denne att folk befinner sig på värdshusen. Han tillägger också att Skymningsflamman serverar det kallaste mjödet. Detta bör vara anledning nog att välja just detta värdshus, och RP:na finner inga problem att hitta dit. Utanför ligger en man som är något överförfriskad. Denne nämner något om tjugo kaggar mjöd varefter han avlägsnar sig från sitt medvetna tillstånd. Väl inne i lokalen märker de snabbt att det inte bara är de vanliga festargängen som drar krogrunda, utan också handelsmän, fiskare m fl.
     Ett bord hittar de inte, men de blir snabbt erbjudna sittplatser av en man som ser ut att vara runt 40-50 år. Han har vitt hår och utmärglat ansikte. Han presenterar sig som Garavos, erdigon i staden. Han ser ut att vara väldigt intresserad av RP:nas utrustning o dyl. Han frågar dem också vart de kommer ifrån. Kvällen förflyter och Garavos är mycket intresserad av vad RP:na har att förtälja. Garavos byter gärna samtalsämne då och då, men återgår efter ett tag till RP:nas bakgrund. Han frågar också om de känner till något om den pest Amonin drabbades av för ca trettio år sedan. Om inte så börjar han förtälja en enorm historia om pesten och om den vid det här laget för SL välkände Tronil. Han slutar dock med att säga att hans vän Tronil har försvunnit och att... hans ord stannar i halsen och han lutar sig över bordet och viskar: "Pesten har visat nya symptom och den ende som kan göra något åt situationen är helaren Tronil, problemet är bara det att han är spårlöst försvunnen.  (andäktig tystnad)  Om vi inte hittar honom inom några få veckor eller kanske dagar så har pesten börjat gro kraftigt. Men lova mig nu att inte förtälja vad jag nyss berättat för att inte orsaka onödig uppståndelse." Garavos är nu väldigt upprörd och kan be RP:na om hjälp. Om RP:na är villiga att ställa upp så skall de infinna sig hos Vishetens Sällskap redan nästa morgon. Med dessa ord så tackar Garavos för sig och lämnar värdshuset med tunga steg.

Raagar äntrar scenen

Redan nästa dag så informerar Keal Wompaa Ragowitevels hövding Raagar Soorlaas om pestens återkomst och Tronils försvinnande. Raagar inser direkt att detta är den perfekta chansen att inskaffa ära hos sitt folk och höja sitt ord över Rigions. Samma dag samlar Raagar sitt folk för ett viktigt ting (taarilem). Hans ord är korta och han talar med en kraftfull stämma: "Gudarna har straffat oss, en pest drar över Amonins folk och vår förre räddare är försvunnen. Men ge inte upp hoppet, jag har sänt ut mina tre bästa män för att söka upp honom." Dessa ord skapar panik hos folket och det är precis vad Raagar vill för att sedan kunna triumfera med att ha lyckats återhämta Tronil.
     Vad Raagar inte vet är att Garavos redan anlitat ett gäng äventyrare (RP:na) i jakten på den försvunne Tronil. Men Keal Wompaa döljer inga hemligheter för sin hövding. Så redan efter tinget informerar Keal Raagar om RP:nas inblandning. Då inser Raagar vad han måste göra. Han skickar ut ytterligare tre män för att stoppa RP:na så att Raagars första tre män kan söka ostört! Detta skall då rädda Raagars triumf över Rigion.

Tronils stuga

Tronils stuga ligger vid kusten ovanför Gaarmynsaaskogen. Det finns ingen direkt väg dit, men RP:na bör inte ha några problem att hitta. Om SL vill djävlas så kan RP:na orientera sig dåligt nog för att handlöst falla utför klippstranden, rakt ner i det böljande havet. Detta på grund av den ofantligt tjocka dimma som har lagt sig över kustbandet. Kusten utanför Amonin är allmänt känd för att vara lurig och om ingen av RP:na vet om detta, eller om rollspelandet ligger på en mycket låg nivå, så passar ovanstående händelse utmärkt.
     Stugan är till största delen byggd av sten. Endast ett fönster ut mot havet är gjort i trä. Stugan är ca 5*5 m och har två rum. Rum ett är huvudrummet och golvet pryds av en tjock matta i rött. Det finns två möbler, varav den ena är ett stort bord där endast en gammal lerkanna står utplacerad på det västra hörnet av bordet. Tavlor, kartor och annat krafs hänger på väggarna. Längst in i ett hörn (det sydöstra!!) står en byrå som är öppen, den innehåller ett antal klädespersedlar och dylika tingestar.
     Rum två är ett litet sovrum med endast en säng och en bokhylla fullspäckad med böcker. Längst uppe på bokhyllan står det en oljelampa. Här inne lutar taket oroväckande mycket. På den nordöstra väggen hänger en karta över Khelataar. Den ser ut att vara mycket gammal, ty ytan är torr och bläcket är mycket blekt. Sängen är fint bäddad och allt verkar vara i sin ordning. Om RP:na söker igenom sovrummet grundligt kan de under sängen, klämd under en spjälke, hitta Tronils dagbok. I denna står det bara oförståelig smörja om örter och annat digontjafs (Dronimani), men på den sista raden står det följande:

