Low-carb-sidan

Low-carb eller på svenska lågkolhydrat handlar om att reducera och kontrollera ätandet av kolhydrater. Det är socker och stärkelse som det finns mycket i bröd, pasta, ris och potatis. Naturligtvis i sockrade rätter och i godis, men också i frukt.

Det gäller att undvika de matvaror som har för hög kolhydrathalt. Man får veta mycket genom att läsa på paketet i butiken.

När man är som strängast bör man undvika allt som har mer än 5g kolhydrater/100g och totalt 20 gram kolhydrater per dag. Jag försöker hitta en balans där jag kan äta lite mer än så men ändå inte komma upp så högt att viktminskningen avtar och rent av övergår i en viktökning.

Jag undviker helt bröd, pasta, potatis och ris. Godis och sockerprodukter är inte att tänka på. Dessutom går en hel del matvaror bort när man läser på förpackningen och ser hur mycket kolhydrater produkten innehåller. De flesta livsmedelprodukter har näringsdeklaration där kalorier, protein, kolhydrater och fett deklareras. De som inte har det köper jag inte.

Jag äter nötkött, griskött, kyckling, skaldjur, fisk, grönsaker som är gröna eller växer ovan jord. Även jordgubbar, hallon och blåbär och en del frukter i liten mängd går bra. Mörk choklad med låg kolhydrathalt går bra. Obs! En liten bit.

Kaffe och te gärna med vispgrädde i. Det gäller nämligen att få i sig en hel del fett. Det är ju inte fettet som är farligt som man trott utan det är socker och stärkelse dvs. det vi kallar kolhydrater som gör oss sjuka och gör oss hungriga så vi måste äta mellan målen. Kolhydraterna utlöser insulin som sänker blodockerhalten så den inte blir farligt hög. Samtidigt gör insulinet att socker omvandlas till fett och sätter in fettet i fettcellerna. Dessutom ser insulinet till att fettet stannar i fettcellerna. Har man hög insulinnivå kan man inte förbränna fett. Man bränner socker.

Lyckas man få en låg och jämn insulinnivå kan fettet förbrännas och man kan gå ner i vikt och även förbättra sin hälsa när det gäller hjärt- kärlsjukdomar och diabetes och även andra sjukdomar.

Äter man lite kolhydrater kan man hålla en låg och jämn insulinnivå och därmed bränna fett och gå ner i vikt.

Finessen är att man går ner i vikt (om man är överviktig) utan att behöva vara hungrig eller gå omkring och sukta efter mat eller godis. Man är alltid mätt och när man efter många timmar efter förra måltiden börjar bli hungrig äter man tills man blir mätt igen. Man behöver inte äta sig proppmätt. Man blir behagligt mätt och mår snart mycket bättre.

Böcker som jag inspirerats av är:

Ola Lauritzson & Ulrika Davidsson: Våra bästa GI-recept

och Robert Atkins: Atkins för livet och Atkinsdieten - kokboken.

samt

Sten Sture Skaldeman: Ät dig ner i vikt;

Lars-Erik Litsfeldt: Ät fet mat och bli frisk och smal