Recension från White Warph #5, 1990:


- EN PRESENTATION -
av Pär Gustavsson

"Khelataar är ett avancerat rollspel, avsett både för spelare som vill ha realism och de som vill ha ett snabbt och lättspelat system", kan man läsa på Khelataar-lådans baksida. Oroväckande eller hur? Konstruktörerna verkar vilja ge sken av att spelet både är avancerat och enkelt uppbyggt. Ungefär samma sak som att tillverka en räknemaskin och påstå att den är lika avancerad som en hemdator, men samtidigt lika enkelt uppbyggd som en kulram.

WHITE WARPH GLÄNTAR PÅ LOCKET

Nåja, nu skall jag ta det lite lugnt och börja redovisningen med att berätta vad lådan innehåller. Man får, som texten utanpå lovar, en 100-sidig Världsbok, en 64-sidig regelbok, fyra rollformulär - vilka var och ett upptar fyra sidor (!), en fyrfärgskarta i (ungefär) A3-format, två olikfärgade T10 och tre T6.

REGELBOKEN

Här kan du stöta på lite förunderligheter. Vissa av de först tryckta exemplaren - jag tror det är de första tusen - är lite egenartade. Omslagen är nämligen skiftade, så att bakom omslaget "Regelboken" döljer sig Världsboken och vice versa. ("Konstigt. Det är mycket mer regler i Världsboken än i Regelboken...").

Spelsystemet är konstruerat av Stefan Burström, Micke Nordin och Hans Sundqvist. Denna trio har sedan tagit hjälp av ytterligare konstruktörer som bl.a. Anders Blixt, Björn Wahlberg. Illustrationer och kartor är gjorda av Håkan Jonsson och luleåbon Åke Rosénius.

Rollpersonen - är ganska detaljerad och tidskrävande att skapa i Khelataar. De grundegenskaper som finns är bl.a.; Styrka, Fysik, Reflexer, Motorik, Minne, Viljestyrka, Uppfattning, Utseende. Dessa kallas Primära grundegenskaper. De viktigaste sekundära grundegenskaperna är följande; Blodpoäng - som är ett mått på hur mycket blodförlust rollpersonen tål. Uthållighet - som visar hur länge rollpersonen orkar springa, slåss, simma, etc. Chockresistans - som visar hur bra rollpersonen står emot den nervchock som uppkommer vid fysikskada. Manövervärde - som är ett värde på reaktionsförmågan, hur många handlingar som en rollperson kan utföra per stridsrunda (6 sekunder). De flesta av grundegenskaperna slås fram med 3T6.

Då grundegenskaperna är framslagna, räknar man ut hur många färdighetspoäng som spelaren har att köpa färdighetsnivåer för. Alla får ett antal så kallade Ungdomsfärdigheter; Gömma sig, Hoppa, Kasta, Klättra, Simma + faderns primära yrkesfärdigheter; som grundegenskaper innan yrkesfärdigheterna läggs på. Bland de "vanliga" yrkena finner man sådana som är speciella för Khelataar, bl.a. Barden - som har en speciell ställning i Khelataars samhälle - och Yngonen - en Digon (!) lärling. En sorts lärd man.

Färdighetssystemet - är i grunden rätt likt systemet i Westernrollspelet, d.v.s. man kastar 2T10, lägger till sin färdighets nivå och hoppas på att komma över en svårighetsgrad. Sålunda har de flesta färdigheter ett värde mellan 2 och 20, men värden över 20 kan förekommma. Det finns detaljerade regler för ex. Farliga handlingar (som kan sluta illa), erfarenhet & träning och behållamodifikation. Behållamodifikation är något som jag aldrig har sett så pass detaljerat i ett rollspel. Det hela går ut på att man kan glömma bort/försämra sina färdighetsvärden om man aldrig/sällan använder färdigheten. Exempel: Den som aldrig simmar, försämrar givetvis sin vattenvana efter några år. Erfarenhetssystemet för vapenfärdigheter är också intressant, då man får mer erfarenhet för att kämpa mot varelser/personer som är bättre än en själv.

Det finns i runda tal - besvärjelserna inte inräknade - etthundra olika färdigheter. Varje med en detaljerad beskrivning och formel för uträkning av grundchans.