"Beger mig till stugan, sedan till mitt älsklingsställe Won Malmien för att studera min nya upptäckt. Mina vänner digonerna vet icke om detta men det är nog lika bra, ty inte alla bör bli visa på ett och samma ting. Detta bör Keal ta personligen."

Sidan är undertecknad Ihm Aty vilket betyder dag elva! Resten av innehållet är knappast till någon nytta för RP:na.
     Om Raagars män varit här innan RP:na så ligger allt i en enda röra på golvet, men på grund av deras iver efter något värdefullt så har de missat dagboken som fortfarande sitter fastklämd under sängen. Om RP:na stöter ihop med Raagars män så vet ju ingendera om varandras syfte att vara här, så det lär kunna bli en rätt underhållande diskussion.
     SL: Se till att RP:na inte blir avslöjade i ett så här tidigt skede.

Bakom stugan ligger Gaarmynsaaskogen, framför ligger havet. Stugan ligger ca 500 m framför stranden på en kulle. Strandens stenar har en rödaktig nyans och kallas Dödens Strand... Stugan är mycket primitiv och ser knappast ut som en helares stuga, dvs full med mätglas, penslar och fjädrar. Runt stugan reser sig gräsbelagda kullar med enstaka buskar och träd. Nere vid stranden ligger en eka med åror samt fiskeprylar. RP:na bör få ett positivt intryck av stugan med dess omgivning, ty vem skulle inte vilja ha det så vackert med all denna natur så nära sin egen stuga.

Miwaaks gård

Ungefär tio km från stugan finns det en liten gård. Den omges av fyra hus; en ladugård, en gäststuga, en bagarstuga och ett bostadshus av trä och sten. Miwaak Taaranor är mannen på gården och han för familjens talan. Om RP:na frågar efter Tronil så säger han att han pratade med honom för ett par dagar sedan. Han berättar också att Tronil var fullt utrustad för en längre resa, men vart han skulle vet inte Miwaak. Om RP:na stannar, något som de borde göra, så berättar Miwaak en otrolig historia om de enorma gaarwiti (rödulvar) han dräpt. Han berättar vidare att de strök omkring runt gården för några dagar sedan. Han föreslår att de sover inne under natten. En kvinna kommer fram till RP:na och frågar om dessa vill äta middag med familjen. Om de godtar inbjudan (det vore rätt logiskt och moraliskt riktigt av dem att göra) så bjuds de på helstekt kanin med det fullständigt oemotståndliga brödet från Mafuu. Till detta bjuds det rikliga mängder av det åtrådda vinet från Ghelinpaa, kom dock ihåg att vinet är bäst efteråt, när omdömet återvänder. (ordspråk från Ghelinpaa / Red.anm.)
     På kvällen visar Miwaak RP:na till gäststugan mitt på gården. Han öppnar dörren. Inne i det lilla men dock tvåvåniga huset så står det två sängar på vardera våning, och på borden mellan sängarna står det oljelampor i snidad mässing prydda med nekothtänder. RP:na får själva välja säng, men Miwaak anser att övervåningen är varmast. Som tur är finns det lås på både över- såväl som undervåningen.

Ulvarnas natt

På natten sover RP:na dåligt, vare sig de sover i stugan eller om de varit dumdristiga nog att inte tacka ja till erbjudandet om härbärge; de besöks ideligen av mardrömmar om blodröda ulvar. Plötsligt vaknar RP:na ur deras oroliga sömn, men om någon RP sover utomhus tar vi upp det lite senare i kapitlet ’De dumdristiga äventyrarna’.
     De som sover på de nedersta våningen av stugan hör skrapande ljud som av klor, mot väggarna. Som tur är finns det inga fönster i stugan, utan de kan känna sig relativt säkra här. Ute på gården står det en hel flock gaarwiti (6 st) med dräglande käftar. Denna flock är synnerligen avvikande eftersom den attackerar en gård, vilket är ytterst ovanligt, men så är nu fallet.
     Miwaak har låst in sin familj i huset. Själv står han på taket, viftande med två facklor i händerna. Dessa lyser upp hela gården och ulvarna ryggar tillbaka, ty deras ögon är känsliga mot ljus. Den minst rädda av ulvarna försöker ideligen att klättra upp till Miwaak. Mitt i detta helvetesinferno kan RP:na höra Miwaaks röst: "Hjälp! Hjälp! De röda bestarna kommer inpå mig, jag är på hustaket... Försök att ta er ur stugan innan de äter upp mig!" Miwaak fortsätter att skrika ackompanjerat av ulvarnas morranden och ylanden! Ulvarna runt gäststugan har tappat intresset för stugan och är nu mer intresserade av galningen på taket. Nu skriker Miwaak t o m ännu högre: "Nu har ni chansen, spring ut och klättra upp på något tak!"
     En ulv lyckas komma upp på taket och attackerar Miwaak, detta kan lätt uppfattas av RP:na inne i stugan. Direkt de kommer ut så vänder sig ulvarna om och attackerar dem. Nu får de allt sätta fart på benen, ty ulvarna är nu dem i hälarna. Om RP:na inte dödar ulvarna så ger de sig hur som helst av efter ett tag med svansen mellan benen. RP:na bör nog inte klättra ner från något tak före soluppgången syns, ty ulvarna ligger runt gården i lur efter kött.

Om Miwaak överlevde attacken och dräpte ulven så ber han så mycket om ursäkt för att han inte varnat dem för en ulvattack. Han frågar dem nu om de behöver någonting i belöning för att de räddat gården. Frågar de om Tronil så säger han: "Tronil och jag är de bästa av vänner och jag vet var han befinner sig." Om Raagars män varit här före RP:na så berättar han om dessa, och att han inte nämnt ett ord om, ja just det: TRONIL!!! "Han var här för några dagar sedan och åt middag med oss. Därefter begav vi oss till gäststugan, ty han sade att han hade något att förtälja. Då berättade han om en ny upptäckt, han sa inte vad. Han begav sig utan kännedom för Vishetens Sällskap och han ville att ingen förutom jag skulle få veta något om detta, speciellt inte den där Keal Wompaa." Miwaak drar ett djupt andetag och fortsätter: "Han gav mig en karta som enligt honom visar vart han har begett sig och hur han färdades dit. Detta är allt jag vet." Miwaak sätter sig utmattad ned, hans tunga huvud vilar i hans händer. Han lyfter sakta huvudet och ler: "Får jag göra er sällskap i ert sökande efter honom, ty enligt edert uppträdande och spörsmål så lär detta vara viktigare än någonting annat, inte sant!?" Miwaak ler igen och ser frågande på dem...
     Om RP:na inte låter Miwaak följa dem, blir han ledsen men önskar dem lycka till. Om de däremot godtar hans erbjudande springer han in i huset och hojtar högt: "Främlingarna räddade gården! Nu måste de få sitt pris." Minaaria, kvinnan i huset, kommer ut och undrar vad som har hänt, och vad han hojtar om. Efter ett tag kommer Miwaak ut, nybadad och fräsch! Han undrar om inte RP:na vill ha frukost och bad, ty det är en lång väg att färdas innan resmålet är nått. Om Miwaak dog från skadorna han ådrog sig vid slaget mot ulven/ulvarna så kan säkert SL lista ut hur händelseförloppet fortskrider.
     SL: Du undrar säkert varför Miwaak är så glad och sprallig inför denna resa, men saken är sådan att han i sin ungdom var väldigt äventyrslysten och ständigt resande. Men med åren har han blivit gammal och har nu en familj bestående av fru och två söner på 14 resp 16 år. Detta har hindrat honom från att resa lika mycket som förr, men nu tar han chansen till ett tags äventyrande. Efter frukosten föser Miwaak ut RP:na ur huset och kysser snabbt sin fru farväl: "Min älskade! Jag och mina fränder beger oss till Tronils ställe." Han kramar sina söner och lämnar gården glatt visslande på en sång.
     OBS! Om någon av RP:na eller Miwaak blivit sårade av ulvarna finns det nu en överhängande risk att de är smittade av pesten!