Strid - är ett detaljerat kapitel och jag skulle faktiskt vilja påstå att Khelataars stridsregler lever upp till konstruktörernas påstående: att det skulle främja rollspelande av strider. Det finns en mängd olika närstridsmanövrar att välja mellan. Allt för att öka möjligheterna att välja taktik. Varje manöver har sin fördel eller nackdel. Några exempel är: Blockering - som innebär att man blockerar en attack med en kroppsdel, vilket kan vara fatalt men nödvändigt i vissa lägen. Reflexparad - vilket kan utföras om man har sinande Manöverpoäng och utsätts för en attack. Det finns även regler för brottning och tacklingar.

Skador & läkning - behandlar de stora livsfrågorna: liv och död och "Hur länge orkar jag springa innan jag faller ihop som en påse nötter?". Skadesystemet är även detaljerat med olika kroppsdelar. Det finns även två olika Träfftabeller; en för kross- och huggvapen och en för stick- och missilvapen. Skada graderas i en skala från Ytlig skråma till Dödlig skada. Däremellan finns ytterligare sex nivåer av skada. Varje nivå har sedan ett särskilt avdrag för Kroppspoäng och Blodpoäng. Exempelvis har Allvarlig skada ett KP-avdrag på 1T6 och 1T6 Blodpoäng. Vidare finns det detaljerade beskrivningar av hur läkning och Behandling av de olika skadorna skall gå till.

Khelataar-magin - behandlar de olika Cirklarna som magin indelas i. Tyvärr måste jag säga att jag inte riktigt gillar magidelen i Khelataar. De olika cirklarna påminner starkt om "spell-lists" (MERP) eller "magiskolor" (EXPERT DoD). Högst personligen tycker jag att Lancelot Games kunde ha klämt ur sig en mer egen magi-variant. Dock vill jag lovorda idén med magiord. Varje formel har sitt "magiord" utskrivet. Exempelvis säger rollpersonen "Vel ilem" då han vill frambesvärja en död persons själ. Bra!

VÄRLDSBOKEN

Oj, oj, oj! I världsboken ligger den verkliga godbiten i hela lådan, anser jag. Khelataar är en stor ö där klansamhället dominerar. Det finns noggranna beskrivningar över de tio huvudstäderna på ön och alla andra folkslag, förutom Khelataarerna, som lever där. Förutom Khelataarerna lever även Kharigaan (bergsfolket), Nekothiana (träskfolket) och Anaakiria (Skogsfolket) samt Tanganerna som gör de östra farvattnen osäkra med sina piratattacker.

Vidare beskrivs Vishetens sällskap och Khelinnorden, vilka är två framträdande grupper på Khelataar. Båda kan vara intressanta för rollpersonerna och spela viktiga roller i diverse kampanjer på ön. Slutligen beskrivs religion, flora, fauna och öns geografi ingående.

Det finns många egenheter och originella detaljer i beskrivningarna som gör miljön intressant. Illustrationerna, särskilt de av Åke Rosénius, är bland de bästa jag sett i ett rollspel. Och bara det faktum att beskrivningarna täcker det mesta man behöver veta för att driva en kampanj på ön, är ett stort plus. De beskrivningar som Lancelot ger ut efter denna, kan endast betraktas som detaljbeskrivningar. Köper du Khelataar har du den viktigaste redan.

SLUTSUMMERING & KRITIK

Denna Lancelot Games senaste produkt kostar runt 240 kronor att köpa. Är det värt pengarna? Ja, det vill jag bestämt hävda. Men det betyder inte att jag tycker att Khelator är en perfekt produkt. En sak som irriterar mig mycket är avsaknaden av en Spelledardel där konstruktören ger råd och kampanjidéer. Chaosium brukar alltid ha en förnämlig sådan i sina spel, men jag har en otäck känsla av att fler och fler speltillverkare ignorerar detta. STAR WARS från West End Games innehåller visserligen utmärkta råd till SL men både nya Khelataar och de flesta ÄS-spel saknar helt Spelledaravsnittet. Det är en enorm brist. En ny rollspelare vet inte hur man handskas med all information som följer med reglerna och drunknar lätt i desperation. Allt finns ju där, det ser han. Men hur tusan skall det användas? Det är inte alltid lätt, ens för en erfaren SL. Trist, Lancelot!