De dumdristiga äventyrarna

Om RP:na mot all förmodan skulle föredra att sova under bar himmel, så kommer de med all säkerhet snart att ångra detta tilltag. Samma flock ulvar som annars skulle ha anfallit Miwaaks gård ger sig nu på de dumdristiga äventyrarna. Hur detta fortlöper är upp till SL! Kom ihåg smittorisken, skydda dig själv.

Färden

Från Miwaaks gård är det ca 5 mil, eller 2 dagars färd till Won Malmien. Under denna färd kan du som SL stoppa in någon eller några av följande händelser:

1. Raagars boldtaarer hinner upp RP:na för att undanröja dem (de vet ej att Miwaak inte hör till äventyrarna, de skonar ingen).
2. Om RP:na inte utsatts för den klippiga stranden, och senare det blöta vattnet, så kan du ju låta detta hända ändå. Bara för att göra RP:na enerverade...
3. Raagars första män är före RP:na, men dessa kan ha stannat till och blir således upphunna av RP:na. Detta bör vara inledningen till en liten intrig (ingen av vederbörande parter känner till de andras uppdrag).
4. I dimman så har en khælimari (liten kogg) förlist, och RP:na hör skrik på hjälp från stranden. En man är svårt skadad, likaså skeppet som har krossats mot klipporna. Miwaak är en hjälpsam natur, och insisterar på att man skall hjälpa den nödställde främlingen.

Avslutning

Hur detta äventyr slutar beror helt på om Raagars första grupp hinner före RP:na, och om Raagars boldtaarer hinner blanda sig i leken före det att Tronil är funnen. Tänk på följande saker:

1. Raagars första män vet inget om RP:nas inblandning och troligtvis vice versa.
2. Raagars andra grupp är en aning efter i jakten, men färdas väldigt snabbt. Hinner de inte upp RP:na före att de har hittat Tronil, så kan de inte gärna undanröja dem; det skulle avslöja Raagars planer.

Sen då?

Om RP:na lyckas återföra Tronil Monator till Amonin så blir de belönade av Garavos med förslagsvis 1 anokinn/dag. De erhåller även ett gott rykte hos Amonins innevånare, och givetvis hos Vishetens Sällskap. Raagar kommer däremot inte att vara nöjd med sina män. Onthar och Maanas är (om de lever) rätt så sura på RP:na och smider planer på att hämnas. Denna intrig kan stoppas in nu, eller i framtida äventyr.


SLP

Tronil Monator

Tronil föddes i Rhal 939 i en helarfamilj, därav yrket. Han studerade som yngon, men misslyckades i provet. Han fortsatte att studera ensam, fascinerad av naturen och dess skönhet. Tronil kunde tillbringa timmar studerande en vacker blomma. Vid sexton års ålder kunde han med lätthet klara det prov han en gång misslyckades med, och har flertalet gånger blivit erbjuden tjänst som digon i örtmedicin. När pesten år 967 härjade i Amonin så forskade han ensam, 28 år gammal. Han forskade med pestsmittade djur och kom så småningom fram till botemedlet. Tronil var mycket mån om att lyckas framställa sin medicin, ty han hade med flit besmittat sig själv för att skaffa motivation. Efter tre veckors arbete lade Tronil fram sin örtblandning till mondigonen i läkekonst. Tronil hyllades av folket, men han begav sig snabbt av hemåt till stugans lugna vrå.
     Numera tillbringar han sin tid mestadels i Won Malmien och kan vara svår att få tag på. Något som RP:na för övrigt kommer att få kännedom om.

Uppträdande: Tronil är en man med ett mycket lugnt sinne. Han skiljer sig sålunda från t ex det stressade släktet digoner. Han håller sig sansad vid eventuella upptäkter. Tronil talar med en lugn och trevlig stämma, och lyssnar gärna på vad andra har att säga.

Miwaak Taaranor

Miwaak är en berest man i 50-årsåldern. Han har sedan trettio år stadgat sig som jordbrukare. I unga dar så äventyrade han mycket och talar gärna och sina bravader och annat intressant?! Han tar ofta upp Shivaloor i samtalen, och har onda föraningar om att de skall komma och erövra Khelataar. "Därför måste vi samla oss och vara beredda", säger han. Kort sagt, Miwaak är trevlig och pratsam. Ingen i familjen besitter dessa särdrag.