Den andra nageln i ögat var introduktionsäventyret i Khelataar. Den som har sysslat med rollspel ett tag vet att de allra flesta introduktionsäventyr, oavsett rollspel, ofta är hafsverk. Så ock detta, tyvärr. "Vinreceptet" är hela två sidor långt och innehåller en så värdelös intrig man kan tänka sig. Det duger absolut inte till introduktion eftersom äventyret inte främjar så speciellt brett användande av färdigheterna. Dessutom fanns det ett avsnitt som är direkt olämpligt. Äventyrets viktigaste SLP måste i stort sett fångas och fås att erkänna en stöld. Han är dock väldigt hårdför och vägrar att säga något om inte rollpersonerna använder (citat) "mycket hård tortyr". Jag ryggade verkligen då jag läste detta. Är detta bra PR för hobbyn? Är det bra att ge sådana indirekta "råd" till nya SL? Det finns visserligen inga regler för tortyr i Khelataar, så att då tvinga en spelargrupp att - i sitt kanske första möte med rollspel - kraftigt tortera en SLP, är oförlåtligt. Byt ut hela äventyret i nästa upplaga, Lancelot!

För att nu inte låta artikeln avklinga med denna grova bredsida mot introduktionsäventyret vill jag poängtera att Khelataar verkligen är ett fjärde generationens rollspel. Rollspelet är om inte bara årets bästa, utan kanske också det bästa svenska rollspel som hittills konstruerats. Som sammanfattning har jag bara en sak att säga:

- Myn waan, myn waan, Lancelot Games!(Layout-miss á la Lancelot.)Recension från Seriemagasinet nr 19/1990:

ÄVENTYRET
VÄNTAR PÅ DIG!

Svenska Lancelot Games har vintern 1989 släppt sitt första rollspel inom fantasygenren. De kallar Khelataar ett "fjärde generationens rollspel". Med detta avses ett spel vars regler konstrueras och anpassas efter förutsättningarna på den värld där äventyret utspelas.

Khelataar är en stor ö, öns namn betyder "klanernas land". Människan är den varelse som nästan helt behärskar öns beboeliga områden.  Samhällsformen är klansamhällets, helt styrt av gamla traditioner och seder. Kulturen påminner om Keltiska och nordiska förmedeltida kulturformer, vilket ger en trovärdig karaktär åt världen.

Konstruktörerna har medvetet renodlat sin värld, och undvikit att blanda in för många oväsentliga detaljer. Den närapå 100 sidor tjocka världsboken bjuder på mycket trevlig läsning. Den innehåller bl a en grundlig genomgång av de största klanerna, en historisk översikt, ett kapitel om de mystiska urbefolkningarna - de vilda tanganerna, ett bestiarium som går igenom de viktigaste varelserna och en geografisk översikt. Ett fint grepp är en språkguide för den som vill fördjupa sig i Khelataariska.  Det sammantaget goda intrycket förstärks av de många och i rollspelssammanhang trevliga illustrationerna.

Regelbokens 65 sidor är pedagogiskt utformade så att den helt oerfarne kan lirka sig igenom utan några större problem. Reglerna är anpassade efter världen och dess förutsättningar, och bjuder inga större problem att förstå och använda sig av. Stridssystemet är enkelt utformat, och tillåter spelaren att utföra striden utan onödigt regelläsande. Den exakta realismen är ersatt med ett spelbart system som mer än väl fyller alla krav. Magikapitlet fann jag speciellt intressant, här har konstruktören återigen valt att renodla och skapa en magi som är bunden till Khelataars kulturmönster. Osökt kommer man att tänka på druider och naturmystiker.

Khelataar är ett rollspel jag trivs med. Konstruktörerna har säkerligen valt att lägga upp spelet så att nybörjare skall kunna tillgodogöra sig det likaväl som gamla rollspelsuvar.

XAVIER

Tillverkare: Lancelot Games
Pris: ca 250 kr

Stig in i en värld fylld av faror, intriger och hjältedåd. Följ med till KHELATAAR - klanernas land!

Vi lottar ut 5 stycken rollspel till våra läsare, allt du behöver göra är att skicka oss ett vykort med ditt namn och din adress Spelet innehåller:
  * 64 sidig regelbok
  * 100 sidig världsbok
  * Rollformulär
  * Karta i fyrfärg
  * Två tio-sidiga tärningar

Skicka kortet till Seriemagasinet, Box 1074, 172 22 Sundbyberg.
Märk kortet "KHELATAAR".

 

Tillbaka