Garavos Sordamon

Garavos är 53 år och erdigon över Amonins erelaas, en post som han trivs med. Hans kollegor är mer än nöjda med honom.
     Sedan pesten beslutade han att man skulle utföra regelbundna tester på folket, dessa tester fick bara Keal och Sartar ta del av. Garavos har tidigare varit digon i historia. Han är mycket noggrann, nästan pedant. Men under vårstädningen befann han sig på annan ort. Istället var det allas våran vän Laek Droni som höll ordning i erelaaset. Naturligtvis var det under denna period som det nedskrivna receptet försvann, därför söker man mannen som en gång skrev receptet, Tronil. Av lojalitet så beslöt digonerna att inte besudla Laeks annars så goda rykte. Saken tystades ned.

Raagars första grupp

Teldir, Kerash och Avodir är faktiskt Raagars bästa män. Alla är i 25-årsåldern och har nu jobbat åt honom i sju års tid.
     Teldir är gruppledaren. Både han och Kerash är mycket duktiga på att argumentera, medan Avodir är den mest stridsinriktade av de tre. Ingen av dem har familj och hänger ofta omkring på värdshusen om de har tid. De vet ej om RP:nas inblandning och vid en konfrontation (om inte RP:na avslöjar sig) så bryr de sig inte om dem värst mycket. De kan inte tänkas döda någon av RP:na utan försöker nog tala sig ur situationen, de är ju faktiskt måna om Raagars triumf.
     Så skulle situationen uppstå att RP:na och Raagars män befinner sig i Won Malmien samtidigt, så försöker Teldir och Kerash att argumentera. Skulle detta ta för lång tid blir Avodir less och hotar med våld: "Vid Mont! Vi skall ha med oss Tronil. Så sant som jag är en Gooronib!"
     Kerash är drabbad av pesten, detta vet dock ingen. Han ser förvisso sjuk ut, och har tendenser att bli våldsam om saker inte går hans väg.

Raagars andra grupp

Onthar, Saarek och Maanas är bland Ragowitevels bästa boldtaarer. Onthar, som är gruppens ledare, är till synes rätt så klen och ofarlig. Men han är egentligen mycket skicklig och otroligt farlig att möta i närkamp. Trots att Onthar är yngst av de tre ser både Saarek och Maanas upp till honom.
     Onthar är mycket eftertraktad bland Amonins kvinnfolk, och om RP:na skulle lyckas med att återföra Tronil till staden och denne i sin tur skulle lyckas stoppa pesten, så kommer Onthar att övertala Maanas att undanröja RP:na som hämnd för sin sjunkande popularitet. Om gruppen hinner upp RP:na före de har kommit till Won Malmien så överfaller de vid passande tillfälle.


NamnSTYFYS REFMOTMIN VILUPPUTS KONKARINT  
Tronil Monator1113141618 121411111217
Argumentera 9, Botanik 14, Båge 8, Diplomati 10, Dolk 10, Drogkunskap 16, Etikett 9, Historia 10, Hoppa 10, Kasta 9, Kirurgi 13, Klättra 8, Kulturkännedom 10, Läkekonst 16, Språk (ber) 14, Zoologi 19, Örtmedicin 18
Miwaak Taaranor1314141514 161510131515
Botanik 11, Jordbruk 14, Kasta 9, Klättra 10, Lankar 13, Naturkännedom 15, Zoologi 9
Teldir1415161514 141310131515
Argumentera 14, Diplomati 10, Kasta 11, Klättra 11, Lankar 13, Långsvärd 9
Kerash1613141516 101211161414
Argumentera 13, Båge 13, Diplomati 10, Dolk 13, Kasta 9, Klättra 9, Lankar 9
Avodir1715131413 121412161212
Kasta 10, Klättra 10, Sköld 10, Svärd 13, Yxa 15
Garavos Sordamon1213121314 141612101515
Argumentera 10, Diplomati 14, Historia 13, Legender & myter 9, Läsa/Skriva 16, Meditera 11, Språk (shi) 5
Onthar1417131313 131317141714
Argumentera 9, Kasta 10, Klättra 10, Svärd 12, Yxa 12
Saarek1616141412 141613131414
Båge 10, Dolk 9, Skådespeleri (bluff) 6, Kasta 9, Klättra 8, Svärd 12
Maanas1414151413 181113141214
Argumentera 9, Första hjälpen 10, Lankar 13, Sköld 9, Spjut 10


Karta över västra Gooronib Karta över Miwaaks gård

Tillbaka